Rum yönetiminden veto tehdidi

Rum yönetiminden veto tehdidi
expand

Kıbrıs Rum yönetimi, AB'nin limanlarını açmayan Türkiye'ye vereceği yanıttan memnun olmazsa, yeni müzakere başlıklarının açılmasını veto edebileceğini bildirdi. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise, AB'nin Ankara'yı müzakere masasından kaldırmak gibi bir amacı olmadığını söyledi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Rum yönetimi sözcüsü Christodoulos Pashiardis, "Avrupa Birliği'nin tavrından memnun olmazsak, biz de karşı çıkma hakkımızı kullanacağız" dedi.
 
Sözcü, böyle bir durumda Türkiye ile yeni müzakere başlıklarının açılmasını engelleyeceklerini söyledi.
 
AB: "Kararlı olun"
 
Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta durdurulmasını tavsiye eden AB Komisyonu'nun Başkanı Jose Manuel Barroso ise, AB'nin Ankara'yı müzakere masasından kaldırmak gibi bir amacı olmadığını söyledi. Ankara'dan ise, "Yolumuza kararlılıkla devam edeceğiz" açıklaması geldi.
 
Almanya'nın başkenti Berlin'de AB kararıyla ilgili bir açıklama yapan Barroso, 'Türkiye'nin AB yolundaki yükümlülüklerini yerine getirme kararlılığını göstermesi gerektiğini' belirtti.
 

 
CHP'DEN AB'YE TEPKİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, AB Komisyonu'nun Türkiye ile müzakerelerin kısmen askıya alınmasına ilişkin önerisini eleştirdi ve ''Türkiye, hiçbir koşul altında şamar oğlanı haline getirilebilecek bir ülke değildir'' dedi.
 
Öymen, kendilerindeki bilgilere göre, 'Türkiye'nin, Maraş ile ilgili öneriyi kabul etmediğini; Mağusa Limanı'nın iki yıl içinde açılmasına ise itiraz ettiğini duymadıklarını' söyledi. Öymen, Türkiye'nin, Ercan Havaalanı'nın uluslararası uçuşlara açılmasını istediğini ancak, bunun kabul görmediğini ileri sürdü.
 
Onur Öymen, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in, ''Türkiye bir altın gol atabilir'' dediğini hatırlattı ve bunun Türkçe tercümesinin, Türkiye'nin kendi kalesine gol atması olduğunu söyledi.
Barroso, AB'nin Türkiye'yi müzakere masasından uzaklaştırmak gibi bir isteği olmadığının da altını çizdi.
 
Türkiye: "Kararlılık içindeyiz"
 
Haftalık olağan basın toplantısında gazetecilerin tavsiye kararıyla ilgili sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan ise, "Bunun AB'nin şeffaflık ilkesiyle bağdaşmadığı açık. Bizim için önemli olan Türkiye'nin transformasyonudur. Halkın iyiliği için bu sürece devam edeceğiz. Kararlılık içindeyiz" dedi.

AB'nin olumsuz bir konjonktürden geçmekte olduğunu belirten Namık Tan, "Bu durum, bazen adil davranmalarını engelliyor, acelecilikle hareket edildiğini, diplomasiye fırsat verilmediğini, siyasi baskılarla hareket edildiğini ortaya koyuyor" diye konuştu.
 
Türkiye'nin AB ile polemiğe girme niyeti olmadığını belirten Tan, "Türkiye-AB ilişkileri siyasi düzeyde ele alınan, büyük stratejik önemi olan bir konudur. Konuya sadece teknik boyutla yaklaşmak yanlıştır" dedi.

"Tahmin ediyoruz ki, kendi vicdanları da bundan rahatsızdır" diyen Tan, AB Komisyonu'nun kararının sürecin yavaşlamasını öngördüğünü, 'askıya alma' anlamı taşımadığını vurguladı.

Türkiye'nin önünde çetin bir reform programı olduğunu kaydeden Tan, esas kararının 14 Aralık'ta alınacağını hatırlatarak, "Türkiye'nin tutumu gayet açık... KKTC'ye izolasyonlar kaldırılmadıkça Türkiye limanlarını açmayacaktır" dedi.
 
Türkiye'ye Kıbrıs baskısı
 
AB Komisyonu, 29 Kasım'da, Kıbrıslı Rumlara limanlarını açmayan Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınmasını tavsiye etti.

AB Komisyonu'nun önerisine göre, kalan fasıllarda müzakereler başlatılabilecek, ancak başlıkların geçici olarak kapatılması için yine limanların ve havaalanlarının Kıbrıs Rum kesimine açılması beklenecek.
 
Komisyon, Kıbrıs'ta BM öncülüğünde kapsamlı çözüm müzakerelerinin 2007 yılında yeniden başlatılması çağrısında da bulundu.
 
AB Komisyonu toplantısından çıkan bu karar, 11 Aralık'ta biraraya gelecek AB dışişleri bakanlarına 'Komisyon tavsiyesi' olarak sunulacak. Dışişleri bakanlarının Türkiye ile ilgili nihai kararı bu tarihte alması bekleniyor.
 
Avrupa Birliği, Türkiye'nin Ankara Protokolü'nü uygulamasını, yani Güney Kıbrıs'a havaalanlarını ve limanlarını açmasını istiyor.
 
İlerleme Raporu'nda yer alan bu istek için AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Matti Vanhanen süre vermiş ve Türkiye'den 6 Aralık'a kadar adım atmasını istemişti. Ancak Türkiye, Kıbrıs konusunda daha fazla adım atılmayacağını yineliyor.

Kararın ardından açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bu bir tavsiye, kesin karar değildir” diyerek diğer fasıllarda müzakere sürecinin devam edeceğini söyledi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow