Tahran: "Bush bir cahil"

Tahran: Bush bir cahil
expand

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi Genel Sekreteri Ayetullah Ahmet Cenneti, ABD Başkanı George Bush'un Irak'a takviye asker göndermeyi içeren yeni Irak stratejisini değerlendirdi ve "Bush bir cahil" dedi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Cenneti, Bush'un bu kararından pişman olacağını da savundu.
 
Ayetullah Cenneti, Tahran Üniversitesi'nin kampüsündeki cuma namazında yaptığı konuşmada, Bush'un Irak'a takviye asker gönderme kararıyla ilgili olarak, "Bush'un Irak'a 20 bin takviye asker gönderilmesi hakkındaki salakça açıklamaları, saçmalığı, cehaletinin bir göstergesi" dedi.
 
Bu kararın ABD'de, Irak'ta ve başka yerlerde bile eleştirildiğini ifade eden Ayetullah Cenneti, "Birliklerin sayısını artırmak istiyor. İnsan beyinden yoksunsa, bunun cezasını çekmeye mahkumdur" diye konuştu.
 
Bu sırada kendisini dinleyen kalabalıktan 'ABD'ye ölüm' sloganları yükseldi.
 
'Bölge ülkelerini Müslümanlar arasında nifak tohumu ekmeye çalışan ABD'nin tuzağına düşmemeye' de çağıran Cenneti, ABD'nin İran'ı Şii milislere yardım ederek Irak'taki şiddeti körüklemekle suçlamasına atıfta bulunarak, "Biz, mezhepleri ne olursa olsun hep Müslümanlara yardım ettik. Bosna-Hersek'teki, Filistin'deki Müslümanlara yardım ettik ve bunlar Şii değildi" dedi. 
 
Bush'un yeni stratejisinin içeriği
 
ABD Başkanı George W. Bush, yeni Irak stratejisini 11 Ocak'ta açıkladı. Hatalar yaptığını kabul eden ancak Amerikan halkının beklentilerini ve Irak Çalışma Grubu'nun önerilerini dikkate almayan Bush, Irak'a 21 bin 500 Amerikan askeri daha gönderileceğini açıkladı.
 
Askerlerin 17 bin 500'ü Bağdat'a, 4 bini de Sünni direnişinin kalesi El Anbar eyaletine konuşlandırılacak.

Bush'un yeni Irak stratejisi, ulusal uzlaşmayı sağlaması için Irak hükümetine ağır baskı yapılmasını da içeriyor.
 
Sünnilerin siyasi sürece katılımının artırılması için bir ön önce eyalet seçimlerinin yapılması, petrol yasasının çıkarılması, eski Baasçıları yasaklayan kanunun yumuşatılması isteniyor.
 
Yeni strateji uyarınca, Irak'a 1.2 milyar dolar ekonomik yardım da yapılacak. Bush ayrıca, Irak hükümetinin de toplam 10 milyar doları kalkınma projelerine ayırmayı kabul ettiğini açıkladı.
 
İran ve Suriye'ye suçlama
 
Bush yeni stratejisini açıklarken, Suriye ve İran'ı ağır şekilde suçladı. İran'ın, Irak'taki mezhep çatışmalarını körüklediğini ileri süren Bush, Suriye'nin de yabancı direnişçilerin Irak'a geçmesine izin verdiğini savundu.
 
Bush, "Artık buna izin vermeyeceğiz" diyerek, iki ülkeye gözdağı verdi ve Irak Çalışma Grubu ile uluslararası toplumun beklentilerinin aksine, bu iki ülkeyle diyaloga girilmeyeceğinin bir kez daha işaretini verdi.
 
PKK ile mücadele
 
Bush konuşmasında, Türkiye - Irak sınırındaki sorunların çözümü için de çabalarına devam edeceklerini altını çizdi fakat ayrıntı vermedi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow