"Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleri kaldırılmalı"

ABD Başkanı George Bush, 9 günlük Ortadoğu ziyareti kapsamında İsrail'deki temaslarına başladı. İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüşen Bush, Batı Şeria'da yasadışı kurulan Yahudi yerleşimlerinin kaldırılmak zorunda olduğunu söyledi.
Bush, Başbakan Ehud Olmert ile resmi ikametgahında 2 saate yakın süreyle görüştü. İki lider, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
ABD başkanlığını yaptığı 7 yıllık süreçte İsrail'e ilk resmi ziyaretini yapan Bush, barış için her iki tarafın tavizler vermesi gerektiğini belirtti.
Bush bir anlaşma sağlayabileceği hususunda "çok umutlu" olduğunu belirterek, mevcut durumun barış için "tarihi bir an ve fırsat" olduğunu söyledi.
"Hayale kapılmıyorum, bu zor bir iş olacak" diyen Bush, her iki tarafın da bir Filistin devleti kurulması için hazır ve istekli olduğunu ifade etti.
İran'a eleştiriler:
İran konusuna da değinen Bush, kısa süre önce bir Amerikan istihbarat raporunda İran'ın nükleer silah programını askıya aldığının belirtilmesine karşın, bu ülkenin "dünya barışı için, uluslararası toplum için bir tehdit olmayı sürdürdüğünü" ifade etti.
Bush, yaptırımların İran halkını nükleer programı destekleyip desteklememek konusunda bir seçime zorlayacağını söyledi.
Hafta sonunda İran kıyıları açıklarında İran ve ABD savaş gemileri arasındaki karşılaşmaya da değinen Bush, İran'ın yeni bir tahrike girişmesi halinde bunun ciddi sonuçları olacağı uyarısında bulundu.
Olmert: "Yol Haritası planında ciddiyiz"
Olmert de açıklamasında Bush ile hem ikili, hem bölgesel konuları ele aldıklarını dile getirerek, İsrail'e komşu bir Filistin devleti kurulmasını öngören Yol Haritası barış planını uygulama konusunda ciddi olduğunu vurguladı.
Hem İsraillilerin, hem de Filistinlilerin iki devletli bir çözüm vizyonunu ilerletmek için ciddi çaba harcadıklarını belirten Olmert, "İnanıyorum ki, her iki taraf da barış içinde yan yana yaşayan iki devlet vizyonunun yaşama geçirilmesi yolunda ilerleme kaydedilmesi için çok ciddi biçimde çalışıyorlar" dedi.
"Gazze, paketin bir parçasıdır" diyen Olmert, "Terör durdurulmadıkça her tarafta durdurulmadıkça barış olmayacaktır" dedi.
Bush da aynı konudaki bir soruya karşılık, Gazze Şeridi'nden atılan roketlerin Filistin yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın çıkarına olmadığını belirtti.
Hizbullah: "Kara bir gün"
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, ABD Başkanı Bush'un ziyaretinin Araplar ve Müslümanların tarihinde "kara bir gün" olduğunu söyledi.
Nasrallah, "Amerika'ya ölüm", "İsrail'e ölüm" sloganları atan taraftarlarına yaptığı konuşmada, Bush'un İsrail'i değil, İran'ı düşman olarak gösterdiğini ve Arapları yanılttığını ileri sürdü.
İran ve Suriye tarafından desteklenen ve İsrail'i düşman olarak gören Hizbullah, Washington'un terörist örgütler listesinde bulunuyor.
Şii lider Sadr geziyi eleştirdi
Bu arada Iraklı Şii lider Mukteda Sadr, ABD Başkanı George W. Bush'un Ortadoğu gezisini eleştirdi ve "Bölge, Bush uzak durursa daha iyi olur" dedi.
Sadr, Bush'a şu sözlerle seslendi: "Bize savaşı getirdin. Savaşı getiren biri olarak barışı sağlayamazsınve yolsuzluğu getiren biri olarak iyilik yayamazsın. Topraklarımızı terkedersen güven altında olacağız."
Resmi törenle karşılandı
Saat 12.00'da Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'na ulaşan uçağı Airforce One'dan tek başına inen Bush, havalimanında devlet töreniyle karşılandı.
Karşılamada İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Parlamento (Knesset) Başkanı Dalia İtzik, Başbakan Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Yüksek Mahkeme Başkanı Dorit Beinisch, İsrail'in başhahamları da hazır bulundu.
Bush'un Peres ve Olmert'in arasında durduğu törende her iki ülkenin milli marşları dinlendi. Bush daha sonra Peres ile birlikte tören kıtasını selamladı.
Peres'ten iltifatlar...
ABD Başkanı'nı "büyük dost" olarak nitelendiren İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Bush'a, "Kendi özgürlüğünü kazandıktan sonra, başkalarına özgürlük kazandırmaktan vazgeçmeyen bir büyük ülkenin lideri" diye iltifatta bulundu.
Konuşmasında "İran tehdidine" de değinen Peres, 2008 yılının "barış yolundaki gerçeklere ivme kazandırılması süreci" olacağını belirtti ve "Barış için hiçbir zaman geç değildir"dedi.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Bush'a, "Siz bizim için terörizm ve dinci radikalizmle mücadelede en güçlü ve güvenilir müttefikimizsiniz" diye seslendi.
Kudüs'e geçti
Bush, daha sonra Marine-1 helikopteriyle Kudüs'e geçti. ABD Başkanı'nın Tel Aviv'daki Ben Gurion Havalimanı'ndan Kudüs'e uçtuğu sırada, İsrail hava sahası tümüyle kapatıldı.
Tel Aviv-Kudüs otoyolu da Bush'un beraberindekilerin Kudüs'e geçişi sırasında trafiğe kapatıldı.
Bush, burada İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Ehud Olmert ile bir araya geldi.
Protesto gösterileri
Bush'un Cumhurbaşkanlığı'na gelmesinden önce, İsrail'in aşırı sağ ylemcilerinden İtamar Ben-Gvir ve Baruh Marzel, bir protesto gösterisi düzenlemek istedi. Polis, iki sağ eylemcinin protestosuna izin vermedi ve her ikisini de gözaltına aldı.
Kudüs'te, ABD'de İsrail lehine casusluk yapmaktan ömür boyu hapse mahkum edilen Jonathan Pollard'un serbest bırakılmasını isteyen bir grup da polis tarafından dağıtıldı.
İsrail parlamentosunun Arap partilerinden Hadaş'ın lideri Muhammed Barake, partisinin Bush'un İsrail'e gelişini "hoş karşılamadığını" belirtti. Barake, Bush'u "dünya şer ekseninin lideri" olarak niteledi ve "İsrail'de ve dünyada savaş çağrıları yapan, kana bulayan bir adamdan hayır gelmez" diye konuştu.
Bush'un Peres ile görüşmesi sırasında, Gazze Şeridi'nden İsrail tarafına 4 Kassam roketi atıldı, roketlerden biri sınırın hemen öte yanındaki Sderot kendinde bir eve isabet etti, bir kişi korkudan şoka girdi.
Bölgeye ilk ziyaret
Bush'un İsrail'le birlikte Filistin'i de kapsayacak gezisi, başkanlığı süresince bölgeye yaptığı ilk ziyaret niteliğini taşıyor.
Bush, İsrail ve Filistin'deki temasları çerçevesinde Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakanı Selam Feyyad ile görüşecek.
Bush İsrail'de Celile Denizi (Kineret) kıyısındaki, Eski Ahit'te geçen tarihi kentlerden Kfar Nahum'u ziyaret edecek.
Bush'un kesin olmamakla birlikte Batı Şeria'da Beytüllahim ve Eriha'ya da gidebileceği belirtiliyor.
Bush'un Ramallah'ı ziyareti sırasında, Filistin'in efsanevi lideri Yaser Arafat için yaptırılan anıt mezarı ziyaret etmeyeceği belirtiliyor. Birçok yabancı lider ve konuğun, Mukata ziyareti sırasında, Arafat'ın mezarını ziyaret ederek çelenk koyması ve saygı duruşunda bulunması gelenek haline gelmişti.
Bush, ziyaretinin son günü olan cuma sabahı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi soykırımında hayatını kaybeden 6 milyon Yahudi'nin anısına yapılan Yad Vaşem'i (Soykırım Müzesi) ziyaret edecek.
OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
İsrail'de ziyaret öncesi de dahil olağanüstü güvenlik önlemlerinin, ülkeye Bush'un bulunduğu her saat için 25 bin dolara malolacağı bildirildi.
Kudüs'te Bush'un kalacağı 240 odalı King David Oteli, ziyaret öncesi tümüyle boşaltılarak, odaları Başkan Bush, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Amerikan delegasyonu üyeleri için özel olarak hazırlandı; King David'in hemen yakınındaki Dan Panorama Oteli de beraberindekilerin kullanımına ayrıldı.
Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği personeli de neredeyse tümüyle King David Oteli'ne taşındı. Kentin otellerinde yer bulmak imkansız hale geldi; otellerin çoğu, Bush'un ziyareti nedeniyle kente ilaveten getirilen 8 bin polis ve güvenlik elemanları için ayrıldı.
Bush'u İsrail'de bulunduğu süre içinde 10 bin 500 dolayında güvenlik ekibi koruyacak.
Beyaz Saray'ın üst düzey yöneticileri, Dışişleri Bakanlığı görevlileri, gizli servis ajanları ve teknik elemanları, günler öncesinden, Bush'un ziyareti için Kudüs'e geldi.
Bush için ABD'li güvenlik ekibinin de özel olarak 9 TIR dolusu güvenlik ekipmanı getirdiği belirtildi.
FİLİSTİN TARAFI
Filistinliler ikiye bölündü
Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin hükümet yetkilileri ve diğer El Fetih liderleri, Bush'un bölgeye gelişini barış görüşmeleri ve Filistin için "altın bir fırsat" olarak nitelendirdi.
Filistinli görüşmeci Saib Erekat, Abbas ve Başbakan Feyyad'ın, Başkan Bush'dan, İsrail'e, yerleşim faaliyetlerini durdurması, ayrıca Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki devam eden askeri operasyonlarına son vermesi için baskı yapmasını isteyeceklerini söyledi.
Erekat, Abbas'ın, Bush'un İsrail'e baskı yapacağından ümitli olduğunu da belirtti.
Filistin tarafı, Bush'a sunulacak talepleri ile ilgili uzun bir liste hazırladı.
Listede, yerleşim faaliyetlerinin durdurulmasından başlanarak, Batı Şeria'daki hareket kolaylıklarına, askeri kontrol noktalarının kaldırılmasına, Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılarak geçiş noktalarının açılmasına kadar bir dizi talep var.
Hamas'ın önde gelen liderlerinden Mahmut Zahar ise, Bush'un bölgeye ziyaretini hoş karşılamadıklarını belirterek, "George Bush, ABD'de yapılacak seçimler nedeniyle, terörist faaliyetlerinin bozduğu imajını düzeltmek için bölgeye geliyor" dedi.
En son valiyken gelmişti
Bush daha önce, Teksas Valisi olduğu dönemde, 1998'de İsrail'e gelmişti. Eski başkanlardan Richard Nixon, Watergate skandalının tırmandığı günlerde, 16-17 Haziran 1974'te, Jimmy Carter da İsrail-Mısır barış anlaşması öncesi, 10 Mart 1979'da 3 günlük ziyaret için İsrail'e gelmişti.
Bill Clinton ise Kudüs'e 3 kez geldi. Clinton, İsrail ve Ürdün arasında barış anlaşmasının ardından 27-28 Ekim 1998'de, İsrail'in aşırı bir sağcının kurşunlarına hedef olarak hayatını kaybeden eski Başbakanı İzak Rabin'in cenazesi için 6 Kasım 1995'te ve İsrail-Filistin barışına destek vermek için 12-15 Aralık 1995'te İsrail'e geldi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yeni Papa Türkiye'ye geliyor! Papa 14. Leo, İznik seyahati için hazırlıkta
"Macron trende uyuşturucu kullandı" iddiası Avrupa'yı karıştırmıştı: Fransa'dan "peçeteli" yalanlama geldi!
ABD ve Çin anlaştı, 90 günlük karar duyuruldu: Karşılıklı tarife indirimi geldi!
Dış basın FLAŞ koduyla duyurdu: PKK kendini feshettiğini duyurdu! "Erdoğan için büyük bir zafer"
HABER... Putin düğmeye bastı: KGB 2.0