"Demokratik laiklikten yanayız"

Demokratik laiklikten yanayız
expand

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso AKP'ye açılan kapatma davasına şaşırdıklarını ve endişeli olduklarını söyledi. Barroso, laiklik konusunda ise "Demokratik laiklikten yanayız. Nasıl ki zorla bir din dayatmak mümkün değilse aynı şekilde laiklik de dayatılamaz" dedi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Barroso yarın başlayacak Türkiye ziyareti öncesi Brüksel'de Türk gazetecilerle görüştü, AKP'ye kapatma davasından Avrupa Birliği ile ilişkilere kadar bir dizi önemli mesaj verdi.
 
AB Komisyonu Başkanı Barroso, Türkiye'ye "ders vermeye" gitmediğini söyledi, AKP'ye kapatma davasını da eleştirdi.
 
Barroso, "Demokratik yollarla seçilmiş, parlamentoda çoğunluğu bulunan AK Parti'ye kapatma davası açılmasına şaşırdık ve endişelendik. Hukukun üstünlüğü ve demokrasi çerçevesinde karar verilmesini umuyoruz" dedi.
 
"Bu yaşadığımız normal bir süreç değil" diyen Barroso, "Ben Türk hukuku uzmanı değilim. Yaşananların hukuka uygunluğunu tartışmıyorum. AB'nin bakış açısını, prensiplerini ve kriterlerini anlatıyorum" diye konuştu.
 
Barroso Anayasa Mahkemesi'nin AKP'yi kapatma kararı alması halinde, verecekleri tepki konusunda önceden birşey söyleyemeceğini belirtti.
 
Konuşmasında laiklik konusunda değinen AB Komisyonu Başkanı, demokratik laiklikten yana olduklarını söyledi, "Nasıl ki zorla bir din dayatmak mümkün değilse aynı şekilde laiklik de askeri yolla olsun ya da mahkemeler yoluyla olsun zorla dayatılamaz" dedi.
 
AB Komisyonu Başkanı, "Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması önemli. Teokrasiye karşıyız. Devletin değil ama halkın dini olacaktır. Burada bireyin haklarına saygı gösterilmesi önemli. Laiklik bir dinmiş gibi insanlara empoze edilemez. Laiklik dinin yerini alamaz" şeklinde konuştu.
 
AB'den yapılan açıklamaların "Türkiye'nin içişlerine müdahale" olarak algılandığına yönelik bir soruya Barroso, "Türkiye'yi uyarmak içişlerine müdahale değil, bu bizim görevimizdir" diye cevap verdi.
 
Hükümetin AB yolunda samimi olup olmadığı sorusuna ise "Bunun bir testi yok" dedi, ama Türkiye'nin daha hızlı ilerleyebileceğini söyledi. Barroso TCK'nın 301'inci maddesinin değiştirilmesi gerektiğini buna örnek gösterdi.
 
Barroso'nun Türkiye temasları
 
Barroso, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi daveti üzerine, 10-12 Nisan'da önce Ankara, ardından da İstanbul'da temaslarda bulunacak.
 
Barroso'ya, ziyareti sırasında AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn eşlik edecek.
 
Ankara'da Başbakan Erdoğan ile yapacakları resmi görüşmelerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek ve TBMM'de temaslarda bulunacak olan Barroso, CHP, MHP ve DTP'den de görüşme randevusu istedi.
 
Barroso'nun, ayrıca TBMM Genel Kurulu'na hitap etmesi bekleniyor.

Barroso röportajının tam metni için tıklayın

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow