Meclis eski lojmanları ihalesi sonuçlandı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından, TBMM eski lojmanları alanında gelir paylaşımı yöntemine göre uygulanacak projeyi belirlemek üzere yapılan ihaleyi, Mesa Mesken-Aktürk Yapı-Emlak Pazarlama'dan oluşan konsorsiyum kazandı.
Geçen hafta yapılan ihalede 3 firma teklif verirken, dün yapılan nihai pazarlık görüşmelerinde, Mesa Mesken San. A.Ş-Aktürk Yapı End. Ve Tic. AŞ-Emlak Paz. İnş. Prj. Yön. Ve Tic. AŞ Ortak Girişimi, 580 milyon YTL'lik (394,5 milyon dolar) proje tutarını 638 milyon YTL'ye (431 milyon dolara) çıkardı.
Konsorsiyum, daha önce yüzde 42 üzerinden 243 milyon YTL olan gelir payını da 304.5 milyon YTL'ye yükseltti. Konsorsiyum ayrıca, arsa Maliye Bakanlığı'ndayken ticaret merkezi olarak satılan villalara istinaden, 14 bin metrekarelik bir iş merkezi yaparak, TOKİ'ye ücretsiz olarak verecek.
Böylece, hasılat paylaşımından TOKİ'nin aldığı pay, yüzde 54'ün üzerine, yaklaşık yüzde 55'e çıkacak. Projenin 4 yılda tamamlanması planlanıyor.
''Müthiş bir peyzajı olacak''
Avan proje hakkında bilgi veren MESA Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, ihalede avan projeyi TOKİ'ye sunduklarını, daha sonra kesin projeyi sunacaklarını, onaylanacak projeye göre çalışacaklarını söyledi.
Boysanoğlu, mevcut imar durumuna göre proje kapsamında bin 800 civarında konut öngörüldüğünü, ancak daire büyüklüklerine göre sayının değişeceğini kaydetti.
Proje ile 5-6 mahalle kurulacağını, yüksek ve alçak katlı binaların birlikte yapılacağını, binaların yüksekliğinin 15-17 katı geçmemesini öngördüklerini anlatan Boysanoğlu, ''Ticaret merkezi dahil toplam 638 milyon YTL'lik projeden TOKİ'ye 304.5 Milyon YTL pay vereceğiz. Ayrıca, 14 bin metrekare ticaret merkezinin tamamı TOKİ'ye devredilecek. Böylece TOKİ yüzde 54 pay almış oluyor. Ankara'da orası gibi değerli başka bir yer yok" dedi.
Rezidans sisteminin şimdiye kadar bu kadar büyük çaplı sitelerde uygulanmadığına işaret eden Boysanoğlu, ''Müşteriye, sağlık dahil her türlü servisi veren bir düzen oluşturulacak. Tüm siteye dönük olacak. Rezidans kavramı ile çıkan sistem daha büyük ölçekte uygulanacak'' diye konuştu.
"Ankara ve İstanbul'un lüksü farklı''
Dünyada artık konut büyüklüklerinin giderek küçüldüğünü, insanların küçük ama lüks, kullanışlı konutları tercih ettiğini anlatan Erhan Boysanoğlu, "Burada, dünyadaki bu trendi uygulayacağız. Konut büyüklüğü 150 metrekarenin üzerine fazla çıkmayacak. 2 odalı, 80-90-100 metrekarelik çok sayıda ev yapılacak. (Çok lüks ev çok büyük olur) anlayışı artık yok. Ankaralı ne alacağını, evin neresine bakacağını iyi bilir. İstanbul ile Ankara'nın lüksü farklıdır. Ankara'da lüks konut 230-250 metrekareyi geçmez. Ama bizimkiler 150 metrekareyi aşmayacak. Yükseklik 15-17 kat civarında olacak" ifadesini kullandı.
Satışta da farklı bir sistem getirmek istediklerini kaydeden Boysanoğlu, ''Birtakım denemelerimiz olacak. Bankalar ne kadar bize ayak uyduracak göreceğiz. Olmazsa kendi imkanlarımızı kullanacağız. Muhakkak yeni bir metod gelecek'' diye konuştu.
Proje için dış kredi kullanmayacaklarını vurgulayan Boysanoğlu, şirket imkanları ile yatırımın 4 yılda tamamlanacağını kaydetti.