"Yiğidim, Aslanım" bale sahnesinde

Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun şiiri üzerine Zülfü Livaneli'nin bestelediği "Yiğidim, Aslanım", dokunaklı bir koreografiyle bale sahnesinde seyirciyi selamlamaya hazırlanıyor.
"Şu sılanın ufak tefek yolları / Ağrıdan sızıdan tutmaz elleri / Tepeden tırnağa şiirdilleri / Yiğidim aslanım burda yatıyor / Bugün efkarlıyım açmasın güller / Yiğidimden kara haber verdiler / Demirden döşeği taştan sedirler / Yiğidim aslanım burda yatıyor."Sanatçı Merih Çimenciler'in reji ve koreografisini yaptığı "Yiğidim, Aslanım", 4 Mayıs'ta Yunanistan'da düzenlenecek Kalamaria Festivali'nde dünya prömiyeri yapacak.
Çimenciler tarafından Zülfü Livaneli'nin işbirliğiyle sahneye getirilecek gösteri, Livaneli'nin "Yiğidim, Aslanım" ile "Kardeşin Duymaz, Eloğlu Duyar" adlı parçalarıyla süsleniyor.
Arzu Dirin, Armağan Davran ve Oliver Spence'in rol aldığı "Yiğidim, Aslanım", oğulları askere giden ve şehit düşen bir ailenin yaşadığı acıyı sahneye getiriyor.
"Kardeşin Duymaz, Eloğlu Duyar" adlı koreografide ise daha önce Merih Çimenciler ile "Çalıkuşu" balesinde birlikte çalışan Arzu Dirin ile Armağan Davran'ın ikili dansına yer veriliyor.
Konserlerde de yer alması planlanıyor
Koreograf Merih Çimenciler, Zülfü Livaneli'nin çalışmalarını takdir ettiğini ve bu eser için bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Livaneli'nin eserleri arasından koreografisi için "Yiğidim, Aslanım" ile "Kardeşin Duymaz, Eloğlu Duyar" adlı yapıtlarda karar kıldıklarını belirten Çimenciler, Zülfü Livaneli'nin çok sevildiği ve sık sık konserler verdiği Yunanistan'da dünya prömiyeri yapmalarının da anlamlı olduğunu ifade etti.
Festivalde, Daniil Simkin, Marija Kicevska, Arsen Mahrabian, Boiko Dosev, Azari Plisetski, Tadeusz Matacz gibi dans alanında önemli isimlerle birlikte konuk olacaklarını anlatan Çimenciler, festivalin Yunanistan'ın eski kültür bakanlarından, ünlü sinema sanatçısı Melina Merkouri adına düzenlenen fon tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti.
Koreografide teatral yönün ağır bastığını dile getiren Çimenciler, "Sanatçılar da hakkını vererek dans ettiler. Daha önce Çalıkuşu balesinde birlikte çalıştığım dansçılarla yine uyum içindeyiz" dedi.
Zülfü Livaneli ile eserlerle ilgili sürekli irtibat halinde bulunduklarını da aktaran Çimenciler, "Zülfü Livaneli'nin eserlerini baleye uyarlayan kişi olmaktan çok mutluyum. Bu yapıtların Livaneli'nin konserlerinde de yer alması planlanıyor" diye konuştu.
Türk müziğiyle süslenen koreografiler yaptığını, "Harem" ve "Çalıkuşu" adlı eserlerinin de ilgiyle izlendiğini belirten Çimenciler, Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eserinden bale sahnesine uyarlanan "Çalıkuşu"nun 5 sezondur kapalı gişe oynadığını anımsattı.
Koreograf Merih Çimenciler, Osmanlı saray yaşantısını konu alan "Harem" balesinin de son olarak Antalya'da seyirci karşısına çıktığını, en büyük hayalinin bu yapıtı Topkapı Sarayı'nda sahnelemek olduğunu sözlerine ekledi.
Sıradaki Haber