Türk sinemasında gergin günler

Türk sinemasında gergin günler
expand

Film Yönetmenleri Derneği (FİLMYÖN) ile Senaryo Yazarları Derneği (SEN-DER), "Sinema Destekleme Kurulunun son toplantısı nedeniyle basına da yansıyan tartışmaların kaygıyla izlendiğini" bildirdi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

FİLMYÖN Başkanı Mustafa Altıoklar ile SEN-DER Başkanı Safa Önal tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik'e gönderilmek üzere hazırlanan yazıda, "Sinema Destekleme Kurulunun son toplantısı nedeniyle basına da yansıyan tartışmaları ve bilgileri derin bir kaygı ve üzüntüyle izliyoruz" denildi.
 
2004'te Bakanlık-Sektör Ortak Çalışma Grubunca tasarlanan, çalışmalarında FİLMYÖN ve SEN-DER'in de yer aldığı 5224 Sayılı Yasa'nın, kamusal işleyiş modeli olarak alternatif bir nitelik arz ettiği belirtildi.
 
Yazıda, sektörün yarattığı kaynağın, sektör meslek örgütlerinin seçtiği temsilcilerin oluşturduğu bir kurul tarafından dağıtıldığı, Bakanlığın uygulayıcı ve denetleyici olduğu bu modelin, aynı zamanda adil ve şeffaf bir işleyiş olarak da düşünüldüğü kaydedildi.
 
Bu nedenle kurulun büyük çoğunluğunun meslek örgütü temsilcilerine verildiği ifade edilen yazıda, Bakanlık için ayrılan 3 kişilik kontenjana da atama kriteri olarak "meslekte temayüz etmiş kişiler" ibaresinin konulduğu vurgulandı.
 
Bu sürecin denetimi için 3 temel noktanın söz konusu olduğuna işaret edilen yazıda, bu noktalar; "Destekleme Kurulu üyelerini seçen meslek birliklerinin 'aşağıdan' denetim imkanı", "Bakanlığın denetim ve yönlendiriciliği" ile "proje seçim kriterleri" olarak sıralandı.
 
"Birinci yıl, kuruldaki yapımcı temsilcilerinin bazı projelere ortak olmasının görülmesiyle başlayan tartışmalar ve bunlara yapılan itirazların dikkate alınmadığı" savunulan yazıda, dönemin yetkililerince gerekli derslerin çıkartılmadığı öne sürüldü.
 
Kültür Bakanlığı Danışma Kurulunun, bu ve bunun gibi işleyişten kaynaklanan sorunlara ilişkin hazırladığı raporların ciddiye alınmadığı ileri sürülen yazıda, "Genel Müdürlüğün, bu raporların arkasında durmadığı, Danışma Kurulunun yok sayıldığı" iddia edildi.
 
"2004'te ortak çalışma gurubunun hazırladığı proje seçim kriterleri ve bunların ilanına ilişkin ilkesel yaklaşımın, Abdurrahman Çelik'in görevden ayrılmasıyla sümen altı edildiği" öne sürülen yazıda, şunlar kaydedildi:
 
"Sizin yeniden göreve gelişinizden sonra yapılan ilk Danışma Kurulu toplantısında, 2004 proje seçim kriterlerinin yürürlüğe girmesi ve şeffaflığın sağlanması doğrultusunda alınan tavsiye kararının uygulamaya girdiğini öğrenip, umutlanmıştık.
 
Oysa sonuçlar üzerine basına da yansıyan tartışmalar son derece üzücü ve kaygı verici. Bu tartışmaların aydınlığa kavuşması için aşağıdaki sorularımıza Bakanlıkça yanıt verilmesini talep ediyoruz; Destekleme Kurulu üyeleri kimlerden oluşmaktadır?
 
Bu yıl yürürlüğe girmiş olduğu söylenen proje destek karar kriterleri nelerdir ve kurulda nasıl kullanılmaktadır? Bu yıl hangi projeler başvurmuştur? Başvurulardan destek alamayanlarla, destek alan projelerin kriter raporları nelerdir?
 
Gerek bu yılın desteklerine ilişkin tartışmanın, gerek bu yıl itibariyle yenilenecek olan kurul bileşiminin, gerekse 4 yıllık uygulamada görülen sorunların etkin takipçisi olacağız. Sorunların çözümü için her türden ortak çalışmaya ve işbirliğine hazırız."

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow