Köprüye zam İstanbulluyu kızdırdı

Köprüye zam İstanbulluyu kızdırdı
expand

Köprü ve otoyol ücretlerine dün geceden itibaren uygulanan zam, İstanbullu sürücüleri kızdırdı. Bazı sürücüler zammı bir soygun olarak niteledi. Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) ve Tüketiciler Derneği (TÜDER) de hükümetin bir an önce zamları geri çekmesini istedi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

TÜBİDER Genel Başkanı Fuat Engin yaptığı yazılı açıklamada, ''hükümeti uyarıyoruz. Zamlar zaman geçirmeden geri çekilmelidir ve tüketiciden özür dilenmelidir" dedi.
 
Boğaziçi Köprüsü'nün açıldığı dönemdeki hükümet yetkililerinin 'maliyetlerin çıkarılması sonucu köprünün ücretsiz olacağı' sözünü verdiklerini hatırlatan Engin, bu sözlerin unutulduğunu söyledi.
 
Zamların çekilmemesi durumunda, tüketici tepkilerinin çığ gibi büyüyeceğini belirten Engin, "tüketiciler zamanı geldiğinde başta sandık olmak üzere konuyu yargıya götürmek, köprüden ve otoyollardan mümkün olduğunca az geçerek ya da köprülerde yavaş geçişler yaparak, gişelere bozuk para vererek demokratik tepkilerini koyacaklardır'' dedi.
 
TÜDER de tepkili
 
Tüketiciler Derneği'nden (TÜDER) yapılan yazılı açıklamada da, ''hükümet hedeflediği enflasyonu yaptığı zamlar, katladığı dolaylı vergilerle kendi çürütüyor. Benzin, doğalgaz, elektrik, iletişim, ulaşım fiyatları üzerindeki vergi yükleri ve zamlarla yaşam dayanılmaz oldu. Hükümeti, otoyol ve köprülere yapılan zammı geri çekmeye, bütçe açıklarını vatandaşın sırtından kapatmaya değil, gerçek çareler üretmeye çağırıyoruz'' denildi.
 
Sürücülerin zam isyanı
 
İstanbuluların büyük bir çoğunluğu köprü ve otoyol ücretlerine yapılan zamma tepkili.
 
Zammın ardından Fatih Sultan Mehmet ve Bogaziçi Köprüsü'nü gece saatlerinden itibaren kullanan bazı sürücüler zamdan habersizdi.
 
Zamdan haberdar olanlar da saat 24.00'ü geçirmeden köprüyü geçme telaşındaydı. Sürücülerin bazıları da zamdan çok trafikten şikayetçi.
 
Yeni zamla birlikte köprü geçiş ücreti, yüzde 33 zamla, otomobiller için 3 YTL'den 4 YTL'ye çıktı. Otobüs, kamyon ve treylerde ücret, aks büyüklüklerine göre 10, 30 ve 35 YTL'ye yükseldi.
 
Otoyollarda geçiş ücretleri ise mesafelere göre yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değişen oranda artırıldı.
 
CHP'li Sevigen'dan zamma dava
 
CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen ise, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün köprü ve otoyol araç geçiş ücretinin artırılmasına ilişkin kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
 
Sevigen, 2001 yılında da köprü ve otoyol geçişlerine zam kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtıklarını ve kararın iptal edildiğini hatırlattı.
 
Mehmet Sevigen, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, 'siyasi baskıyla bir gece yarısı operasyonu yaparak' geçiş ücretlerini artırdığını ileri sürdü.
 
İstanbul'da karşıdan karşıya geçmenin başka bir yolu olmadığını, zamlarla vatandaşların seyahat özgürlüğünün ellerinden alındığını savunan Sevigen, bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi.
 
Sevigen, "hükümetin, (memura yüzde 4'lük zam yeter. Evleri, arabaları var) diyerek memurlarla dalga geçiyor, yargı da bunları görecek ve bu zulme (dur) diyecektir'' dedi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow