Sezer Irak'ta zorlama referanduma karşı

Sezer Irakta zorlama referanduma karşı
expand

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kerkük'ün statüsünün, zorlama bir referandum yerine, tüm Iraklı gruplar üzerinde uzlaşı sağlayarak belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Sezer, bu konuda BM'den etkin rol oynamasını istedi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

İstanbul'da düzenlenen '22'nci İSEDAK Toplantısı'nın açılışında konuşan Sezer, ''Anayasa'da öngörülen hükümler uyarınca Kerkük'ün statüsünü belirlemek amacıyla 2007 yılı sonunda yapılması öngörülen referandumun, Kerkük'e yapılan nüfus kaydırmaları nedeniyle tartışmalı olacağını ve sorunu daha da zorlaştıracağını düşünüyoruz" dedi.
 
Kerkük'ün statüsünün zorlama bir referandum yerine, tüm Iraklı grupların üzerinde uzlaşı sağlayacağı ve tarih baskısı altında olmayan bir formülle belirlenmesi gerektiğini söyleyen Sezer, Birleşmiş Milletler'i daha etkin rol oynamaya çağırdı.
 
"Irak'ta durum iyiye gitmiyor"
 
Ortadoğu'daki dengeler açısından önem taşıyan Irak'taki güvenlik durumunun iyiye gitmediğini ve bu ülkede mezhebe dayalı şiddet eylemlerinin arttığını hatırlatan Sezer, Türkiye'nin bu durumdan kaygı duyduğunun altını çizdi.
 
Sezer, "Toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini koruyan, kendi halkı ve komşularıyla barışık, demokratik, şeffaf ve iyi yönetilen bir Irak'ın en kısa zamanda kurulmasını diliyoruz. Bu nedenle, Irak'ta demokrasinin kurumsallaşmasını teminen bu ülkedeki tüm etnik ve dini gruplara yardım etmeyi sürdürmekteyiz" diye konuştu.
 
Sezer, "Türkiye, etkin bir bölgesel işbirliğinin uluslararası barış, istikrar ve gönencin anahtarı olduğuna inanmaktadır" ifadesini kullandı.
 
Toplantının gündemi
 
Sezer, İSEDAK'ın toplantısında, ülkeler arasında ekonomi ve ticaret işbirliğine katkıda bulunacak İslam Konferansı Örgütü ekonomik işbirliği 10 yıllık eylem programı, tercihli ticaret sistemi, fakirliğin giderilmesi için kapasite geliştirilmesi, ticaretin artırılmasına yönelik önlemler ve Dünya Ticaret Örgütü'ne ilişkin gelişmelerin görüşüleceğini ifade etti.
 
İSEDAK bünyesindeki faaliyetlerle bölgesel iş birliğinin altyapısı ve çerçevesinin kamusal düzeyde oluşturularak, özel sektöre rahat bir çalışma ortamı sağlanması ve gündemdeki tasarıların kısa sürede uygulamaya konulmasının öncelikli amaç olduğunu ifade eden Sezer, ''İSEDAK'ın etkinliğinin artırılması ve üye ülkeler arasındaki iş birliğinin daha da geliştirilmesi için tüm üye ülkelerin ve İslam Konferansı Örgütü kuruluşlarının ortak çaba ve katkıları büyük önem taşımaktadır'' diye konuştu.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow