'Barzani ile görüşmem şu an gereksiz'

Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Edip Başer, Kuzey Irak'taki yerel yönetimin lideri Mesud Barzani ile görüşmesinin şu aşamada görevine bir katkı yapmayacağını söyledi. Başer, "Ancak hükümet bunu doğru buluyorsa, kimse karışamaz" dedi.
CNN TÜRK'te yayınlanan Ankara Kulisi programında Fikret Bila ile Murat Yetkin'in sorularını yanıtlayan Başer, PKK ile mücadelede gelinen durumu değerlendirdi.
Hükümet ile Genelkurmay arasındaki "Mesud Barzani ile görüşme" gerginliğini değerlendiren Başer, "Barzani ile görüşmenin benim görevime bir katkısı olacağı inancında değilim. Eğer ileride bunun terörle mücadelede yarar getireceğini düşünürsem görüşürüm" diye konuştu.
"Ben aslında hükümetle Genelkurmay'ın görüşleri arasında fazlaca bir fark olduğunu sanmıyorum" diyen Edip Başer, "Bugün siyasi otorite bu hükümettir. Eğer hükümet bu bölgedeki insanlarla görüşmeyi doğru buluyorsa ve öyle bir karar alırsa bunu yapabilir. Buna kimse karışamaz" ifadesini kullandı.
Başer, "ABD'nin Terörle Mücadele Temsilcisi Joseph Ralston'la yaptığınız çalışmanın ne gibi faydaları oldu?" sorusuna, "Öncelikle ABD'nin PKK ile mücadelede Türkiye ile işbirliği konusunu daha öncelikli bir uğraş konusu haline getirdiğini görüyorum" yanıtını verdi.
Türkiye'nin ABD için vazgeçilmesi mümkün olmayan bir ülke olduğunu belirten Başer, "ABD bugün Türkiye'nin gündemindeki en önemli sorun olan PKK konusunda neler yapılabileceğini ortaya koymaya çalışıyor. Elbette bu noktada kendi hesaplarına aykırı olacak bir adım atmamaya çalışıyor" şeklinde konuştu.
"Şimdi ortada Irak'taki durum gibi değiştiremeyeceğimiz bazı gerçekler var" diyen Başer, "Sizin müdahaleniz dışında, sizin arzunuz dışında ortaya çıkmış bir durum var. Irak bugün işgal altında. Oradaki işgal gücü ABD. Burada asıl sözü söyleyen ABD. Hal böyle olunca sizin bu gerçeği değiştirme imkanınız yoksa, bunu kabul ederek kendinize yol haritası çizmeniz gerekir" diye konuştu.
"Kürdistan" tartışması:
Başer, Kuzey Irak'ta federasyon kurulmasıyla ilgili olarak, "Türkiye'nin bu konuda Irak'ın komşuları başta olmak üzere kendine güveneceği müttefikler bulması gerekir. Bu tür toplantılarda Türkiye ağırlıklı olarak tezlerini ortaya koymalı. Irak'ın parçalanmasının bir tek Türkiye için değil tüm bölge için zorluk yaratacağına inandırması gerekir" dedi.
Başer, "Bir gerçeği değiştiremiyorsanız, o gerçeğe göre en uygun konumu almak zorundasınız. Kuzey Irak'ta bir federatif yapı olması, tam bağımsız olduğu anlamına gelmiyor" açıklamasında bulundu.
"Kürt kökenli vatandaşlarımıza sahip çıkalım"
Edip Başer, "Burada Türkiye için önemli olan konu Türkiye'nin kendi vatandaşı olan Kürt kökenli insanlarımıza sahip çıkmasıdır. Onlara neyin doğru olduğunu anlatmasıdır" diye konuştu.
"Siyasi olarak bu meseleyi kullanarak, bazı rantlar elde etme çabası içinde olan insanları görüyoruz" diyen Başer, "Bu insanların temelsiz açıklamalarını görüyoruz. Atatürk'ün "ulus" tanımına bir itirazla karşı karşıyayız. Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan kimse Türk'tür. Etnik kökeninin şu ya da bu olması bu ülkedeki bütün hizmet ve şanslardan aynı ölçüde yararlanmasına engel değildir. Bunun üzerinden politika, siyaset yapmak vatandaşlarımıza ihanettir" ifadesini kullandı.
Avrupa'daki PKK operasyonları:
Konuşmasında Avrupa'daki PKK operasyonlarını da değerlendiren Başer, bunun devletin ilgili kurumlarının faaliyetlerinin bir sonucu olduğunu söyledi.
Başer, "Bu faaliyetler uzun zamandır planlanıyordu. Bu olayın çabuklaşmasında belki de Ralston ile çalışmamız etkili olmuştur. Ama önemli olan kimin tarafından nasıl kotarıldıgı değil elde edilen sonuçlardır" dedi.
Edip Başer, PKK ile mücadele konusunda Avrupa ülkelerinin Türkiye'yi uzun süre yalnız bıraktığını da sözlerine ekledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
13 MAYIS ELEKTRİK KESİNTİSİ: İstanbul’da elektrikler ne zaman gelecek? BEDAŞ elektrik kesintisi 8 saate kadar çıkacak!
TOKİ ADANA KURA SONUÇLARI İSİM LİSTESİ: TOKİ Adana kura çekimi bitti mi? TOKİ Adana Çukurova, Seyhan, Yüreğir, Ceyhan) kura çekimi!
HABER... Adım adım Terörsüz Türkiye!
Terörsüz Türkiye'de önemli viraj! Terör örgütü PKK'nın silah bırakma süreci nasıl olacak? Abdulkadir Selvi yazdı
HABER... Barış diplomasisi: Adres İstanbul!