"Demokrasi dersi veremezler"

Demokrasi dersi veremezler
expand

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye'yi, AB üyeliği sürecinden koparmaya çalışanların demokrasi dersi veremeyeceğini bildirdi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

TÜSİAD'dan yapılan yazılı açıklamada, derneğin türban konusundaki açıklamalarının, 'isim verilmeden eleştirildiği' hatırlatıldı.
 
Açıklamada, "Üniversitelerimizde türban sorununu çözme düşüncesiyle Anayasa ve yasa değişikliği başlatanlar içinde yer alan bir siyasi parti; eşitliği ve öğrenim hakkını savunma görüntüsü altında, gerçek amacının, Türkiye'nin Atatürk'ün çağdaş medeniyet seviyesine erişme hedefinin gereği olan, Batı normlarını esas alan demokratikleşme süreci ile ilişkisini kesmek olduğunu açıkça ortaya koymuştur" dedi.
 
Açıklamada, "Daha önce fikir özgürlükleri konusunda çeşitli örneklerini vermiş oldukları gibi, bu kez de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını, Anayasa Mahkemesi içtihatlarını, Kopenhag kriterlerini hiçe saydıklarını fütursuzca ifade eden bu kesimin, kimseye demokrasi ve samimiyet dersi vermesi mümkün değildir" ifadesi kullanıldı.
 
Demokrasi anlayışı
 
Açıklamada, "Demokrasinin farklı düşünceyi duymak isteyen bir duruş ve üslup olduğu" belirtilen açıklamada, "Bu duruş ve üsluba sahip olmayanların dilinde, demokrasi söylemi inandırıcılığı olmayan bir slogana dönüşür. Demokrasi sicili yıllardır belli olan ve bugün de bir kez daha, en temel eleştiri ve ifade haklarını kullananlara 'Meclis'in akıl hocalarına ihtiyacı yok' diyen bir kesimin, 'eşitlik, öğrenim hakkı' gibi söylemlerle ortaya çıkmasındaki samimiyetin takdirini kamuoyuna bırakıyoruz" denildi.
 
Türban gibi, bazı genç kızlarımız açısından gerçekten önemli ve toplum açısından da son derece hassas bir konunun bu tür amaçlara alet edilebilmesinin arkasındaki temel etken, gerekli güven ve uzlaşma ortamını oluşturmadan harekete geçilmiş olmasıdır. İktidar partisinin Anayasa taslağını hazırlayan akademisyenler bile yer yer mevcut düzenlemeye karşı çıkmış, ilgili maddeler neredeyse her gün yeniden yazılmıştır. Hal böyleyken, bu konunun ülkenin bir numaralı gündem maddesi haline getirilmesini eleştirmemizden daha doğal bir şey olamaz" ifadesine yer verildi.
 
"Görüş açıklamaya devam edeceğiz"
 
Açıklamada TÜSİAD'ın, bugüne kadar ülke çıkarlarını öne çıkaran, laiklik ve demokrasiyi ayrılmaz bir bütün olarak gören, Türkiye'yi çağdaşlaşma yolundan ayırmaya çalışanlara karşı duran tutumunu açık sözlülükle ve kararlılıkla sürdürdüğü vurgulandı.
 
Açıklamada, "Çünkü Cumhuriyetimizin bu temel niteliklerini, varlığımızın en temel ilkeleri saymaktayız. Bu yüzden laikliğe, demokrasiye ve çağdaşlığa aykırı düşüldüğünü gördüğümüz her konuda görüş açıklamaya devam edeceğiz" denildi.
 
Bahçeli TÜSİAD'ı eleştirmişti
 
MHP lideri Devlet Bahçeli dün yaptığı grup toplantısında TÜSİAD'ı eleştirmişti.
 
Bahçeli, "İstanbul sermayesinin siyasi konularda fetva makamı olarak görev yapan bir çatı kuruluşu da 'Başörtüsü sorunu, şu anda en büyük sorunmuş gibi ortamı germenin, gündem yaratmanın alemi olmadığını' buyurmuş ve ekonomik krizin Türkiye'ye etkileri üzerine yoğunlaşılması gerektiğini açıklamıştır" demişti.

"Bu kuruluş 1997-2007 yılları arasında demokratikleşme adı altında hazırladığı raporlarda; 'Kürt kimliğinin tanınmasını, Türkçe dışındaki dillerde devlet okullarında anadil eğitimi verilmesini' savunmuştur" diyen Bahçeli, "Bu kuruluşun, konu yükseköğrenimde başörtüsü olunca, 'Şimdi sırası mı?' demesi, demokrasi ve insan haklarına ne kadar inandıklarını ve bu konularda nasıl bir çifte standardın esiri olduklarını göstermiştir" diye konuşmuştu.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow