"Her 4 çocuktan 1'i yoksulluk içinde"

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), Türkiye'deki 15 yaşından küçük çocukların yüzde 27.7'sinin yoksulluk içinde bulunduğunu, bu oranın kırsal alanlarda yüzde 40.6'ya kadar çıktığını bildirdi.
UNICEF tarafından hazırlanan bültende, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2005'te Türkiye'deki nüfusun yüzde 20.5'inin gıda ve gıda dışı yoksulluk içinde yaşadığına işaret edildi.
Ancak 15 yaşından küçük çocuklar söz konusu olduğunda, bu oranın yüzde 27.7'ye çıktığı ifade edilen bültende, "Başka bir deyişle, 15 yaşından küçük olan 5.6 milyon çocuk gıda ve gıda dışı yoksulluk içindeydi. Bu durum, ailelerin veya bakım hizmeti sağlayanların bu çocuklara yeterli yiyecek, giyecek, barınak, eğitim ve koruma sağlayamadıkları anlamına gelmektedir" denildi.
Yoksulluk içindeki çocukların büyük bölümünün az gelişmiş illerde, kırsal alanlarda ve büyük şehirlerin yoksul bölgelerinde yaşadığı belirtilen bültende, bu çocukların anne ve babalarının eğitim düzeylerinin çoğunlukla düşük olduğuna ve düzenli bir işlerinin olmadığına işaret edildi.
Bültende, kırsal alanlarda ise 15 yaş altındaki çocukların yüzde 40.6'sının gıda ve gıda dışı yoksullukla karşı karşıya bulunduğu bildirilerek, kalabalık ailelerdeki çocukların yoksul olma olasılığının daha fazla olduğuna dikkat çekildi.
"Eğitimde öncelik erkeklere veriliyor"
Yoksulluğun, çocukların yaşamları üzerinde ağır etkileri bulunduğu ifade edilen bültende, yoksul ailelerin çocuklarını okula gönderemeyebildikleri, eğitim söz konusu olduğunda da yoksul ailelerin önceliği erkek çocuklara tanıdığı hatırlatıldı.
Yoksul ailelerin çocuklarının okula devam etseler bile diğer çocukların yeraldığı sosyal ve kültürel etkinliklere çoğu kez katılmadıkları belirtilen bültende, birçok çocuğun çalıştığı ve sokaklarda yaşadığı ifade edildi.
Türkiye'deki çocukların önemli bir bölümünün beslenme yetersizlikleriyle karşı karşıya olduğu vurgulanan bültende, dolayısıyla bu çocukların büyüme ve gelişmelerinin olumsuz etkilendiği belirtildi.
AVRUPA NE DURUMDA?
Türkiye'nin sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik gibi harcamalara Gayrisafi Milli Hasılası'nın (GSMH) yüzde 20'sinden azını ayırdığı kaydedilerek, "Oysa bu oran, birçok Avrupa ülkesinde yüzde 30'un üzerindedir" denildi.
Bugünün yoksul çocuklarının, bu yoksulluğu kendi çocuklarına aktarma olasılığının yüksek olduğu ifade edilen bültende, bunun, ülkenin genel ekonomik gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirtildi.
Bültende,"Çocukken yoksulluğu yaşayanların, her türlü sömürü ve şiddete maruz kalanların, ergenlik ve yetişkin dönemlerinde suça ve anti-sosyaldavranışlara yönelme olasılıkları da yüksektir" denildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde yeni görüntü: Nasıl öldürdüğünü gülerek anlattı
Sokak ortasında vahşet! Bahar'ın katilinin ifadesi ortaya çıktı
Edirne'de "Kakava ateşi" yakıldı, binlerce kişi baharın gelişini böyle kutladı
Kanımız dondu: Sokak ortasında vahşet! Bahar’ı da soldurdular