DSP'den hükümete istifa çağrısı

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, AK Parti hakkındaki kapatma davası sürerken bu davaya konu olan kişilerin hükümet etmesinin doğru olmadığını öne sürerek, "Bu dava sonuçlanana kadar hükümet istifa etmelidir" dedi.
Sezer, DSP Parti Okulu'nda gerçekleştirilen Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesinde açıklamalarda bulundu.
"Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini", bu süreçte demokrasinin, "sürekli demokrasiden bahsedenler tarafından zaafa uğratıldığını" savunan Sezer, "DSP'liler olarak bunu içlerine sindiremediklerini" söyledi.
"Hükümetin, ekonomi, dış politika, eğitim, sosyal güvenlik gibi birçok alanda yanlış uygulamalar içinde olduğunu" iddia eden Sezer, "bu yanlışların Türkiye'nin geleceğini ipotek altına soktuğu" görüşünü dile getirdi.
Sezer, sorunları aşmak için Türkiye'yi bir ve bütün tutmak gerektiğini vurgulayarak, "Son dönemde yaşananlar toplumu ciddi şekilde kutuplaştırıyor. Kutuplaşmayı hükümet edenlerin tavırları, tutumları, uygulamaları tetikliyor. Bu çok tehlikeli bir durum" dedi.
AK Parti hakkındaki kapatma davasının "toplumun kutuplaştırılmasına yeni bir gerekçe haline getirildiğini" savunan Sezer, DSP olarak parti kapatmalara karşı olduklarını, ancak aynı zamanda hiçkimsenin anayasa ve yasalara aykırı davranışlar içinde olamayacağına inandıklarını söyledi.
"Görevden el çektirilmeli"
Sezer, "Sayın Başbakan hep demokrasiden söz ediyor. Bir dava yürüyor Anayasa Mahkemesi'nde. Bu davada doğrudan taraf olan milletvekilleri, bakanlar, Başbakan var. Bir kamu görevlisiyle ilgili bir soruşturma, bir dava yürütülüyorsa o kamu görevlisine görevden el çektirilir, davanın selameti açısından. Oysa hükümetimiz, başbakanımız hükümet etmeye devam ediyor. Bunu anlayabilmiş değiliz" dedi.
"Hangi sağlıklı işleyen Batı demokrasisinde kendisiyle ilgili böyle bir dava varken hükümet etmeye devam eden başbakanlar vardır?" diye soran Sezer, "Bu dava sonuçlanana kadar hükümet istifa etmelidir. Yine parlamentodan davaya konu olmayan, taraf olmayan kişilerden oluşacak bir bakanlar kurulu oluşması doğru olandır" ifadesini kullandı.
Yargı reformu tartışması
Yargı reformuna ilişkin hazırlıkları da eleştiren Sezer, "hükümetin hazırlıkları ilgili taraflardan önce AB yöneticileriyle paylaştığını, bunun yanlış bir tutum olduğu" görüşünü dile getirdi.
Sezer, "yargı reformu olarak gündeme getirilen düzenlemelerin yargı bağımsızlığını tehlikeye soktuğunu, yargıçların memurlaştırılmasının hedeflendiğini" öne sürdü.
Sezer, gazetecilerin, "AK Parti hakkındaki kapatma davası dolayısıyla hükümetin istifa etmesi halinde yeni bir hükümet için CHP ile birlikte çalışıp çalışamayacaklarının" sorulması üzerine, "bunların daha sonra konuşulacak konular olduğunu, ancak parlamentoda böyle bir çoğunluk bulunmadığını" söyledi.
Zeki Sezer, "Yargının sonucuna karışmak haddimize değil ama diyelim ki AKP kapatıldı ve belli milletvekillerine siyaset yasağı geldi. Diğerlerinin milletvekilliği devam edecektir. O yüzden davada taraf olmayan milletvekillerinin kuracağı bir hükümet ya da onlardan birinin başbakanlığında oluşturulacak bir hükümet her halde biz beğenmesek de yasal olur" dedi.
AKP hakkındaki dava
Anayasa Mahkemesi 31 Mart'ta AK Parti'nin kapatılması istemini içeren iddianamenin Abdullah Gül dışında kalan bölümünün kabulüne oybirliğiyle, Abdullah Gül yönünden de kabulüne oy çokluğuyla karar verdi.
AK Parti yetkilileri, parti hakkındaki kapatma davasında ön savunmayı 30 Nisan'da Anayasa Mahkemesi'ne sundu.
AKP hakkındaki iddianame için tıklayın
AKP'nin ön savunması için tıklayın
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde yeni görüntü: Nasıl öldürdüğünü gülerek anlattı
Sokak ortasında vahşet! Bahar'ın katilinin ifadesi ortaya çıktı
Edirne'de "Kakava ateşi" yakıldı, binlerce kişi baharın gelişini böyle kutladı
Kanımız dondu: Sokak ortasında vahşet! Bahar’ı da soldurdular