Tüketiciler Birliği'nden köprü zammına dava

Tüketiciler Birliğinden köprü zammına dava
expand

Köprü ve otoyol ücretlerine geçen hafta yapılan yüzde 33'lük zam mahkemelik oldu.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Tüketiciler Birliği, yapılan zammın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara İdare Mahkemesinde dava açtı.
 
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Üstün Bol, zamma ilişkin kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı dava dilekçesini verdikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.
 
Tüketiciler Birliği iptalden umutlu
 
Karayolları Genel Müdürlüğünün 2001 yılında köprü ve otoyol ücretlerine yaptığı zammın, Ankara 4. İdare mahkemesince iptal edildiğini hatırlatan Bol, bu son zam kararının da yargı tarafından iptal edileceğini savundu.
 
Üstün Bol, Ankara 4. İdare Mahkemesinin, o zaman verdiği iptal kararının gerekçesinde, ''Kamusal hizmetin gelir artırıcı bir kalem olarak görülemeyeceği ve külfetlerin adil dağıtımı ilkesine aykırı'' olduğu görüşüne yer verdiğini hatırlattı. O zaman Karayolları Genel Müdürlüğünün iptal kararı verilinceye kadar tüketicilerden fazladan 41 trilyon lira aldığını savunan Bol, bu günkü zamma ilişkin karar iptal edilinceye kadar da fazladan 80-100 trilyon lira alacağını öne sürdü. Bol, şöyle devam etti:
 
''Bu zam kararı da yargı tarafından iptal edilecektir. Biz 2001'de tüketicilere, geçiş ücretlerine ilişkin fişleri atmamalarını söylemiştik. Ancak buna uyulmadı. Bugün tüketicilere sesleniyoruz, 1 Eylül 2006 tarihinden sonraki geçiş ücretlerine ilişkin fişleri atmayın. Zam kararı iptal edildikten sonra bu fişlerle dava açılarak fazladan yapılan ödemeler geri alınabilir.''
 
Köprü geçişi 4 YTL oldu
 
Karayolları Genel Müdürlüğü köprü ve otoyol ücretlerine 1 Eylül 2006'dan geçerli olmak üzere yüzde 23 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda zam yapmıştı.
 
Buna göre, İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden geçiş ücretleri 3 YTL'den 4 YTL'ye çıkarıldı. Üçüncü sınıfta yer alan 3 akslı otobüs, kamyon ve treyler geçiş ücreti 10 YTL, dördüncü sınıfta yer alan 4 ve 5 akslı otobüs, kamyon ve treyler geçiş ücreti 30 YTL, beşinci sınıftaki 6 ve yukarı akslı römorklu kamyon ve treyler geçiş ücretleri de 35 YTL oldu.

OGS ve KGS'ye indirimli tarife
 
Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) kullanıcılarına önceden olduğu gibi yüzde 20 indirimli tarife uygulaması ise devam ediyor. Buna göre OGS ve KGS kullancıları köprü geçişlerinde 4 YTL yerine 3.2 YTL ödeyecekler.
 
Karayolları Genel Müdürlüğü, köprü ve otoyol ücretlerine üç yıldır zam yapmıyordu. Kurum, en son 1 temmuz 2003 yılında geçiş ücretlerini artırmıştı.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow