AB elçilerine memnuniyetsizlik iletildi

AB elçilerine memnuniyetsizlik iletildi
expand

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB ülkelerinin Ankara'daki büyükelçileriyle biraraya geldi. Gül, büyükelçilere, AB Komisyonu'nun Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınmasını tavsiye eden kararına ilişkin rahatsızlığı iletti.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Finlandiya'nın AB Dönem Başkanlığı'nın sona ermesi nedeniyle verilen yemek, Komisyon'un tavsiye kararından sonra düzenleniyor olması nedeniyle önem taşıyordu.
 
AB büyükelçilerine yemekte, Türkiye'nin tavsiye kararından duyduğu memnuniyetsizliğin nedenleri anlatıldı.
 
Türkiye'nin AB sürecine ilişkin pek çok konuda karşılıklı olarak açık bir konuşma ortamının sağlandığı yemekte büyükelçilerin, 'Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin herhangi bir şekilde kesintiye uğramasının kabul edilemez olduğu' görüşünde birleştiği ifade edildi.
 
Türkiye'nin içinde bulunduğu toplumsal devinimin herkes için önemli olduğuna işaret edilen yemekte, Avrupalı büyükelçilere, "En sonunda Türkiye'yi üyeliğe kabul edersiniz, etmezsiniz, o sizin bileceğiniz iş, ama bu devinimin gerçekleşmesini isteyen bir ülkeyi kendi elinizle durdurmayın" mesajı verildi.
 
AB büyükelçilerinden ipuçları
 
Yemeğe katılan büyükelçilerin büyük çoğunluğu da, 14 Aralık'taki AB Konseyi toplantısında kendi ülkelerinin nasıl bir tutum benimseyeceğine ilişkin ipuçları verdi.
 
Büyükelçiler arasında Türkiye'nin müzakere sürecinin askıya alınmasının gerektiğini savunan olmadığını belirten kaynaklar, büyükelçilerin Türkiye'nin açıklamalarından ve kararlılığından memnuniyet duyduklarını ve Türkiye'nin AB sürecinin devam etmesine verdikleri önemi dile getirdiklerini bildirdi.
 
Yemekte, AB Dönem Başkanlığı'nı yıl başında Almanya'ya devredecek Finlandiya'nın, Türkiye'nin üyelik müzakerelerin devam etmesine en fazla vurgu yapan ülkelerden biri olduğu da belirtildi.
 
Konsey toplantısı tartışmalı geçebilir
 
Yemekte Türkiye'nin katılım süreci ve Komisyon'un tavsiye kararına ilişkin çok farklı görüşlerin dile getirildiğini belirten kaynaklara göre, 14 Aralık'taki Konsey toplantısı "çok ilginç ve tartışmalı" geçebilir.
 
Dışişleri Bakanlığı kaynakları, AB'nin de belli bir süreçten geçtiğini ve tüm bunların üstüne bir de Konsey'de fikir ayrılığı yaşamayı tercih etmeyeceğini düşünüyor.
 
Bununla birlikte, yemekte ortaya konulan "Türkiye'nin müzakere sürecinin devam etmesi gerektiği" görüşünün, Konsey toplantısına da yansıyacağına inanılıyor.

Yemeğe Gül'ün yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ali Tuygan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Büyükelçi Ertuğrul Apakan ve Büyükelçi Ahmet Acet, AB Dönem Başkanı Finlandiya Büyükelçisi Maria Serenius, bir sonraki dönem başkanı Almanya Büyükelçisi Eckart Cuntz ve İngiltere Büyükelçisi Nicholas Graham Faraday Baird ile diğer üye ülkeler ve AB Komisyonu Ankara Temsilciliğinden büyükelçi veya temsilciler katıldı. 
 
Türkiye'ye Kıbrıs baskısı
 
AB Komisyonu, 29 Kasım'da, Kıbrıslı Rumlara limanlarını açmayan Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınmasını tavsiye etti.

AB Komisyonu'nun önerisine göre, kalan fasıllarda müzakereler başlatılabilecek, ancak başlıkların geçici olarak kapatılması için yine limanların ve havaalanlarının Kıbrıs Rum kesimine açılması beklenecek.
 
Komisyon, Kıbrıs'ta BM öncülüğünde kapsamlı çözüm müzakerelerinin 2007 yılında yeniden başlatılması çağrısında da bulundu.
 
AB Komisyonu toplantısından çıkan bu karar, 11 Aralık'ta biraraya gelecek AB dışişleri bakanlarına 'Komisyon tavsiyesi' olarak sunulacak. Dışişleri bakanlarının Türkiye ile ilgili nihai kararı bu tarihte alması bekleniyor.
 
Avrupa Birliği, Türkiye'nin Ankara Protokolü'nü uygulamasını, yani Güney Kıbrıs'a havaalanlarını ve limanlarını açmasını istiyor.
 
İlerleme Raporu'nda yer alan bu istek için AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Matti Vanhanen süre vermiş ve Türkiye'den 6 Aralık'a kadar adım atmasını istemişti. Ancak Türkiye, Kıbrıs konusunda daha fazla adım atılmayacağını yineliyor.

Kararın ardından açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bu bir tavsiye, kesin karar değildir” diyerek diğer fasıllarda müzakere sürecinin devam edeceğini söyledi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow