Türkiye 22 Temmuz'da sandık başında

Meclis Genel Kurulu, AK Parti'nin "genel seçimlerin 22 Temmuz'da yapılması" yönündeki önergesini kabul etti. Muhalefetin seçim tarihine yönelik itirazlarına karşın, oylamaya katılan 458 milletvekilinin tamamı, önerge lehinde oy kullandı.
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında bugün saat 11.00'de toplandı.
Oylama öncesi CHP, erken seçim için 22 Temmuz tarihinin uygun olmadığını, seçimin haziran ya da eylül başında yapılması gerektiğini belirtti.
Buna karşılık Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce de tatil döneminde seçim yapıldığını söyledi ve CHP'nin önerisinin "oyalama" olduğunu kaydetti.
Bu açıklamaların ardından yapılan oylamada AK Parti'nin 22 Temmuz önerisi kabul edildi.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, muhalefetin daha önce 24 Haziran olarak açıklanan seçim kararının Yüksek Seçim Kurulu'na danışılmadan alındığı yönündeki eleştirilerini yanıtladı.
İktidarın 24 Haziran'ı bir emrivaki ile getirmediğini ifade eden Çiçek, "Kurumsal olarak, resmi bir yazı olmadı ama YSK ile görüşüldü. Ben de görüştüm. Olayın tanığı olarak ifade etmek istiyorum" dedi.
CHP'NİN TAVRI
Bugün Genel Kurul'da söz alan CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, "Seçimin çözüm olacağını savunuyoruz. Ama 22 Temmuz Türkiye'nin coğrafi, iklimi koşulları ve yer değişiklikleri bakımından seçmen iradesinin tam olarak sandığa yansıyacağı bir tarih değil" dedi.
"Bu tarih, vatandaştan sandığı kaçırma eylemi gibi görünüyor" diyen Koç, önerinin kabul edilmesi durumunda devlet memurlarının aday olması için çok kısa bir sürede karar vermelerinin gerekeceğini belirtti.
ANAVATAN'IN TAVRI
ANAVATAN Partisi Grup Başkanvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu da, vatandaşın sandığa gitmediğinden şikayet edildiğini, bu nedenle tarihin biraz öne veya geriye alınmasının daha yararlı olacağını söyledi.
AK PARTİ'NİN TAVRI
TBMM'ye gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan ise, "Seçimin zamanı eylül olur mu? Zaten kasımdı normalde. Hani 'öne çekelim' deniyordu. Bu bir samimiyet testidir, bir samimiyet sınavıdır" dedi.
Başbakan ayrıca, "Madem ki 'En erken zamanda, en yakın zamanda' dediler. Hadi en yakın zaman, buyrun... YSK ile de bunlar görüşülmüştür. YSK'ya 'En yakın zaman, ne zamandır?' sorusu sorulmuştur. Önce bize '60' (gün) diye geldi. Daha sonra 'ön seçimler sebebiyle bunu en erken 80 (günde) yapabiliriz' dediler ve 80'e göre de bu son tarih açıklandı... Yine oyalama... Eylüle bu işi bıraktıktan sonra, niçin biz bunlarla bu kadar uğraşıyoruz. Zaten 1 ay sonra kasımda normal seçim var" ifadelerini kullandı.
"Tatile gidebileceklerin durumu zaten belli"
Erdoğan, tatil nedeniyle, temmuz ayında yapılacak seçimin sıkıntılı olacağı yönündeki görüşlerle ilgili olarak da, "Asıl seçmen açısından sıkıntı, o dönemde (Kasım ayında) yapılması halinde olur. Çünkü kar, kış her şey başlıyor... Eylül, okulların açıldığı zamandır. Seçim, icabında sayımlar, vesaire uzayabilir. Okulların kapatılması vesaire bu tür şeyler olabilir. Şimdi vatandaşımız, 1-2 gün, tatilinden icabında sarfınazarda bulunabilir. Tatile gidebilecek olanların durumu zaten bellidir. İlk defa tatilde seçim yapılmıyor. Geçmişte de çok yapıldı" dedi.
SEÇİM TAKVİMİ TASLAĞI
YSK'nın, 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılacak genel seçimde uygulanmak üzere hazırladığı seçim takvimi taslağı yarın başlayacak. Seçime katılabilecek siyasi partiler yarın ilan edilecek, siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için 27 Mayıs'ta kura çekilecek.
4 Mayıs 2007: Seçime katılacak siyasi partilerin YSK'ca ilanı. Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanılması. İllerin çıkaracağı milletvekili dağılımının belirlenmesi.
5 Mayıs 2007: Aday olabilmek için yasa gereği istifaları veya görevlerinden ayrılmaları gerekenlerin görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmalarının son günü. 6 Mayıs 2007: Siyasi partilerden, hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını, Yüksek Seçim Kurulu'na bildirmelerinin istenmesi.
8 Mayıs 2007: Seçmen listelerinin (taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu seçmen listesi dahil), güncelleştirilmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılmaları.
9 Mayıs 2007: Siyasi partilerin; hangi seçim çevrelerinde önseçim, hangi seçim çevrelerinde aday yoklaması yapacaklarını YSK'ya bildirmelerinin son günü.
10 Mayıs 2007: Siyasi partilerin, önseçim yöntemiyle aday belirlemesi yapacakları seçim çevrelerine ilişkin önseçimde oy kullanacak partili üyeleri gösteren listelerin ilgili ilçe seçim kurullarına gönderilmesine başlanmasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istenmesi.
12 Mayıs 2007: Önseçim yöntemiyle aday belirleyecek siyasi partiler üye listelerinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, ilgili ilçe seçim kurullarına gönderilmesinin son günü. Siyasi partilerin, üye kayıt defterlerini önseçim ilçe seçim kurullarına vermelerinin son günü.
13 Mayıs 2007: Önseçim ilçe seçim kurullarının oluşumunun tamamlanması ve kurullarda görev alanlara tebligat yapılması.
15 Mayıs 2007: Siyasi partilerin; önseçim yöntemiyle aday belirlemesi yapacakları seçim çevrelerine ilişkin olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gönderilen listeler ile siyasi partilerin önseçim dışında bir yöntemle aday yoklaması yapacakları seçim çevrelerine ilişkin olarak, ilçe seçim kurulu başkanlıklarına verdikleri listelerin askıya çıkarılması. Askıya çıkan listelere itirazların başlaması.
17 Mayıs 2007: Önseçim ve aday yoklaması ile ilgili olarak 15 Mayıs 2007 Salı günü askıya çıkan listelerin indirilmesi ile listelere yapılacak itirazın son günü.
19 Mayıs 2007: Bu listelere yapılacak itirazların, önseçim ilçe seçim kurulunca kesin olarak karara bağlanmasının son günü.
20 Mayıs 2007: Siyasi partilerin, önseçim ya da aday yoklaması seçmen listelerinin kesinleştirilmesi.
22 Mayıs 2007: Muhtarlık bölgesi askı listelerinin askıdan indirilmesi.
23 Mayıs 2007: Önseçim sandık kurullarının oluşumunun tamamlanması ve bu oluşumda görev alanlara bildirim yapılması. Yüksek Seçim Kurulu'nca, hangi siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde önseçim ya da aday yoklamasına katılacaklarının ilanı. Siyasi partilerin önseçim ya da aday yoklaması yaptıkları seçim çevrelerinde gösterecekleri merkez adayı listelerini YSK'ya bildirmelerinin son günü.
24 Mayıs 2007: Muhtarlık bölgesi askı listelerine yapılacak itirazların karara bağlanmasının son günü.
27 Mayıs 2007: Sandık seçmen listelerindeki değişikliklerin işlenerek kesinleştirilmesi. Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesiyle ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulunca kura çekilmesi ve ilanı.
28 Mayıs 2007: Sandık atamalarının yapılması.
29 Mayıs 2007: Önseçim sandık kurullarının sayım-döküm işlemlerini tamamlamaları ve düzenleyecekleri tutanakları, ilgili önseçim ilçe seçim kurullarına iletmeleri. Sandık kurullarının oluşturulması çalışmalarına başlanılması.
30 Mayıs 2007: Önseçim sandık kurulu tutanaklarına karşı önseçim ilçe seçim kurullarına yapılacak itirazlarla bu itirazların karara bağlanmasının son günü.
2 Haziran 2007: Yüksek Seçim Kurulu, il seçim kurulları kararlarına yapılan itirazları karara bağlayacak ve bu kararlarını il seçim kurullarına bildirecek.
5 Haziran 2007: İl seçim kurullarınca önseçimle belirlenmiş milletvekili adaylarına ait listelerin, Yüksek Seçim Kurulu'na gönderilmesi.
7 Haziran 2007: Yüksek Seçim Kurulu'nca önseçim milletvekili adaylarına ilişkin listenin tasdikli birer örneğinin, ilgili partilerin genel başkanlıklarına teslim edilmesi.
8 Haziran 2007: Siyasi partiler, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini, YSK Başkanlığına, "alındı belgesi" karşılığında en geç saat 17.00'ye kadar verecek. Bağımsız milletvekili adaylığı için il seçim kurullarına başvurunun ve il seçim kurullarınca bağımsız milletvekili adaylarının YSK'ya bildirilmesinin son günü. Yüksek Seçim Kurulu'nca siyasi partilerin verdikleri aday listelerinin hemen incelenmeye başlanması, saptanacak eksikliklerin, ilgili siyasi parti yetkili organlarına derhal tamamlanmasının bildirilmesi.
12 Haziran 2007: Siyasi partilerin, aday listelerindeki eksiklikleri tamamlamalarının son günü.
13 Haziran 2007: Milletvekili geçici aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu'nca incelenmesi ve bu listelerin, ilgili il seçim kurulu başkanlıkları ile radyo, televizyon ve Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere ilgili kuruluşlara gönderilmesi. Gümrük kapıları ilçe seçim kurullarının oluşturulmasının tamamlanması.
14 Haziran 2007: Milletvekili geçici aday listelerinin radyo, televizyon ve Resmi Gazetede yayımlanması. Geçici adayların, ilgili il ve Yüksek Seçim Kurulunca doğrudan incelenmeye alınması, bu adaylara karşı yapılacak itirazların başlaması ve incelenmesi.
15 Haziran 2007: Geçici aday listelerine karşı ilgili il seçim kurullarına yapılacak itirazların son günü.
16 Haziran 2007: Gümrük kapıları sandık kurullarının oluşturulmasının tamamlanması. Geçici aday listelerinde il seçim kurullarının incelemeleri sonucunda meydana gelen eksikliklerin; il seçim kurullarınca ilgili adayla, siyasi parti il başkanlığına ve ilgili siyasi parti genel merkezine de iletilmek üzere Yüksek Seçim Kuruluna bildirilmesinin son günü.
17 Haziran 2007: İl seçim kurullarının, milletvekili geçici aday listelerine yapılan itiraz üzerine verdikleri kararlara karşı, Yüksek Seçim Kurulu'na yapılacak itirazların son günü.
19 Haziran 2007: Milletvekili geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına yapılan itirazlar üzerine, bu kurullarca verilen kararlara yapılan itirazların, Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü.
20 Haziran 2007: Aday listelerinde meydana gelen eksikliklerin ilgili siyasi partilerce tamamlanarak Yüksek Seçim Kurulu'na bildirilmesinin son günü.
22 Haziran 2007: Milletvekili kesin aday listelerinin il seçim kurullarına ve seçim çevreleri itibariyle Resmi Gazete, radyo ve televizyonda yayınlanmak üzere ilgili mercilere gönderilmesi. YSK'ca birleşik oy pusulası basımına; basım tamamlandıkça bir plan dahilinde dağıtımına başlanması.
7 Temmuz 2007: Milletvekili kesin aday listelerinin (bağımsızlar dahil) radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde ilanı. Bağımsız adayların oy pusulalarını il seçim kurullarına vermelerinin son günü.
9 Temmuz 2007: Gümrük kapılarında oy verme işlemlerine başlanması.
10 Temmuz 2007: Siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda sıralarının belirlenmesi için YSK'ca ad çekilmesi.
11 Temmuz 2007: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılmasının tamamlanması ve dağıtılamayanların, ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslimi.
12 Temmuz 2007: Seçim propagandası ve yasakların başlangıcı.
15 Temmuz 2007: Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarının başlaması.
18 Temmuz 2007: İlçe ve geçici ilçe seçim kurulları başkanlıklarınca malzeme torbalarının sandık kurulu başkanlıklarına teslimi ve göreve hazır duruma getirilmeleri.
21 Temmuz 2007: Seçim propagandasının sonu.
22 Temmuz 2007: Oy verme.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ANNELER GÜNÜ İNDİRİMLİ BİLET 2025 AJET: AJet, 11 Mayıs Anneler Günü kampanyası nerelerde, hangi uçuşlarda geçerli?
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Kuvvetli sağanak ve rüzgar alarmı!
Sivas'ta otomobil bariyerlere saplandı, sürücü yaralandı
Terör örgütü PKK'nın 47 yıllık kanlı tarihi
Terörsüz Türkiye sürecinde kritik viraj! Terör örgütü PKK silah bırakıyor