Tezkere Meclis'e sunuldu

Tezkere Meclise sunuldu
expand

Sınır ötesi operasyon konusunda hükümete bir yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

17 Ekim Çarşamba günü Meclis'te kapalı oturumda görüşülmesi beklenen tezkerenin süresi 1 yıl olacak.
 
Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cemil Çiçek, tezkerenin hedefinin Irak değil, sadece terör örgütü olduğunun altını çizdi.
 
Hükümet Sözcüsü "Evvela temennimiz bu tezkerenin kullanılmasına hiç imkan olmamasıdır, arzumuz, temennimiz budur. İnşallah buna gerek kalmaz" diye konuştu.
 
Çiçek, tezkerenin çıkmasının ardından terör örgütünün konuyu çarpıtmak isteyeceğini belirterek "Tezkerenin tek amacı PKK'nın kan dökmesini önlemek" dedi.

“Hiçbir ülkenin zenginliğinde gözümüz yok” diyerek Irak’a mesaj gönderen Çiçek, PKK’yı kastederek “İstediğimiz bu belanın oradan defedilmesidir” dedi.
 
“PKK’nın kimlerin hesabına çalıştığına bakmak gerekir” yorumunu yapan Cemil Çiçek, “PKK terör örgütü Kürt halkını temsil etmiyor. PKK önemli devletlerin istihbarat birimleriyle iç içe, Türkiye’yi istikrarsızlaştırmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
 
Çiçek, diğer ülkelerin Türkiye ile imzaladıkları suçluların iadesi anlaşmasına uymadıklarına dikkat çekti ve Türkiye'de eylem yapan teröristlerin dış ülkelerde sığınmacı statüsü alabildiklerini anımsattı.
 
Ermeni tasarısı
 
ABD’de Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen 1915 olaylarına ilişkin Ermeni tasarısına da değinen Hükümet Sözcüsü Çiçek, “Karar parlamentoların tarih yazması anlamına geliyor” yorumunda bulundu.
 
Çiçek, "Öfkeyle kalkıp zararla oturmak yerine, büyük bir devlete, güçlü bir devlete yakışan soğukkanlılık içinde olup bitenleri değerlendirmek gerekmektedir. Türkiye bunları yapıyor” dedi.
 
Haşimi yarın Türkiye'ye geliyor
 
Çiçek'in bu açıklamasının ardından, Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin yarın Ankara’ya geleceği açıklandı.
 
Haşimi'nin yarın sabah saatlerinde İstanbul'da olması, ardından da Ankara'ya gelmesi bekleniyor.
 
TEZKERENİN GEREKÇESİ

Tezkerenin gerekçesinde, Türkiye'nin, Irak'ın kuzey bölgesinde yuvalanmış bulunan PKK terör unsurlarından kaynaklanan ve halkının huzur ve güvenliğiyle ülkesinin milli birliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yöneltilmiş ciddi bir terörist saldırı ve açık bir tehditle karşı karşıya bulunduğu ifade edilerek, şöyle denildi:

"Dost ve kardeş Irak'ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfeden Türkiye, PKK teröristlerinin Irak'ın kuzeyindeki mevcudiyetine ve faaliyetlerine son verilmesini sağlamak amacıyla uzunca bir süredir yoğun siyasi ve diplomatik girişimlerde ve uyarılarda bulunmuştur. Bu çabalarımızdan istenilen sonuçların alınması bugüne kadar mümkün olmamıştır.

Türkiye'ye yönelik terörist saldırılar ve tehdide karşı, terörizmle mücadelenin bir parçası olarak uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli tedbirleri almak üzere, hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe belirlenecek şekilde, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının; Irak'ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehdidinin ve saldırıların bertaraf edilmesi amacıyla, sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere, Irak'ın PKK teröristlerinin yuvalandıkları kuzey bölgesi ile mücavir alanlara gönderilmesine ve görevlendirilmesine Anayasa’nın 92’nci maddesi uyarınca TBMM'den bir yıl süreyle izin istenilmesi Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılmıştır."
 
TEZKEREYE GİDEN SÜREÇ

Güneydoğu'da iki günde 15 şehit verilmesinin ardından, 9 Ekim'de toplanan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'ndan çıkan karar, tezkere sürecinin ilk adımı oldu.
 
Aynı gün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu, terörle mücadele kapsamında, sınır ötesi operasyon için tezkerenin hazırlanarak Meclis’e gönderilmesine karar verdi. Erdoğan "Meşru müdafaa hakkımızı kullanacağız" dedi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow