Güneydoğu'da kuraklık göçü tetikleyebilir

Güneydoğu'da yaşanan kuraklıktan hububat ve bakliyat ekili alanların yüzde 90'ı olumsuz etkilenirken, 15 milyon dekar ekili alandaki ürünler büyük zarar gördü. Kuraklığın bölgede Batı'ya göçü tetikleyebileceği belirtiliyor.
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, kuraklık nedeniyle bölge ekonomisinin büsbütün dibe vurduğunu ileri sürerek, "Yoksullukla karşı karşıya kalacak olan kırsal nüfusun batı illerine yeni bir göç dalgası başlatabileceğinden endişe etmekteyiz" dedi.
Güneydoğu'da yaşanan kuraklıkla ilgili olarak Mardin, Şanlıurfa, Batman, Adıyaman ve Siirt, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları, Ziraat Odaları ve Esnaf Sanatkarlar Odaları olmak üzere 21 odanın başkanları Diyarbakır Ziraat Odası'nda bir araya geldi.
Odaların yaşanan kuraklıkla ilgili hazırladığı raporu Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, okudu.
Ebedinoğlu, başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Şanlıurfa ve Adıyaman olmak üzere bölgenin tamamını etkilen kuraklığın hububat-bakliyat ekili arazilerin yaklaşık yüzde 90'ını yok ettiğini belirterek, "Tarım İl Müdürlükleri'ne bağlı uzmanların 2 hafta önce yaptıkları ilk tespitlere göre Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 3 milyon, Mardin ve Adıyaman'da 1.3'er milyon dekar alanda hasar oluşmuştur. Batman, Siirt, Şırnak ve Gaziantep ile birlikte bölge genelinde 15 milyon dekar hububat ve bakliyat ekili alan zarar görmüştür" diye konuştu.
Ebedinoğlu, "Bu kuraklık sadece buğday, arpa ve mercimek gibi bölgede ezici oranda tarımı yapılan hububat ve bakliyat ürünlerini yok etmekle kalmamış, aynı zamanda meraları da etkileyerek hayvancılık sektörüne de darbe vurmuştur. Çiftçilerimiz otlatma imkanı bulmadıkları için hayvanlarını satmaya başlamışlardır" ifadesini kullandı.
"Batı'ya göç artabilir"
Ebedinoğlu, bölgede yaşana kuraklığın zaten pamuk ipliğine bağlı olan bölge ekonomisinin büsbütün dibe vurmasına neden olacak sonuçlar doğurdugunu söyledi.
Alican Ebedinoğlu, "Bunun doğurdan bir sonucu olarak, yoksulluk belki de açlıkla karşı karşıya kalacak kırsal nüfusun batı illerine yeni bir göç dalgası başlatabileceğinden endişe etmekteyiz. Kuşkusuz böylesi bir gelişme beraberinde bedeli çok ağır ve çözülmesi uzun yıllar sürecek sosyal soruna da yol açacaktır" şeklinde konuştu.
"Afet bölgesi ilan edilmeli"
Ebedinoğlu, hükümetin konunun hassasiyetini göz önünde bulundurarak bir an önce tedbirler alınması gerektiği belirtti.
Ebedinoğlu, bölgede alınması gereken önlemleri şöyle anlattı:
* Kuraklık yaşanan bölgeler 'afet bölgesi' ilan edilmeli
* Ziraat odalarının da içinde yer alldığı hasar tespit komisyonları oluşturulmalı
* Çiftçilerin zararları ürün bazında tespit edilerek, tüm üreticilerin zararları en kısa zamanda karşılanmalı
* Çiftçilerin kamu ve özel bankalara olan kredi borçları ertelenmeli
* 2007 ve 2008 yılında kredi borcunu ödeyemeyen tüm üreticilerin kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli
* Bölge esnaf ve tüccarlarına faizsiz kredi imkanı sağlanmalı
* Kuraklık da dikkate alınarak elektrik sorunu çözülmeli
* Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı çerçevesinde yayınlanan 2008/19 nolu 'Tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi tebliği'nin öngördüğü sulama sistemleriyle ilgili desteklerden bölge çiftçisinin etkin bir biçimde faydalanabilmesi için kolaylaştırıcı tedbirler alınmalı.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da, GAP'ın tamamlanamaması nedeniyle bu sorunların ortaya çıktığını, Diyarbakır Silvan barajının tamamlanması halinde kuraklığın yaşanmayacağını söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bu illerde yaşayanlar dikkat! Meteoroloji uyardı: Kuvvetli yağış ve rüzgar alarmı!
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde yeni görüntü: Nasıl öldürdüğünü gülerek anlattı
Sokak ortasında vahşet! Bahar'ın katilinin ifadesi ortaya çıktı
Edirne'de "Kakava ateşi" yakıldı, binlerce kişi baharın gelişini böyle kutladı