hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2017 Asgari ücret üzerine sorular ve cevaplar

    2017 Asgari ücret üzerine sorular ve cevaplar
    expand

    2017 Asgari ücret üzerine taraflar buluştu; istekler belirtildi, alt konular konuşuldu. Nihai karar için tarih belirtildi. Milyonlarca insanın beklediği ücrette son durum nedir? Sendikalar ne istiyor? İşveren ne istiyor? Bakanlık duruma nasıl bakıyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2017 yılı için Asgari Ücret Kurulu bu zamana kadar 3 kez toplandı. Toplantıya; sendikalar, işverenler ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı katıldı. Talepler dile getirildi; sorunlar tartışıldı. Bu zamana kadar ne oldu ve sonuç ne zaman belli olacak?

    Sendikalar ne kadar ücret talebinde bulundu?
    Türk-İş Sendikası işçilerin 2017’deki alacağı ücretin 1600 lira olmasını istedi. Toplam 300 liralık bir zam isteyen sendika, 1600 liranın yeterli olmadığını ancak makul bir talep içinde olduklarını dile getirdi. Bakanlık 1600 liralık ücreti kabul ederse: Brüt ücret 2027 TL olacak. SGK primi ise 238 TL. İşsizlik sigorta fonuna 20 TL aktarılacak. Gelir vergisi 104 TL olacak. Damga vergisi 15 lira, AGİ 152 TL. Son durumda ücret 1603.60 TL’ye yükselecek.

    AGİ ne demek?
    AGİ: Asgari geçim indirimi. Bu değer her sene güncellenmektedir. Yaş sınırı 16’dır.

    DİSK (Devrimci İş Sendikaları Konfederasyonu) ise 2016 yılında alınan ücretin geçim sıkıntısı yaşamasına sebep olduğundan ötürü asgari ücretin çok düşük olduğunu dile getirdi. Ücretin 2000 liraya çıkmasını istedi.

    İşverenler bu taleplere nasıl bakıyor?
    Gerek Türk İş’in isteği gerek DİSK’in talebinden ötürü işverenler zamma sıcak bakmıyor. Türkiye’de ekonomik sıkıntıların bu dönemde fazla olmasından ötürü zammın işverenleri çok zor durumda bırakacağını dile getirdiler.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı taleplere nasıl bakıyor?
    Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sendikalar ve işverenlerin talep ve isteklerini dinledikten sonra her iki taraf için “olumlu” konuştu. Müezzinoğlu, işçilerin şu an aldığı ücretin az olduğunu dile getirirken, büyük talepler karşısında “geçici mutluluk”lar huzur getirmeyebilir açıklamasında bulundu. İstikrar kelimesinin altını çizen Bakan Müezzinoğlu "İstikrarlı bir hedefe yönelmekte geçici mutluluklar kalıcı huzura dönüşmeyebilir" dedi.

    2017’de geçerli olacak olan ücret ne zaman belli olacak?
    Sendikalar ve işverenler 29 Aralık 2016 tarihinde dördüncü kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda toplanacak. Toplantıda nihai kararın verilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow