hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2017 KPSS'de Mimar Sinan'ın "Ustalık eseri" soruldu

    2017 KPSSde Mimar Sinanın Ustalık eseri soruldu
    expand

    21 Mayıs'ta gerçekleştirilen 2017 KPSS'de sorulan sorulara yanıtlar aranıyor. Bu sorulardan biri de, Mimar Sinan'ın "Ustalık eserim" diyerek nitelendirdiği cami oldu. Sınavda soruyu yanıtlayan öğrenciler, sınav sonrasında verdikleri cevabın doğrulunu teyit etmek için cevaplarını gözden geçirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sınavların ardından adaylar çıkan sorulara verdikleri yanıtları teyit ediyor. 2017 KPSS'ye giren adaylar sınav sonrasında sorulara verdikleri yanıtları araştırmaya başladı. Bu sorulardan biri de Mimar Sinan'ın "Ustalık eserim" diyerek nitelendirildiği cami oldu. Adaylar kendilerine yöneltilen bu sorunun yanıtını sınavdan sonra da araştırdı.

    Mimar Sinan hakkında sorulan sorunun yanıtı olan Selimiye Camii seçeneğini işaretleyen adaylar soruyu doğru yanıtlamış oldu.


    Yeni kural KPSS'de de uygulandı

    ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS) Genel Kültür - Genel Yetenek oturumunda adaylara Türkçe'den 30 soru, Matematik'ten 30 soru, Tarih'ten 27 soru, Coğrafya'dan 18 soru, Anayasa ve Vatandaşlık'tan 9 soru, Güncel Bilgilerden ise 6 soru soruldu.

    Selimiye Camii

    Mimar Sinan'ın "Ustalık eserim" dediği Selimiye Camii, Edirne'dedir. Osmanlı-Türk sanatının baş yapıtlarından sayılan bu yapı eskiden Sarıbayır ve Kavak Meydanı olarak anılan, bugün ise şehir merkezinde Yeni Mahalle olarak bilinen yerdedir.

    1569-1575'te Sultan II. Selim'in emriyle yaptırılan bu camii, çok uzaklardan dört minaresi ile dikkat çekmektedir. Kesme taştan yapılan cami iç bölümüyle 1.620 m2'lik,tümüyle 2.475 m2'lik bir alanı kaplar. Mimarlık tarihinde en geniş mekana kurulmuş yapı olarak nitelenen Selimiye Camisi, yerden yüksekliği 43.28 m. olan, 31.30m. çapındaki kubbesiyle ilgi çeker.Ayasofya'nınkinden daha büyük olan Kubbe, 6 m. genişliğindeki kemerlerle birbirine bağlanan 8 büyük payeye oturur. Köşelerde dört, Mihrap yerinde bir yarım kubbe merkezi kubbeyi destekler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapıyı, kubbe kasnağında 32 küçük pencereyle, yüzlerdeki üst üste 6 dizide çok sayıdaki pencere aydınlatmaktadır. Mimar Sinan'ın yarattığı 8 dayanaklı cami planının en başarılı örneğidir. Önünde 18 kubbe ve 16 sütunla çevrili revak bulunmaktadır. Ortada, mermerden zarif bir şadırvan vardır. Son Cemaat yeri, kalın yuvarlak 6 sütun üzerine 5 kubbelidir. Mermer işlemeli giriş kapısının üzerindeki kubbe yivli, diğerleri düzdür. Caminin 3.80 m. çapında, 70.89 m. yüksekliğindeki üçer şerefeli dört zarif minaresi vardır. Giriş yönündekilerle şerefelere tek yolla, diğer ikisinde ise üç şerefeye ayrı ayrı yollardan çıkılmaktadır. Cami, mimari özelliklerinin erişilmezliği yanında taş, mermer, çini, ahşap sedef gibi süsleme özellikleriyle de son derece önemlidir. Mihrap ve minberi mermer işçiliğinin baş yapıtlarındandır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow