Bu iskelet köpek evriminin kanıtı olabilir

Bu iskelet köpek evriminin kanıtı olabilir
expand

Rusya’da köpeklerin evrimi üzerinde çalışan bilim insanları, buzul çağından kalan dondurulmuş bir köpek iskeleti üzerinde çalışıyor. Araştırmalara göre beyni ile birlikte mumyalanan köpeğin iskeleti, evrim konusundaki çalışmalara ışık olabilir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Yıllar önce yaşamış bir ev köpeğinin böylesine iyi korunan örneğine ulaşılmış olması köpeklerin evrimi üzerinde çalışan bilim insanlarını heyecanlandırdı.

Araştırmalara göre, dondurularak mumyalanan köpeğin 12 bin yıl önce öldüğü tahmin ediliyor.  Buzul çağından kalan bu köpek aynı zamanda beyniyle saklanan ilk örnek. Siberya yakınlarındaki Tumat köyünde yaşadığı bilinen köpeğin ölmeden önce o birinin evcil hayvanı olduğu düşünülüyor.

Siberya Times Gazetesi’ne konuşan Moskova Jeoloji Enstitüsü üyesi Dr. Pavel Nikolsky, iskeletin gerçekten çok iyi korunduğunu, hayvanın özellikle beyninin korunmuş olmasının çok önemli olduğunu belirtiyor.

Bu iskelet köpek evriminin kanıtı olabilir

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Michigan Universitesi Paleontoloji Müzesi’nden Daniel Fisher, köpeklerin evrimiyle ve soy bağlarıyla ilgili olarak hala oldukça önemli ve çözülmemiş sorular olduğunu belirtiyor.

“Köpeklerin, kurt akrabalarından nasıl ve ne zaman farklılaştıklarını öğrenmek istiyoruz. Yaş, gelişme aşamaları gibi özelliklere bakarak, bu türün tarihiyle ilgili daha geniş bilgiye sahip olabiliriz” diyor Fisher.

Bu iskelet köpek evriminin kanıtı olabilir

Fisher’a göre bu araştırmalara ek olarak köpeğin yeme alışkanlıklarına bakılarak insanların yanında ne kadar süre geçirdiğini anlamanın da mümkün olabilir.

Mumyalanan köpek klonlanabilir mi?

Güney Koreli Hwang Woo-suk, Rusya’da yapılan otopsi çalışmasında görevli olan bilim insanları arasında. Daha önce bir köpek klonladığı belirtilen Woo-suk’un otopsi yapılan köpeği de klonlamayı planladığı söyleniyor. Ancak çalışmalara dahil olmasa da konu hakkında bilgisi olan Fisher, Huffington Post'a verdiği röportajda, otopsi yapılan köpeğin, dondurularak saklanmış olmasına rağmen DNA’sının bozulduğunu, bu sebeple klonlama ihtimalinin “oldukça düşük” olduğunu belirtiyor.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow