hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Financial Times: Türkiye internete sınırlama getiriyor

    Financial Times: Türkiye internete sınırlama getiriyor
    expand

    The Financial Times gazetesi, Türkiye’de hükümetin yolsuzluk skandalına tepki olarak ülkenin hukuki mercileri üzerindeki kontrolünü daha sıkı hale getirdiğini, bununla da yetinmeyip internete erişim üzerindeki kontrolünü arttırma arayışlarında olduğunu yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saygın ekonomi gazetesi, AK Parti tarafından yapılan kanun teklifinin Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı’na özel hayatı ihlal ettiğini düşündüğü internet sitelerini bloke etme yetkisi verdiğini ve aynı zamanda servis sağlayıcı şirketleri, müşterilerinin internet üzerindeki hareketleri konusunda bilgi vermeye zorladığını yazdı.

    Gazete, Türkiye’nin hali hazırda çocukları korumak amacıyla internet filtreleri kullandığını ve geçtiğimiz yılın ilk altı ayında Google’dan 1,673 kez internetten bazı içerikleri kaldırmasını talep ettiğini aktararak, taleplerin çoğunun Google tarafından geri çevrilmiş olmasına karşın, bu sayının dünyadaki tüm ülkelerin yaptığı taleplerden üç kat daha fazla olduğunu belirtti.

    Yazıda, hükümetin bu kanun teklifiyle aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oğluyla birlikte dört eski bakanın adının da karıştığı yolsuzluk soruşturmasına karşı daha fazla yetki arayışlarının bir parçası olduğu yorumunu yaptı.

    Yazıda, Bilgi Üniversitesi’nden hukuk profesörü Yaman Akdeniz’in, “Bunlar bilginin internet üzerinde ve hatta Türkiye içinde serbest akışını önlemek amacıyla alınan siyasi gerekçeli önlemler. Şimdiki siyasi iklime bakılırsa, öncelikle videoların ve WikiLeaks türü belgelerin sızmasını kontrol altında tutmayı amaçlıyor” şeklindeki sözlerine yer verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HSYK yasasında yapılan değişiklikler sırasında çıkan tartışmalarda şiddet olaylarının patlak verdiğini de yazan Financial Times, bir AK Parti milletvekilinin bu tartışmalar sırasında üst düzey bir yargıca tekme atmaya çalıştığını, Erdoğan’ın ise saldırıya uğrayan yargıcı hukukçu değil ama bir “militan” olarak tanımladığını ifade etti.

    Gazete, AK Parti ile Gülenciler arasındaki savaş yoğunlaştıkça, yolsuzluk iddilarıyla ilgili yeni ifşaatların internete sızdırılmasının beklendiğini yazdı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow