hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuşların 75 milyon yaşındaki dinozor atası sırları aydınlattı

    Kuşların 75 milyon yaşındaki dinozor atası sırları aydınlattı
    expand

    ABD'li bilim insanları Moğolistan'da bulunan ve kuşların atası sayılan 75 milyon yıllık dinozor fosilini inceledi. Ortalama bir koyun büyüklüğündeki dinozorun kuluçka süresini tespit eden ve yavrularının yumurtadan çıkmasının üç ayı bulduğunu belirleyen bilim insanları, bu türün ortadan kalkmasına ışık tutacak yeni bilgileri açığa çıkardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilim adamları, dinozor embriyolarının yumurta içindeki olgunlaşma süresinin aynı familyanın devamı olduğu düşünülen kuşlardan en az dört kat daha uzun sürdüğünü tespit etti.

    Dişlerini döken dinozor keşfedildi

    75 milyon yaşındaki fosili incelediler

    ABD'nin Florida Eyalet Üniversitesinden araştırmacılar, Moğolistan'da bulunan ve 71 ila 75 milyon yıllık olduğu tahmin edilen Protoceratops türü dinozor fosili üzerinde yaptıkları incelemede yumurta içindeki diş gelişiminin en az 83 günlük bir kuluçka sürecine işaret ettiğini belirledi.

    Dünyaya bakışınızı değiştirecek 10 şaşırtıcı gerçek

    Ortalama bir koyun büyüklüğünde

    Diğer dinozorlardan çok daha küçük olan ve ortalama bir koyun büyüklüğündeki Protoceratops yavrularının yumurtadan çıkmasının üç ayı bulduğuna işaret eden araştırmacılar, elde edilen bulguların dinozorların uzun bir kuluçka süresine sahip olduğunu gösterdiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dinozorların Kayıp Dünyası

    Devekuşu ve tavuk dinazordan daha çabuk doğuyor

    Bu arada Kanada'nın Alberta eyaletinde bulunan 76 milyon yıllık Hypacrosaurus fosilinde yapılan incelemede 10 metre uzunluğundaki ördek gagalı dinozorun, yumurtadan çıkmasının 171 günü bulduğu belirlendi. Günümüzde yaşayan en iri kuş olan deve kuşunun yumurtadan çıkması 42 gün, tavukların kuluçka süresi ise ortalama 21 gün sürüyor.

    Uzun kuluçka süreleri nedeniyle hayatta kalamadılar

    Araştırmanın başyazarı Gregory M. Erickson, kuluçka sürelerinin uzunluğunun, dinozorların dünyaya çarpan asteroidin yarattığı çevre felaketinden sonra neden hayatta kalamadığını açıklayabileceğine dikkati çekti.

    Müsrifçe enerji harcayan yaratıklar

    Erickson, "Dinozorlar müsrifçe enerji harcayan yaratıklar. Hem iri boyutlu hem de sıcak kanlılar. Öte yandan en küçük dinozorun bile olgunlaşması, kuluçka süresi dahil en az bir yılı buluyor. Bu yüzden asteroid dünyaya çarptığında dinozorlar kendilerini çok dezavantajlı bir durumda buldular ve sonları kaçınılmaz oldu." değerlendirmesinde bulundu.

    Araştırmanın sonuçları, ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin "Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayınlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow