ABD, Latin Amerika'da da Rusya endişesi taşıyor

Asya-Pasifik'te Çin'e karşı, Avrupa'da ve Ortadoğu'da ise Rusya'ya karşı alarme olan ABD'den Latin Amerika için de tehlike sinyali geldi. ABD Güney Komutanı Amiral Kurt Tidd, Rusya’nın, ABD’nin Latin Amerika’daki etkisini kırmak için eski Sovyetler Birliği’nin iyi ilişkiler kurduğu ülkelerle temasta olduğunu belirterek, "Bundan endişe duymalıyız" dedi.
Sıklıkla "dünyanın jandarması" olarak anılan ABD hegemonyası sarsıntıda mı? ABD, bir yandan Asya-Pasifik bölgesinde Çin'in genişlemesiyle başa çıkmaya çalışıyor, öte yandan Rusya'nın Ukrayna'daki işgaline Doğu Avrupa'da NATO ittifaklarını genişleterek ket vurmaya çalışıyor ama Suriye'de pozisyon kazanmasına ise bir tür uzlaşıyla cevap veriyor. Son olarak ABD için bir tehlike sinyali de uzun yıllar "arka bahçesi" olarak değerlendirilen Güney Amerika ile ilgili geldi. Küba ile yarım yüz yılı aşkın süre sonra yeniden diplomatik ilişkiler kuran ABD, Rusya'nın Sovyetler Birliği döneminden kalma ilişkileri devreye sokarak kıtada etkinlik kazanmaya başladığı endişesi taşıyor.
ABD Güney Komutanı Amiral Kurt Tidd, Rusya’nın, ABD’nin Latin Amerika’daki etkisini kırmak için eski Sovyetler Birliği’nin iyi ilişkiler kurduğu ülkelerle temas içinde olmaya çalıştığını belirterek, "Bundan endişe duymalıyız" dedi.
Rusya Suriye'ye S-300 ve S-400'leri gönderdi
Tidd, Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında, Rusların, Güney Amerika ve Karayipler bölgesindeki nüfuzuna ilişkin soruları yanıtladı. Küresel alandaki rekabetçilerinin Batı Hemisfer’deki ülkeleri de etkilemeye çalıştığını ifade eden Tidd, Rusya’nın bu noktada “en büyük kaygı uyandıran ülke” olduğunu kaydetti.
Rusya tek uçak gemisini Suriye'ye gönderiyor
“Rusya, küresel stratejilerinin bir parçası olarak bölgemizde güvenirliliğimizi itibarsızlaştırmak girişiminde bulunuyor” ifadesini kullanan Tidd, Rusların, ABD’yi “güvenilmez” ve “böylesine önemli bir bölgeden çekildiği” izlenimi vermeye çalıştığını kaydetti.
Çin jetleri ABD savaş gemisine karşı havalandı
Tidd, Rusların Batı Hemisfer’de yeniden güçlenme çabalarında “oldukça hırslı” olduklarına vurgu yaparak, Rusya’nın bu doğrultuda askeri teknolojilerini rekabetçi fiyatlarla bölgenin savunma pazarına sunmaya çalıştığını anlattı. Tidd, “Rusya Batı Hemisfer’de ciddi bir şekilde mevcut durumda, bundan endişe duymalıyız” diye konuştu.
Küba ile siyasi, Arjantin ile ticari bağları güçlü olan eski Sovyetler Birliği'nin, ayrıca Nikaragua, Meksika, Brezilya, Şili, Kolombiya ve Venezuela ile yakın ilişkileri bulunuyordu.
Çin Dışişleri Bakanı Moskova'da
Öte yandan, ABD'nin, Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiası nedeniyle karşı karşıya geldiği Çin'in Dışişleri Bakanı Vang Yi de Rusya'da. Mevkidaşı Sergey Lavrov ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek olan Yi'nin dosyasında Kore Yarımadası ve Suriye sorunu var.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, olağan basın toplantısında, Rusya'da bulunan Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ana gündem maddeleri arasında Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması ve Suriye sorununun bulunduğunu söyledi. Hong, Vang Yi'nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşeceğini belirterek, ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası ve bölgesel sorunların ele alınacağını ifade etti.
Güney Çin Denizi gerilimi
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper'ın, Çin'in, tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki Spratly Adaları'nda karakollarıyla gerekli savunma amacının ötesinde "askeri faaliyetlerini" planlayacağı altyapıyı inşa ettiği açıklamasına ilişkin Hong, Çin egemenliğinde bulunan ilgili ada üzerindeki faaliyetlerinin kısıtlı ve gerekli savunma amacı taşıdığını yineleyerek, uluslararası yasalar çerçevesinde Çin'in kendi toprağını savunma hakkı olduğunu dile getirdi. Hong ayrıca, ABD'ye ilgili konuda asılsız söylemlerde bulunmaktan kaçınması çağrısı yaptı.
Hong, ABD'nin, Tayvan'a iki donanma fırkateyninin satışının onaylandığı açıklamasına ilişkin de ABD'nin, şuan için Tayvan'a silah satışı planının bulunmadığını söylediğini ve konuya ilişkin herhangi bir açıklamasının da olmadığını kaydetti. ABD'nin Tayvan'a silah satışı konusunda Çin'in pozisyonunun tutarlı, açık ve değişmez olduğunu söyleyen Hong, konuya ilişkin ABD'den tam bir açıklama beklediklerini belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Orta Doğu turu öncesi dikkat çeken iddialar: Trump Filistin’i mi tanıyacak?
Papa Leo'nun şifreleri: Kırmızı yelek mesaj mı?
SON DAKİKA... Gerilim had safhada! Hindistan 3 havalimanını vurdu: Pakistan füzelerle karşılık verdi
Hindistan, Pakistan! Nüfus oranları açıklandı! İşte Dünyanın en kalabalık ülkesi! Dünya haritası ülkeler!
Kritik temas öncesi Trump’tan Çin’e tarife mesajı: İndirim sinyali geldi, rakam açıkladı!