hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akademisyenlere Nobelli 30 bilim insanından destek

    Akademisyenlere Nobelli 30 bilim insanından destek
    expand

    "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisi nedeniyle hedefte olan akademisyenlere Nobel ödüllü bilim insanlarından da destek geldi. Uluslararası Akademiler ve Bilim Toplulukları İnsan Hakları Ağı’nın akademisyenleri destekleyerek, hükümete uyarıda bulunduğu bildiriye Nobel ödüllü 30 bilim insanı da imza attı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’deki akademisyenleri desteklediği ve hükümeti uyardığı bildiride Nobel ödüllü 30 bilim insanının da imzası bulunuyor.

    Bianet'in haberine göre, Uluslararası Akademiler ve Bilim Toplulukları İnsan Hakları Ağı’nın (The International Human Rights Network of Academies and Scholarly Societies) Türkiye hükümetini akademisyenlere dönük saldırılar konusunda uyardığı bildirisine destek veren Nobel ödüllü isimlerin sayısı 30’a ulaştı.

    Akademisyenlere yönelik soruşturmalar sürüyor

    19 Ocak’ta aralarında üç Nobel Ödüllü bilim insanın bulunduğu Yürütme Kurulu aracılığıyla yapılan açıklamaya 25 Ocak itibariyle 27 Nobel ödüllü bilim insanı daha imza attı.

    Dünyanın belli başlı tüm bilimler akademilerinin üyesi olduğu Uluslararası Akademiler ve Bilim Toplulukları İnsan Hakları Ağı bildirisinde “Meslektaşlarımıza yönelik olarak Türkiye hükümeti tarafından girişilen her türlü tehdidi, asılsız suçlamaları ve bu meslektaşlarımıza karşı şiddetin teşvik edilmesini kınıyoruz” diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan: "İstedikleri kadar debelensinler"

    Hükümetin Uluslararası İnsan Hakları Beyannamesi kapsamında tanımlanan ifade özgürlüğünü vatandaşlara sağlamakla yükümlü olduğunu vurgulayan Uluslararası Bilim Akademileri Birliği, hükümeti ve üniversite yöneticilerini de akademik özgürlükler konusunda uyarıyor.

    Dünya akademisyenlerinden de Türkiye bildirisi

    Açıklamada şu ifadelere yer alıyor:

    “Türkiye gibi demokratik bir ülkede, yurttaşların, özellikle de akademik görevlilerin, Türkiye anayasasına uyulmasını, ülkenin tüm yurttaşları için insani standartlara özen gösterilmesini ve kriz durumlarında barışçı çözümlere öncelik verilmesini kendi hükümetlerine gerekli gördüklerinde hatırlatmaları, kesin olarak bir yurttaşlık görevidir.”

    Nobel ödüllü imzacılar:

    Peter Agre, Kimya, 2003, Philip W. Anderson, Kimya, 1977, Françoise Barré-Sinoussi, Fizyoloji veya Tıp, 2008, Gunter Blobel, Tıp , 1999, Martin Chalfie, Kimya, 2008*, Claude Cohen-Tannoudji, Kimya, 1997, Robert Curl, Kimya, 1996, Johann Deisenhofer, Kimya, 1988, , Peter Diamond, Ekonomi, 2010*, Gerhard Ertl, Kimya, 2007, Shelly Glashow, Kimya, 1979, David Gross, Kimya, 2004, Roald Hoffmann, Kimya, 1981, , Wolfgang Ketterle, Kimya, 2001, Klaus v. Klitzing, Kimya, 1985, Harold Kroto, Kimya, 1996, Yuan T. Lee, Kimya, 1986, Anthony J. Leggett, Kimya, 2007, Jean-Marie Lehn, Kimya, 1987, , John Mather, Kimya, 2006, James Mirrlees, Ekonomi, 1996, William D. Phillips, Kimya, 1997, John Polanyi, Kimya, 1986*, Sir Richard J. Roberts, Fizyoloji veya Tıp, 1993, , Thomas A. Steitz, Kimya, 2009, Thomas C. Südhof, Fizyoloji veya Tıp , 2013, ,John Sulston, Fizyoloji veya Tıp, 2002 , Jack W. Szostak, Fizyoloji veya Tıp, 2009, Torsten Wiesel, Fizyoloji veya Tıp, 1981, Oliver E. Williamson, Ekonomi, 2009.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow