DEAŞ teknolojiyi nasıl kullanıyor?
Drone olarak da bilinen uzaktan kumandalı ticari İnsansız Hava Araçları (İHA) DEAŞ terör örgütünün ve diğer grupların savaş biçimini değiştirdi. Farklı ülkelerin ordularının da yarıştığı bu alanda bin dolara bile temin edilebilen İHA'ları edinen terör grupları, bu araçları saldırı öncesi keşif faaliyetinde kullanıyor ve bununla da kalmıyor. Irak'ta İHA atölyesi bile kuran DEAŞ, bu aygıtlara füze monte ederek ölümcül hale getiriyor. Terör örgütünün ABD ordusunun operasyonlarını bile sabote edecek kadar etkin bir şekilde bu aygıtları önlemek için devletler, lastik top ya da kartalları kullanmaya çalışıyor. İşte BBC Türkçe'nin derlediği, bir yanda hayatı kolaylaştıran bir teknoloji olan İHA'ların terör örgütlerinin elinde ölümcül bir silaha dönüşmesinin öyküsü...
Haberin Devamı
/

Küçük bir drone havalanıyor. Operatör ekranda kuşbakışı görüntüyü kontrol ediyor ve aracı şehrin üstünde dolaştırmaya başlıyor.
/

Bu manzara ile dünyanın her yerinde karşılaşmak mümkün. Küçük bir kamerası olan İHA'ların satış rakamı 2010'da birkaç binle sınırlıyken şimdi milyonlara ulaştı.
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

İHA'ları kullanan sadece DEAŞ değil. Irak ve Suriye'de Hizbullah da dahil birçok grup bu araçlardan yararlanıyor. Irak ordusu bile Musul taarruzunda İHA'ları kullanarak bomba yüklü araçları tespit ediyor, taktiksel yeniliklere gidiyor.
/

Fakat bu araçlar artık casusluktan öte amaçlar için kullanılıyor. DEAŞ bunlara patlayıcı füzeler yerleştirerek öldürücü silah haline getiriyor. Onlarla savaşan ordular ise kendi donanımlarını bu gelişmelere uyarlamaya çalışıyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Bu İHA'lara silah yerleştirmek teknik bilgi gerektiriyor. Ağustos'ta Hizbullah'ın yayınladığı bir videoda bu araçlardan küçük bombalar atıldığı görülüyordu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

İHA'ları düşürmek zor olduğu için bu amaçla kartal, ağ ve lastik top kullanımı üzerinde duruluyor.
/

ABD ordusunun çıkardığı bir kılavuzda İHA'ları gözetlemek için en az bir askerin sürekli gözetleme yapmasına ve çok sayıda İHA'nın savunmayı zayıflatacağına dikkat çekiliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Teknolojik olarak sürekli geliştirilen İHA'ları vurup düşürmesi de zor. Bu amaçla yeni silahlar geliştirmek gerekiyor. Battelle Drone Defender adıyla geliştirilen cihaz İHA'ya uzaktan kumanda ile giden talimatı radyo dalgalarıyla devre dışı bırakıyor ve onu güvenli bir şekilde yere indiriyor. Araştırılan diğer yöntemler arasında eğitimli kartal, ağ ve lastik topların bu amaçla kullanımı da var.
/

İHA üreticileri ürünlerinin yasa dışı kullanımını engellemek için havaalanı gibi tehlikeli bölgelerde uçmasını önleyecek programlar geliştiriyor. Fakat geçen yıl Şubat ayında DEAŞ'ın Ramadi'den çıkarılması sonrasında bölgede bulunan bir atölyede sıfırdan İHA yapımı tespit edilmişti. Buradaki elektronik parçalar Kore, Japon ve Türk şirketlerinden tedarik edilmişti.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Burada bulunan Sovyet yapımı karadan havaya Strela füzesi parçalarının İHA'lara monte edilmesinin planlandığı sanılıyor. Hizbullah'ın ise İHA'larla helikopterlere saldırmayı düşündüğü belirtiliyor.
/

Geçen yıl Ramadi'de DEAŞ'ın İHA yapım atölyesi bulunmuştu. İHA'ların bu kadar yayılması orduları da şaşırttı. Irak'ta bombaları patlatmak için cep telefonlarının kullanılmasını önlemek üzere yeni taktik ve teknoloji geliştirildiği gibi, aynı ihtiyaç drone alanında da kendisini dayatıyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ayrıca İHA'ların ticari sektörde kısa sürede ve ucuza yeni donanımlarla üretilmesi gibi bir sorunla karşı karşıya olan ordular, bu cihazların askeri versiyonunu çok daha uzun sürede ve çok daha pahalıya imal ediyor.
/

ABD bu sorunu gidermek için askeri İHA üretiminde ticari cihazlar için kullanılan parçaların ve programların kullanılması üzerinde duruyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı