hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    New York Times'ta Türkiye ABD ilişkileriyle ilgili çarpıcı haber

    New York Timesta Türkiye ABD ilişkileriyle ilgili çarpıcı haber
    expand

    Amerika'nın yüksek tirajlı gazetelerinden New York Times'ın Ortadoğu bölümünde Suriye'deki Kürt güçleri YPG ve PYD konusunda ABD-Türkiye arasında yaşanan anlaşmazlığın iki müttefik ülkenin ilişkilerini nasıl etkileyeceği yorumlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte New York Times'ta Rick Gladstone imzasıyla yayınlanan o "soru-cevap" kısmı;

    "Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye konusundaki işbirliğini tehlikeye atan gerginlik Kürtlere, Ortadoğu’nun yurtsuz kalan insanlarına bağlanabilir.

    İşte Kürtler ve Kürtlerin Türkiye ve Suriye’de hızla gelişen rolleri hakkında beş soru.

    Kürtler kim, nerede yaşıyorlar ve ne istiyorlar?

    Kürtler nüfusları 25-25 milyon arasında olan etnik bir grup. Genellikle İran, Irak, Suriye, Türkiye olmak üzere dört ülkeye dağılmış olan Kürtler, Ermenistan ve Azerbaycan’da da yaşıyorlar.

    Obama ile Erdoğan telefonda görüştü

    Büyük çoğunlukla Sünni olan Kürtler, kültürel kimliklerini ve bölgelere göre değişen Kürtçeyi konuşuyorlar. Tarihsel olarak Zagros dağlarında ikamet eden Kürtler,  “iki arada bir derede” kalmış. “Kürdistan” adı verilen bölgede yaşıyorlar.  Politik olarak kendi içlerinde ayrılmış olan Kürtlerin tarih içindeki otonomi amaçlı başkaldırıları defalarca bastırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Selahattin Demirtaş'tan Uzlaşma Komisyonu açıklaması!

    Kürtler neden Türkiye için bu kadar önemli bir öncelik haline geldi?

    Türkiye tarih boyunca Kürtlerin özerklik istekleri konusunda endişeliydi. Çünkü Türkiye’de diğer ülkelerden 15 milyon daha fazla Kürt var.

    Genellikle Güneydoğu’da Suriye, Irak ve İran sınırına yakın bölgelerde yaşıyorlar. Türkler, 1970’li yıllardan beri şiddet kullanarak PKK’nın yönettiği Kürt isyanlarını bastırmaya çalıştı. PKK hem Türkiye hem de ABD tarafından militan bir grup olarak terörist organizasyon olarak adledildi. Türkiye’de çok kısa süren bir barış süreci geçen yıl sona erdi.

    Rusya BMGK'yı Türkiye konusunda toplantıya çağıracak

    Şimdi Türkler, PKK’nın Suriye’nin kuzeyindeki Kürt organizasyonu YPG ile bir araya geldiğini, böylece iki ülkeyi de kapsayan özerk bir Kürt bölgesi oluşturmak istediğini söylüyorlar.

    Suriye’deki militan Kürtler ile Türkiye’dekiler farklı mı?

    Kime sorduğunuza göre değişir. ABD farklı olduklarını söylüyor, YPG’nin Suriye’deki Kürt bölgelerini iç savaştan korumaya çalıştığını ve IŞİD’e karşı savaştığını söylüyor.

    Türkler ise YPG ve PKK militanlarının aynı şeyi istediğini söylüyor; silah gücüyle devleti bölmek. Türkiye bu konuda ABD’nin desteğini bekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İkisi de NATO üyesi olan Türkiye ve ABD’nin farklı fikirlerde olması neden bu kadar büyük sorun oldu?

    ABD, YPG militanlarını desteklerken Türkiye onlarla savaşıyor. Bu da iki ülke arasında daha büyük bir sorun yaratıyor. Türkiye geçen haftadan beri Amerika’nın itirazlarına rağmen YPG’nin Suriye’deki güçlerini top ateşine tutuyor.

    Perşembe günü Türk yetkilileri YPG’yi Ankara’da 28 kişiyi öldüren bombalı saldırılardan mesul tutarak ABD üzerindeki baskıyı yoğunlaştırdı.

    ABD’nin kimin yanında yer alacağını belirtmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha büyük ayrılıkların olabileceğini söyledi.

    Türkiye ve ABD arasındaki Kürt tartışması Suriye’deki savaşı nasıl etkiler?

    Suriye Başkanı Beşar Esad ve muhalifler arasındaki beş yıllık çatışmayı uzatabilir ve karışık hale getirebilir.

    Türkiye ve ABD, Beşar Esad’ı kendi insanlarını katletmekle suçlayan en önemli ülkelerden ikisi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kürtler üzerinden devam eden ABD-Türkiye çatışması dolaylı yoldan Esad’a ve müttefikleri Rusya ile İran’a faydası olur.

    Amerikalılar, Esad Rusya ve İran’ın yardımıyla bölgeyi geri kazansa ve güçlense bile, Türklerin Suriye’de başlatacağı bir kara operasyonuna katılmayacaklarını söylüyorlar.

    ABD ayrıca Rusya ile direk bir askeri mücadele içine girmeyeceğini de belirtiyor."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow