hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ATO'da istifa yağmuru

    ATOda istifa yağmuru
    expand

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci'nin istifasının ardından Osman Gökçek ATO Başkanlığı için aday olduğunu açıkladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin en büyük ve en güçlü odalarından olan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da üyesi olduğu Ankara Ticaret Odası'nda başkan Salih Bezci bugün istifa etti. Dün gece saatlerinde ise 11 yönetim kurulu üyesinden 9'u istifalarını sunmuştu. Deprem gibi bu haberin ardından gözler başkan Bezci'ye çevrilmişti.

    ATO Yönetim Kurulu Başkanı Bezci ise bugün gerçekleştirilen ATO Meclis toplantısının ardından istifa ettiğini açıkladı. Bezci, “Ben bunu uzun zamandır düşünüyordum. Ailemde uzun zamandır düşünüyordu. Ankara ve Ankara’ da dışındaki işlerimin yoğunluğundan dolayı ailemin de isteği doğrultusunda istifa ettim" ifadelerini kullandı.

    Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin soru üzerine Bezci, “Bundan sonraki sürece bakacağız. Bundan sonraki süreç TOBB’un kontrolünde. Herhalde buraya bir kayyum atarlar. Ondan sonra bir ay içinde seçime götürürler” diye konuştu.
    Dün akşamki istifaları nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Bezci, şunları kaydetti:
    “Ben onu bilemem. Ben kendi adıma konuşayım. Ben aşağı yukarı bunu 3-4 aydır istiyordum ayrılayım diye. Sonrasında da bugün istifa ettim. İnşallah bundan sonraki süreç ATO için hayırlı olur. Bizden sonra gelecek arkadaşlar kimse ben onların yanındayım. Onlara tecrübelerimi bilgilerimi aktaracağım."
    ATO Başkanlığına Osman Gökçek’in aday olacağı iddiasına ilişkin ise Bezci, "Ben bilemiyorum onu Sayın Gökçek’te olabilir. 180 meclis üyesi var onlardan biri de olabilir. Buradaki meclis üyelerinin hepsi de aday olabilir. Başkanlık seçimi ayrı, yönetim kurulu seçimi ayrı olacak” değerlendirmesinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En güçlü aday 'Osman Gökçek'

    Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre Ankara kulislerinde başkanlık koltuğu için en güçlü adayın Osman Gökçek olduğu konuşuluyor. 

    Bezci'den boşalacak başkanlık koltuğu için en güçlü aday ise Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'in oğlu, Beyaz TV Genel Müdürü Osman Gökçek.

    Gökçek'in başkanlığa giden yolu, Ekim ayının başında ATO Medya Meslek Komitesi'nden 4 asil 5 yedek üyenin istifa etmesiyle başladı. Sözkonusu istifaların ardından 19 Ekim'de boşalan komite üyelik seçimlerinde Osman Gökçek aday olarak Meslek Komitesine, buradan da ATO Meclis üyeliğine girmiş oldu.

    Osman Gökçek'in ATO Başkanlığına aday olabilmesi için ATO Meclis Üyesi olma şartı bulunuyordu ki bu hamleyle gerekli şart yerine getirilmiş oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yedekler neden istifa etti?

    Organ seçimleri yönetmeliğine göre ATO'da yönetimin istifa etmesi ya da başka nedenle ayrılması durumunda 10 yedek yönetim kurulu üyesi, kalan süreyi tamamlamak üzere otomatik olarak yönetimi devralıyor. Ancak ATO'nun yönetim kurulu üyesi Ayhan Atalay'ın yurtdışına kaçması sonrasında, yedek üyelerden biri asil üye olmuştu. 1 yedek üye istifa etmiş, bir diğerinin ise üyeliği düşmüştü. Dolayısıyla yönetim kurulu yedek üye sayısı 7'ye inmişti ki; dün bunlardan 5 tanesi asil üyelerle birlikte istifasını verdi.

    Yönetmeliğe göre yönetim kurulunda karar yeter sayısının yani başkanla birlikte 11 üyeden 6'sının bulunması yeterli oluyor ve yedek üyeler bunu sağladığı takdirde olağanüstü seçim yapılması gerekmiyor. Ancak yedek üyelerin de istifa etmesi nedeniyle ATO Meclis'inin hem yönetim kurulu asil hem de yedek üyeleri seçmesi gerekecek.

    1 ay sonra başkan mı?

    ATO BAşkanı Salih Bezci'nin istifasının ardından yönetmelik gereği ATO Meclisi'nin 1 ay içinde yeni başkan ve yönetim kurulunu seçmesi gerekecek. Bu süreçte en güçlü adayın Osman Gökçek olduğu konuşulurken, "Bugünkü Meclis toplantısı Osman Gökçek'in katılacağı ilk toplantıydı. Bu toplantıya 8 asil ve 5 yedek üyenin istifasıyla Gökçek, büyük bir güç gösterisi yapmış oldu" yorumu yapılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sinan Aygün destekliyor mu?

    Kulislerde, Osman Gökçek'i destekleyen isimlerden birinin de ATO eski Başkanı ve CHP eski Milletvekili Sinan Aygün olduğu ifade ediliyor. Aygün, Salih Bezci ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Ankara'nın en ünlü alışveriş merkezlerinden biri olan Panora AVM'nin ortakları arasında yer alıyor.

    Hisarcıklıoğlu'nun zor seçimi

    Hisarcıklıoğlu'nun da bugün yapılacak ATO Meclisi toplantısına katılması beklenirken, seçim sürecinde ortağı Salih Bezci'ye karşı yönetime gelmesi muhtemel Osman Gökçek'i destekleyip desteklemeyeceği de Ankara kulislerinde yanıtı merak edilen soruların başında geliyor.

    Osman Gökçek: Meclis çıkışında açıklayacağım

    ''ATO Başkanlığı'na aday mısınız'' sorusuna Osman Gökçek, "Meclis toplantısından önce bir şey söylemem doğru olmaz. Toplantı çıkışında kamuoyuna bir açıklama yapacağım" yanıtını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    125 bin üyesi var

    1923 yılında 800 üye ile faaliyete başlayan Ankara Ticaret Odası'nın hali hazırda 125 bin üyesi bulunuyor. ATO, söz konusu üye sayısı itibari ile, İstanbul Ticadet Odası'ndan sonra, Türkiye'nin en büyük ikinci ticaret odası konumunda.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow