hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BDDK'dan açıklama: Fetva kurulları geliyor

    BDDKdan açıklama: Fetva kurulları geliyor
    expand
    KAYNAKAA

    "İslami finans"a "fetva" düzenlemesi... Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, "Kaç kişi oruç tutuyor, kaç kişi cuma namazına gider, kaç kişi helale dikkat eder dediğimizde bu oranları çok yüksek görürüz ama en büyük zafiyetimiz faiz konusunda" dedi. Akben İslami finans modeliyle ilgili olarak yaptığı açıklamada ise "fetva kurulları"'nın kurulacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Anadolu Ajansı'nın "global iletişim ortağı" olduğu, Dünya Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul iş birliğiyle G20 çatısı altında düzenlenen "2. Uluslararası İslam Finansı ve İktisadı Konferansı"nda, Türkiye'de İslami kurumlar içerisinde Müslümanlar tarafından en fazla dikkat edilmeyen konunun faiz olduğunu kaydetti.

    "Kendilerini sorguya çekmeliler"

    "Kaç kişi oruç tutuyor, kaç kişi cuma namazına gider, kaç kişi helale dikkat eder dediğimizde bu oranları çok yüksek görürüz ama en büyük zafiyetimiz faiz konusunda" yorumunu yapan Akben, insanların bu konuda kendilerini sorguya çekmeleri gerektiğini dile getirdi. BDDK olarak ayrı bir daire kurdukları bilgisini veren Akben, "katılım bankacılığı, İslam finansı Türkiye'de nasıl gerçekleştirilir, bu sistem Türkiye'de nasıl geliştirilir" diye baktıklarının altını çizdi. Özel sektörün katılım bankacılığına teveccüh göstermediğine dikkati çeken Akben, sözlerine şöyle devam etti:

    "Sermaye sahiplerimiz, birikim sahiplerimiz bu alana teveccüh göstermiyor. Ziraat Katılım, Halk Katılım ve Vakıf Katılım gibi devlet artık bu alanda üzerine düşen vazifeyi yapıyor. BDDK olarak konunun geliştirilmesinde üzerimize düşen vazifeyi yapacağız ama oralarda çalışan arkadaşlarımızdan istediğim bu sistem taklitçi bir sistem olmamalı. Kendi kuralları içerisinde büyüyen, kendi kurallarını oluşturmuş bir sistem olarak yürütülmeli."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fetva kurulları geliyor

    Akben, faizsiz esasa göre çalışan tüketici finansman şirketlerine ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu sistemi kurmak isteyenler için sistemin müsait olduğunu bildiren Akben, burada bir açılım sağlanabileceğini dile getirdi. BDDK olarak Türkiye'de bu sistemin büyümesi ve dünyaya bir model oluşturması açısından gereken düzenlemeleri yapacaklarını anlatan Akben, "Fetva kurulları BDDK bünyesinde mi olmalı?...Şu an Katılım Bankaları Birliği bünyesinde olması planlandı ama şart değil, değerlendirilir. Hangi tarafta olmasının daha sağlam ve daha doğru tanımlanmasını mevzuat çerçevesinde dikkate alırız" şeklinde konuştu.

    Akben, bu konuda herkesin sunacağı görüş ve katkıya açık olduklarının altını çizdi. Şu andaki mevcut katılım bankacılığı sisteminin bankalar kanunu içerisinde yer alan tariflerinin bir takım sıkıntılar içerdiğinin farkında olduklarını vurgulayan Akben, "Onların da düzenlenmesi için çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde bu sistemin Türkiye ekonomisi içerisinde ve dünya ölçeğinde önemli yerlere geleceğine inanıyoruz" dedi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow