hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aralık ayı enflasyon rakamları açıklandı

    Aralık ayı enflasyon rakamları açıklandı
    expand

    Enflasyon 2013 yılını gıda ve ulaştırma öncülüğünde yüzde 7.40 ile Orta Vadeli Program hedefinin üzerinde tamamlarken, yüzde 5.3 seviyesindeki 2014 hedefinin tutması da yılın ilk günlerinde oldukça zora girdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bankacılar, enflasyonun 2014 yılını yüzde 5.3 olan hedefin oldukça üzerinde tamamlayacağını hatta yüzde 7'nin altında kalmasının zor olduğunu düşünürken, seçim dönemi öncesi olmasına karşın TCMB'den politika adımı bekliyorlar.

    Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Aralık ayında gıdadaki artış ve LPG zamlarının etkisiyle ulaştırma fiyatlarındaki yükselişle beklentilerin hafif üzerinde yüzde 0.46 artarken, yıllık enflasyon Kasım ayındaki yüzde 7.32'den yüzde 7.40'a yükseldi.

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, ÜFE Aralık'ta yüzde 1.11 arttı. ÜFE'de 2013 yılı için artış yüzde 6.97 olurken, özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" 2013'te yüzde 7.11, "I" yüzde 7.08 arttı.

    Şeker Yatırım Başekonomisti Elif Gülay Girgin, "Enflasyon 2013 için TCMB'nin iki kere revize ettiği tahminin de üzerinde. 2013'te yaklaşık yüzde 20 değer kaybeden TL'nin hem TÜFE hem de ÜFE'de etkisi gözlemlemekte. Yılın tamamı için alt kalemlere baktığımızda gıdayı takiben kur etkisinin hissedildiği ulaştırma kaleminin ciddi baskı yarattığını görmekteyiz" dedi ve ekledi:

    "Gıda ve enerjiden arındırılmış olan çekirdek enflasyon göstergeleri ise yüzde 7 seviyesinin üzerinde seyretmekte. 2014'te kur etkisi, enerji kalemlerindeki fiyat ayarlamaları ve ÜFE'den de TÜFE'ye gelecek baskıyla birlikte 2014 yıl sonu enflasyon tahminimiz yüzde 7.5 seviyesinde. TCMB'nin 28 Ocak'ta açıklayacağı enflasyon raporunda 2014 yıl sonu tahmini olan yüzde 5.3'ü kurdaki gelişmeler paralelinde revize etmesini ve önümüzdeki dönemde faizlerde ayarlamaya gideceğini düşünüyoruz."

    Reuters'ın 17 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankette, TÜFE'nin Aralık ayında yüzde 0.4 artması; yıllık enflasyonun ise yüzde 7.34 olması bekleniyordu.

    TÜFE'de yıllık bazda en yüksek artış yüzde 10.52 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Geçen yıl eğitim yüzde 10.05, lokanta ve oteller yüzde 9.86, ulaştırma yüzde 9.77, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 9.67 ile artışın yüksek olduğu ana harcama grupları oldu.

    TCMB 2013 için enflasyon tahminini Temmuz raporundaki yüzde 6.2 seviyesinden Orta Vadeli Program'da yer alan yüzde 6.8'e yükseltmişti. TCMB enflasyon tahminini, yüzde 70 olasılıkla, 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 6.8 olmak üzere yüzde 6.3 ile yüzde 7.3 aralığında, 2014 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 5.3 olmak üzere yüzde 3.8 ile yüzde 6.8 aralığına revize etmişti.

    MB'den faiz artışı bekleniyor

    Geçen yılın son ayında finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin 2014'e ilişkin görünümü belirgin şekilde bozduğunu ve tahminlerin sürekli olarak revize edilmesi gerektiği bir döneme girildiğini belirten Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Bu durumda 2014 yılı için yüzde 6.7 oranında öngördüğümüz yıl sonu enflasyonunu da yüzde 7.7'ye yükseltiyoruz... TL'de bir tur daha yaşanan değer kaybı kalıcı durmakta; bunun enflasyona özellikle enerji ve gıda kalemlerinde yansıması olacaktır. Son gelişmeler çerçevesinde muhtemelen de 12 ve 24 aylık enflasyon beklentileri daha da bozulacaktır" dedi ve ekledi:

    "Ekonomik büyüme üzerinde hali hazırda riskler görsek dahi, enflasyonun gidişatı çok belirgin şekilde bozulduğu için şu aşamada koridorun üst bandında, yüzde 7.75'te, 100 baz puanlık bir artışı geçmiş döneme kıyasla çok daha olası buluyoruz. TCMB PPK 21 Ocak'ta toplanıyor. O döneme kadar TL'deki seyrin çok kritik olduğunu düşünüyoruz. Bir gevşeme olmadığı takdirde faiz artışı görebiliriz."

    Zamlar 2014 enflasyonunu 1 puan yükseltecek

    Yılın ilk gününde otomobil, alkollü içki, sigara ve cep telefonunda Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) artırılmasının ardından, yapılan zamların ilgili sektörlerce fiyatlara tamamen yansıtılması halinde 2014 yılı enflasyonunu 1 puan yukarı taşıyacağı hesaplanırken, bu yıl için yüzde 5.3 olarak belirlenen enflasyon tahminine ulaşmak da böylece oldukça zorlaştı.

    Rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ile başlayan operasyonun siyasi endişeleri artırması ve küresel satış baskısı kurun tarihi zirveye yükselmesine neden olurken, hem TL'deki yükseliş hem de son ÖTV artışlarının enflasyonu yukarı yönlü etkileyecek olması TCMB'yi faiz artışına itmesi bekleniyor.

    Her ne kadar Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yaptığı açıklamalarda faiz artırım olasılığını arka plana itse de, ekonomistlere göre faiz artırımı önümüzdeki dönemde kaçınılmaz. Hatta önümüzdeki dönemde faiz koridorunun üst bandının yüzde 10 seviyesine yükselmesi de beklentiler arasında bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow