hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İhracat 2013'de 151.7 milyar dolar oldu

    İhracat 2013de 151.7 milyar dolar oldu
    expand

    Genel olarak tüm ülkelerin ihracat ve dış ticaret performansının düşük kaldığı 2013 yılında, son çeyrekte gelişmiş ülkelerden toparlanma sinyali gelirken, Türkiye'nin ihracatı otomotiv sektörü liderliğinde 151.7 milyar dolar ile 2012 yılı ile aynı seviyede kalarak 153.5 milyar dolar olan yıl sonu hedefinin hafif altında gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Ocak-Kasım dönemi için TÜİK ve Aralık ayı için Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından derlenen verilere göre, geçen yıl ihracatın 151.7 milyar dolar ile 2012 yılı ile aynı seviyede gerçekleştiğini açıklayarak, TÜİK verilerine göre de ihracatın 2013'te 152 milyar doları aşacağını; 2012'de 43.2 milyar dolar olan hizmet ihracatında ise rekor yenileneceğini ve 2013 için hizmet ihracatı rakamının 48 milyar doları geçeceğini söyledi.

    Geçen yıl altın ihracatındaki azalmanın da toplam ihracat rakamı üzerinde etkisi olduğunu söyleyen Zeybekci, "Altın ihracatı yüzde 74.1 azalışla 3.3 milyar dolara geriledi, ama altın dışında kalan dış ticarete baktığımızda, 2013 Ocak-Kasım döneminde ihracatın yüzde 6.5, ithalatın ise yüzde 2.6 arttığını görüyoruz. Yani; 9.5 milyar dolarlık altın ihracatındaki düşüşe rağmen 2012 yılı ile hemen hemen aynı seviyede ihracat gerçekleştirdik" dedi.

    TÜİK verilerinde altın verileri de dahil edildiği için ihracat rakamı TİM verilerine göre hafif yükseliş gösterebiliyor.

    "Dünya ekonomisinde en kötünün geride kaldığını düşünerek, 2014 yılında daha güçlü bir ihracat artışının eşlik ettiği daha parlak bir ekonomik performans ile 2023 hedeflerimize bir adım daha yaklaşacağımızı ümit ediyorum" diyen Zeybekci, 166.5 milyar dolarlık 2014 OVP ihracat hedefi ve 2023 hedeflerine ulaşılacağına inancının tam olduğunu söyledi.

    En fazla ihracat gerçekleşen sektör otomotiv, ülke Almanya

    TİM verilerine göre, geçen yıl otomotiv sektörü ihracat şampiyonu oldu. Sektörün ihracatı yüzde 12 artarak 21.3 milyar dolar oldu. İkinci sırayı 17.44 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörü, üçüncü sırayı ise 17.33 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü aldı. Kimyevi maddeler sektöründe ihracat 2012 yılına göre yüzde 0.4 azalırken, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe ihracat 2013'ye yüzde 8.3 arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En fazla ihracat yapılan üç ülke ise sırasıyla; Almanya, Irak ve İngiltere oldu.

    Almanya'ya ihracat geçen yıla göre yüzde 3 artarak 13.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Irak'a ihracat geçtiğimiz yıla göre yüzde 10 artış göstererek 11.8 milyar dolara yükseldi. İngiltere'ye ihracat ise yüzde 8 artış göstererek 8.5 milyar dolara yükseldi. Bu üç ülkeyi sırasıyla Rusya, İtalya, Fransa, ABD, İspanya, Çin, Hollanda takip etti.

    İl bazında ise, İstanbul, ihracatını yüzde 5 arttırarak 63.8 milyar dolara yükselterek birinciliği korudu. İstanbul'u, 12.8 milyar dolarla Bursa ve 12.7 milyar dolarla Kocaeli takip etti.

    Aralık ayı ihracatı 2012'ye göre yüzde 9.8 arttı

    TİM verilerine göre, ihracat Aralık ayında yüzde 9.8 artışla 13 milyar dolar olarak gerçekleşti.

    Aylık bazda da en fazla ihracat otomotiv sektöründe gerçekleşirken, 1.76 milyar dolarlık otomotiv sektörü Aralık ayı ihracatını, 1.6 milyar dolar ile kimyevi maddeler ve 1.4 milyar dolar ile hazır giyim takip etti.

    MB'ye güvenenler zarar etti

    TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, ihracat için döviz piyasalarındaki oynaklığın asgari olmasına büyük önem verdiklerine dikkat çekerek, "TCMB'nin dövizde seviye belirtmesi ama sonrasında bunu temin edememesi, TCMB'ye güvenerek işlem yapan şirketleri zarara uğratıyor. TCMB politikaları 2014 için hayati öneme sahip" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TCMB Başkanı Erdem Başçı Ağustos ayında yaptığı açıklamalarda kurumların döviz borçlarını kapatmaları için mevcut dönemin uygun olmadığını belirterek, dolar/TL'nin 2013 yıl sonu için 1.92 seviyesine gerilemesinin sürpriz olmayacağını söylemişti. Ancak kur yılı 2.15'e yakın bir seviyede tamamladı.

    Büyükekşi, TCMB'nin 2014'te temel olarak tüketici kredilerindeki büyümeyi yavaşlatmaya odaklanacağını söyledi ve "Aynı gelir seviyesinde vatandaşa, daha fazla tasarruf ettirmek; bir dönem sonraki milli geliri düşürebilir. Hem tüketim üzerinde baskı kurup, hem de vergiler konusunda rasyonel adımlar atılmazsa; 2023 için hedeflenen rakamlara ulaşmak zorlaşabilir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow