hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kredi kartı faiz oranlarında indirim

    Kredi kartı faiz oranlarında indirim
    expand
    KAYNAKAA

    Merkez bankası kredi kartı işlemlerinde aylık azami akdi faiz ve gecikme faiz oranlarını indirdi. Yeni oranlar 1 Ocak 2017'den itibaren geçerli olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, Türk lirası ve yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında indirim yapıldığı belirtilerek, "1 Ocak 2017'den itibaren geçerli olmak üzere kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranları Türk lirası için yüzde 1,84, yabancı para için yüzde 1,47, aylık azami gecikme faiz oranları Türk lirası için yüzde 2,34, yabancı para için yüzde 1,97 olarak belirlenmiştir." ifadeleri kullanıldı.

    TCMB'nin kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda, son dönemdeki ekonomik gelişmeler ve piyasa koşulları dikkate alınarak, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarının hesaplama yönteminin değiştirildiği bildirildi.

    9 ayda 4 bin 537 bankacı işten çıkarıldı

    Yeni yönteme göre kredi kartı azami faiz oranlarının, ihtiyaç kredisi faiz oranları ile kredi kartlarının taşıdığı ilave riskler ve maliyetler dikkate alınarak belirleneceği aktarılan duyuruda, şunlar kaydedildi:

    "Bu çerçevede, Türk lirası ve yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında indirim yapılmıştır. 1 Ocak 2017 tarihinden geçerli olmak üzere kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranları Türk lirası için yüzde 1,84, yabancı para için yüzde 1,47, aylık azami gecikme faiz oranları Türk lirası için yüzde 2,34, yabancı para için yüzde 1,97 olarak belirlenmiştir. Bankalar bu oranları geçmemek üzere faiz oranlarını serbestçe belirleyebilecektir. 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren gelecek üç aylık dönem için geçerli olacak azami faiz oranları bu tarihten önce yine Bankamız tarafından kamuoyuna duyurulacaktır."

    Duyuruda, bankaların, diğer ülkelerdeki gibi kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlediğine işaret edilerek, bu nedenle kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin, bu ihtiyaçlarını kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamalarının menfaatlerine olacağı vurgulandı.

    Zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında değişiklik

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, banka nezdinde Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz/nema oranlarının, 1 Ocak 2017'den itibaren üç ayda bir ödeneceği ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 400 baz puan eksiği olarak belirleneceği bildirildi.

    TCMB'den yapılan duyuruda, finansal kuruluşlar tarafından TCMB nezdinde Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz/nema oranlarının belirlenme yönteminin değiştirildiği kaydedildi.

    Buna göre, zorunlu karşılıkların Türk lirası olarak tutulan kısmına yeni yöntemle ödenecek faize/nemaya ilişkin usul ve esasların belirlendiği aktarılan duyuruda, şunlar ifade edildi:

    "1 Ocak 2017'den itibaren üç ayda bir ödenecek faiz/nema oranı  bankamız bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 400 baz puan eksiği olarak belirlenecektir. Zorunlu karşılıkların Türk lirası cinsinden tesis edilen kısmına faiz/nema ödemesi 1 Ocak 2017'den itibaren üç ayda bir mart, haziran, eylül, aralık ayları sonunu izleyen ilk iş gününde yapılacaktır. Bu çerçevede, 1 Ocak 2017’den başlayan zorunlu karşılık tesis dönemleri için ilk faiz/nema ödemesi 3 Nisan 2017'de yapılacaktır."

     
     
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow