hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbakan konuştu, dolar yönünü aşağı çevirdi

    Başbakan konuştu, dolar yönünü aşağı çevirdi
    expand

    ABD'de kısa sürede faizlerin artırılacağı beklentisi ve dolarda küresel güçlü seyir ile bugün tarihi zirveyi gören dolar/TL, gelişmekte olan ülke para birimlerinde toparlanma ve Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklaması ardından kayıplarının büyük kısmını telafi etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolardaki artış hayatımızı nasıl etkileyecek?

    Piyasada gözlerin çevrildiği Yıldırım başkanlığında ekonomi yönetiminin katılımıyla bugün toplanan EKK'da son dönemde döviz kurunda yaşanan hızlı yükseliş ele alınıyor. EKK toplantısı saat 1620 itibarıyla başladı.

    Toplantıya Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül ile BİST Başkanı Himmet Karadağ da katıldı.

    Bir bankanın döviz işlemcisi, "ABD 10 yıllık tahvil faizi ve dolar endeksindeki geri çekilme, euro/dolar paritesindeki bir miktar yükselişe paralel gelişmekte olan ülke piyasalarında pozitif bir hava oluştu. TL de buna paralel hareketin yanı sıra Başbakan'ın açıklamalarının ekstra etkisi oldu. EKK sonuçlarını bekliyoruz, alınacak kararlar çok tatmin edici olmazsa piyasa bu iyimserliğin bir kısmını geri verebilir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed Başkanı Janet Yellen'ın dünkü açıklamaları ardından ABD'de kısa sürede faizlerin artırılacağı beklentisi oluşmasıyla dolar küresel bazda değer kazanırken, gelişmekte olan ülke para birimlerinde ise sert kayıplar gözlendi.

    Bu çerçevede bazı merkez bankaları para birimlerindeki kayıpların önüne geçmek üzere adımlar attı. Meksika Merkez Bankası faizleri dün 50 baz puan artırırken, Malezya Merkez Bankası iç piyasada döviz piyasasına müdahale ederken dış piyasalarda para biriminin işlem görmesini yasakladı.

    MB bekleniyor

    TL'de bugün sert değer kayıpları gözlenmesi ardından gözler Merkez Bankası'nın gelecek hafta yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi.

    Merkez Bankası'nın (TCMB) Kasım ayı PPK toplantısında, TL'deki sert değer kayıpları ardından ekonomistlerin yarısı sadeleşme adımını tamamlamak adına politika faizinde 25 baz puanlık "teknik" bir artış yapılacağını öngörüyor.

    Uzun zamandır ilk kez bir politika faizi artışı anket beklentilerine girerken, analistler bu artış olasılığının fonlama politikası düşünüldüğünde piyasalarda büyük bir değişiklik anlamına gelmeyebileceğini hatta "gerekirse faiz artışı yapabilirim mesajı dışında" bir etki beklenmemesi gerektiğini söylediler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Trump sonrası kayıplar

    ABD'de Trump'ın seçim vaatlerinin uygulamaya konulması halinde enflasyonun artacağı ve Fed'in öngörülene göre daha fazla faiz artırımına gidebileceği düşüncesi son günlerde ABD tahvil faizlerinde belirgin yükselişe ve doların küresel piyasalarda güçlenmesine yol açtı.

    Dolar endeksi dün 101.37 seviyesine yükselerek Nisan 2003'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Öte yandan 10 yıllık tahvil faizleri bugün yüzde 2.34'e kadar yükselerek Aralık 2015'ten beri en yüksek seviyeyi görürken geçen iki hafta 51 baz puan yükselerek 13 yıl içindeki en keskin iki haftalık yükselişini kaydetti.

    Öğleden sonra ise dolar endeksi kazanımlarını azaltarak, ABD tahvil getirilerindeki düşüşe paralel 13.5 yılın zirvelerinden geriledi.

    Dolar/TL son dönemde hem iç hem dış gelişmelerle neredeyse her gün tarihi zirvesini yenileyerek yükselişini sürdürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    8 Kasım'daki sonuçlanan ABD seçimleri öncesi 3.15'li seviyelerde olan dolar/TL, bugün yeni zirve olan 3.4080'ni test etti.

    Yıldırım'ın açıklaması öncesinde 3.3950 civarında olan dolar/TL 3.3564'e kadar geriledikten sonra saat 1715'te 3.3715/3.3725 seviyesinde bulunuyor.

    Bu sabah 3.4789/3.4837 seviyesinde olan sepet bazında TL, tarihi zirve olan 3.5094'e kadar yükseldikten sonra aynı saatte 3.4744/3.4758, bu sabah 3.5794/3.5846 seviyesindeki euro/TL ise 3.6115'e kadr yükseldikten sonra 3.5792/3.5807 seviyesinden işlem görüyor.

    Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.93 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.04 oldu. Bugün ise spot kapanışta yüzde 11.23, valörde saat 1729'da son işlemde yüzde 11.11 seviyesindeydi.

    Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanış yüzde 10.05 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.04 oldu. Bugün ise spot kapanışta yüzde 10.19, valörde saat 1729'da son işlemde yüzde 10.29 seviyesindeydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaydet

    Kaydet

    Kaydet

    Kaydet

    Kaydet

    Kaydet

    Kaydet

    Kaydet

    Kaydet

    Kaydet

    Kaydet

    Kaydet

    Kaydet

    Kaydet

    Kaydet

    Kaydet

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow