hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin ve Kuzey Kore korkusu ile dolar 3 TL'yi aştı

    Çin ve Kuzey Kore korkusu ile dolar 3 TLyi aştı
    expand

    Dolar 2016'nın ilk haftasında yeniden 3 lirayı aştı. Piyasalarda Çin ekonomisinde yavaşlama korkusu devam ediyor. Kuzey Kore bomba denemesi tedirginliği artırdı. Suudi Arabistan - İran gerginliği yakından izleniyor. Dolar uluslararası piyasalarda güçlendi, içerde de 3 lirayı aştı. Petrol 11 yılın dibinde, altın ise yükselişte.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin yuanındaki zayıflama ve artan jeopolitik risklerin global risk iştahını olumsuz etkilemesinin yanı sıra TCMB'nin gerekli para politikası adımlarını atmaktan kaçınacağı endişeleri de TL'nin dolar karşısındaki kayıplarını artırmasına neden olurken, dolar/TL bugün üç ayın zirvesi olan 3 seviyesini aştı.

    Analistler yakın dönemde gerekmesi halinde TCMB'nin sert para politikası adımları atacağı konusundaki endişelerin TL'nin dış şoklara karşı kırılganlığını artırdığı ve en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimlerinden biri olduğu belirtiliyor.

    Öte yandan küresel piyasalarda son dönemde daha da artan oynaklığın para politikasında sadeleşme için Ocak ayına işaret eden TCMB'nin bir adım atma ihtimalini riske soktuğuna da dikkat çekiliyor.
    Petrol fiyatları 12 yılın en düşük seviyesinde
    ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Hatırlanacağı gibi VIX ve Move endekslerindeki düşüş ile küresel piyasalardaki volatilitenin azalması TCMB tarafından sadeleştirmenin uygulanabilirliği açısından ölçüt olarak gösterilmişti. Küresel piyasalardaki oynaklık TCMB'nin normalleşme adımını öteleme ihtimalini güçlendirmekte. Bu durumun hareket alanını kısıtlaması ve kurda volatilitenin artmasının faiz politikası açısından belirsizlik oluşturması Türk varlıkları üzerindeki baskıyı artıyor" dedi ve şöyle devam etti:



    "Dolar/TL 3–3.03 bandı içine yerleşme çabasında. Kurda volatilitenin azalması ise aşağıda 2.95 desteğinin kırılması ile beraber olacaktır. Kurda teknik anlamda 3.05 yolunun da kısa vadede oluşabilecek volatilite ve risk algısına göre açık olduğunu söyleyebiliriz."

    Dün saat 1649'da 2.9735/2.9742 seviyesinde olan dolar/TL, son 2 Ekim'de gördüğü 3.0153 seviyesine kadar yükseldikten sonra saat 1700'de 3.0026/3.0045 seviyesinde.
    Çeyrek altın kaç lira oldu? - 6 Ocak 2016
    Dolar/TL 24 Eylül'de tarihi zirve olan 3.0750 seviyesini görmüştü.

    Çin'in yuanın daha çok zayıflamasına izin vererek yavaşlayan ekonomisine dair endişelerin artmasına yol açması ve Kuzey Kore'nin nükleer testinin jeopolitik gerilimleri yükseltmesi gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında önemli ölçüde değer kaybetmesine neden oluyor.

    Suudi Arabistan ve İran arasındaki idam krizinin ardından artan Ortadoğu'daki jeopolitik riskler de kurlar üzerinde baskı yaratıyor.

    Öte yandan piyasalar Fed'in bu akşam açıklanacak olan son faiz toplantısına ilişkin tutanaklara odaklandı. Tutanaklarda faiz artışlarının nasıl devam edeceğine ilişkin ipuçları aranacak.

    Fed'in 25 baz puanlık ilk faiz artırımını yaptığı Aralık toplantısında yayımlanan resmi tahminlere göre 2016 yılında politika faizinin 1 puan artırılması öngörülüyor. Yani yıl içinde 25 baz puanlık dört faiz artırımının önü açılıyor.

    Piyasalarda Fed'in bu yıl iki veya üç defa faiz artıracağı fiyatlanırken, faiz artırım kararından bu yana geçen kısa sürede Fed yetkililerinden net bir ipucu gelmiş değil.

    ABD'nin para politikasını belirleyen FOMC'de oy sahibi Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Pazartesi günkü açıklamalarında bu yıl dört defa faiz artırımına karşı olmadığını belirtip, kısa vadede daha hızlı faiz artırımı yapılabileceğinin sinyalini verirken, San Francisco Fed Başkanı John Williams, dünkü açıklamasında faizlerin bu yıl kaç defa artırılacağından ziyade gelecek birkaç yıldaki seyrinin önemli olduğunu ifade etti.

    Öte yandan Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, merkez bankasının bu yıl dört defa faiz artırmasının kendi beklentilerine yakın olduğunu, ancak küresel ekonomideki belirsizliğin izlenen politikaya yeni bir yol çizebileceğini söyledi.

    Bu sabah saat 0916'da 3.1097/3.1111 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 3.1153/3.1186, 3.2192/3.2216 seviyesindeki euro/TL ise 3.2293/3.2324 seviyesinde.

    Tahvil-bono piyasasında da faizlerde yükseliş sürüyor.

    TL'de baskı yaratan unsurların tahvil faizlerinde de yukarı hareket neden olduğunu söyleyen bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "Jeopolitik riskler, petrol fiyatlarindaki yukselis, Çin tarafindan gelen haberler, TCMB'nin yine birsey yapmayacağı beklentisi hepsi kur ve faizi etkiliyor. Bu durumda 10 yıllık tahvil faiz kur ile birlikte hareket edecektir" dedi.

    Dün 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde spot kapanış yüzde 11.07 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.04 oldu. Bugün ise spot kapanış yüzde 11.22 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.20 oldu.

    Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 11.19 seviyesinden gerçekleşti. Bugün ise spot kapanışta yüzde 11.05, valörde son işlemde yüzde 11.22 seviyesindeydi.

    MB endişe yaratıyor

    Beklentilerin üzerinde açıklanan Aralık enflasyon verileri Merkez Bankası'nın ard arda beşinci yılda da enflasyon hedefini tutturamadığını ortaya koyarken, son yapılan zamlar enflasyonda bu yıl için yukarı riskleri artırıyor. Enflasyondaki gidişatın TCMB'nin kredibilitesini olumsuz etkilediğini belirten analistler, daha sıkı para politikası izlemesi konusunda da TCMB üzerindeki baskıyı artırdığına dikkat çekiyorlar.

    Öte yandan hükümet kanadından TCMB'ye yönelik söylemler de devam ediyor. Son olarak Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Merkez Bankası'nın Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ortaya koymuş olduğu genel perspektiften tamamen bağımsız hareket etmesi düşünülemez" dedi.

    Bu çerçevede önümüzdeki günlerde TCMB'nin duruşu kur üzerine belirleyici olacak. TCMB Aralık ayı PPK toplantısında küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini belirtmişti.

    Bankacılar, küresel piyasalarda son dönemde daha da artan oynaklık, TCMB'nin para politikasında sadeleşme yönünde adım atma ihtimalini de riske soktuğunu belirtiyorlar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow