hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar ve faiz sert yükseldi

    Dolar ve faiz sert yükseldi
    expand

    Son günlerde TL'deki değer kaybını likidite sıkılaştırma adımları ile tersine çevirmeye çalışan TCMB'nin kısa vadeli faizleri sabit tutması ve TL'yi kalıcı olarak destekleyecek adımlar atmamasıyla kur ve faiz sert yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TCMB'nin faiz kararı açıklamasının ardından piyasada ilk tepki olarak dolar/TL 2.6850'den 2.72'nin üzerine çıkarken, gösterge iki yıllık bileşik faiz yaklaşık altı ay sonra ilk kez çift haneye çıktı.

    Bankacılar, PPK metninde TL'deki değer kaybına yönelik faiz artırılmasa bile önümüzdeki dönemde yapılabileceklere ilişkin net bir ifade yer almaması ve mevcut adımların etkisinin sınırlı olmasının TL'yi satış baskısı altında bıraktığına dikkat çektiler.

    Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "TCMB'nin faiz kararı sonrasında yaptığı açıklamada herhangi bir sıkılaştırmaya gitme işareti vermemesi TL'yi olumsuz etkiledi. Açıklanan diğer önlemler ise piyasa açısından TL'yi etkileme potansiyeline sahip değiller" dedi.

    TCMB, TL cinsi zorunlu karşılıklara ödenen faizi 50 baz puan artırırken, bir hafta vadeli döviz depo oranlarında ölçülü indirime gitti.

    İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.87 olurken, valörde son işlemin faizi yüzde 9.89 oldu. Bugün işlem bazında en yüksek faiz yüzde 10.06 bileşik ile en son altı ay önce görülen seviyelere yükseldi.

    Geçen hafta 2.7305'e kadar yükselerek rekor kıran dolar/TL bu sabah güne 2.68'li seviyelerden başladı. TCMB kararı öncesi 2.6850'de işlem gören kur, karar sonrası 2.7213'e kadar yükseldi.

    Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow