hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FED sonrası piyasalar nasıl açıldı?

    FED sonrası piyasalar nasıl açıldı
    expand
    KAYNAKAA

    Küresel piyasalar, dün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizlerde değişikliğe gitmemesinin ardından, bugün karışık bir seyir izliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri, küresel piyasaların aylardır beklediği toplantıda faiz oranlarının yüzde 0 ila 0,25 aralığında sabit tutulması kararını oy çokluğuyla alırken, son dönemdeki finansal dalgalanmanın, ekonomik aktiviteyi sınırlayabileceğini ve kısa dönemde enflasyon üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı yaratabileceğini ifade etti.

    FED beklenen faiz kararını açıkladı!

    Kararların ardından Fed Başkanı Janet Yellen, üyelerin çoğunun, ekonomik şartların faiz artırımını bu yıl içinde artırılmasını uygun kılacağını öngördüklerini ifade ederek, buna karşın ekonomideki iyileşme ile ilgili daha fazla kanıt görmeye ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

    FED Başkanı: Ekim ayı olasılıklardan biri

    Faiz artışı için ekim toplantısının bir olasılık olarak kalmaya devam ettiğini aktaran Yellen, "Finansal gelişmelere ve piyasalardaki türbülansa karşılık vermek politikamızın bir parçası değil. Ancak, bunların neden kaynaklandığına ve ABD'yi nasıl etkileyeceğine bakıyoruz ve daha fazla veri görmek istiyoruz" dedi.

    Faiz kararı ve Yellen'in açıklamalarının ardından euro/dolar paritesi 1,1310 seviyelerinden 1,14'ün üzerine çıkarken, dolar endeksi de 95,40'tan 94,36'ya geriledi.

    Dolar yine 3.00 TL seviyesinde

    New York borsası ise Yellen'in açıklamaları ile önce yükseldi ardından kapanışa yakın belirsizliğin devam etmesinin etkisiyle kazançlarını geri vererek eksiye geçti. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,39, S and P 500 endeksi yüzde 0,26 değer kaybetti, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,10 yükseldi.

    Analistler, Fed'in faizleri artırmamasının kısa vadede gelişmekte olan ülkeleri rahatlatabileceğini, ancak belirsizliğin devam etmesi ve yıl sonuna kadar faiz artırım beklentilerinin gündemi meşgul edeceği düşünüldüğünde orta vadede negatif görünümün devam edebileceğini tahmin ediyor.

    Fed kararının ardından bugün Asya piyasalarında da karışık bir seyir izleniyor. Dolar/yen paritesi 121 sınırından 119,67'ye kadar gerilerken, yendeki yükselişin negatif etkilediği Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 1,6 değer kaybetti. Şu dakikalarda Çin'de Şanghay endeksi yüzde 0,98, Hindistan'da Sensex endeksi de yüzde 1,63 yükseldi.

    Analistler, yurt içinde son üç işlem gününde görülen alıcılı seyrin ardından Fed'in faizleri değiştirmemesiyle bugün pozitif bir açılış yapılabileceğini belirterek, özellikle pay piyasalarında gelmesi muhtemel kar satışlarının karşılanıp karşılanamayacağının takip edileceğini ifade ediyor. Dün akşam uluslararası piyasada dolar/TL, Fed kararının ardından ilk anda iki haftanın en düşük seviyesi olan 2,9757'ye kadar gerilese de bu seviyelerde tutunamadı ve tekrar 3,01 seviyelerinde dengelendi.

    Bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenti anketinin takip edileceğini aktaran analistler, BIST 100 endeksinde 75.500 seviyesinin önemli olduğunu, bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda yeni bir yükseliş trendinden söz edilebileceğini ve hedefin 77.000 - 79.000 bandı olacağını tahmin ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow