hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tesco Kipa, Migros'un oldu

    Tesco Kipa, Migrosun oldu
    expand

    Migros, Tesco Kipa'nın yüzde 95.5'ini 302.3 milyon liraya almak için İngiltere merkezli Tesco Overseas ile hisse alım sözleşmesi imzaladı. Mevcut hisse fiyatının oldukça altında bir fiyatla satılan Tesco Kipa hisseleri tabandan işlem görürken, Migros hisseleri ise primli hareket ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anlaşmada satış fiyatının, son dönemde üst üste zarar açıklayan Tesco Kipa'nın dünkü kapanış fiyatı olan 2.34 liranın çok altında bir fiyat olan 0.2375 liradan gerçekleşmesi, Tesco Kipa hisselerine sert satış getirdi.

    Hisseleri yüzde 19.66 düşüşle 1.88 lira olan taban fiyattan işlem görürken, Migros hisseleri ise saat 12.20'de yüzde 4.71 primle hareket ediyor.

    Taraflardan KAP'a yapılan açıklamalarda, Tesco Kipa'nın Migros'a satışında satış bedelinin 302.3 milyon lira, hisse başına bedelin de 0.2375 lira olarak belirlendiği ancak bunun Rekabet Kurulu izni ve diğer gerekli koşulların ardından fiyat uyarlamasına tabi olacağı ifade edildi.

    Anlaşma, Rekabet Kurulu kararıyla resmiyet kazanacak ve sonrasında hisse devri gerçekleşecek.

    "Yangın satış fiyatı ile satıldı"
    Türk Telekom'a 34 milyon lira "rekabet" cezası
    TEB Yatırım Analisti Kenan Coşguner, Migros'un Tesco Kipa hisselerini çok uygun bir fiyata aldığını belirterek, "Çok uygun bir fiyata satıldı, buna 'yangın satış fiyatı' da deniliyor. Çünkü Tesco Kipa her sene ciddi zararlar ediyordu. Ana ortak da zor durumdaydı, böyle bir alıcı bulmuşken de satmak istemiştir" dedi.

    Tesco Kipa KAP'ta yer alan bilançosuna göre, 1 Mart 2015–29 Şubat 2016 dönemi için, 216 milyon lira dönem zararı açıklamıştı.

    Toplam 1.33 milyar lira ödenmiş sermayesi olan Tesco Kipa'da Tesco Overseas'in yüzde 95.5 payı bulunuyor.

    TEB Yatırım'ın değerlendirmesinde, Kipa ve Migros arası coğrafi örtüşme önemli olmadığı için, Migros'un bu hisse devrinde sinerji sağlayacağı ve Kipa'nın Migros'a önemli bir inorganik büyüme fırsatı vereceği ifade edilerek, Kipa'nın kârlı hale gelmesi için şirkette büyük bir yeniden yapılandırma beklendiği ifade edildi.
    NETGSM GSM operatör pazarına giriyor
    Migros Genel Müdürü Özgür Tort, bu anlaşmayla bünyelerine 26 AVM'nin katılacağını belirterek "Böylece bugüne kadar süpermarket alanındaki yatırımlarımızı AVM'ye de taşıyarak, Türkiye'de en büyük Alışveriş Merkezi yatırımcılarından birisi haline geliyoruz" dedi.

    Migros'un yazılı açıklamasına göre, Tesco'nun Türkiye'de 21 ilde bulunan 26 AVM ve 168 mağazası Migros bünyesine katılıyor.

    Tort, dolaylı istihdamla birlikte 32,000 olan çalışan sayısının yeni gelişmeler sonuçlandığında 40,000'e yaklaşacağını ifade etti.

    Migros'un yurtiçinde 72 ilde 1,454 ve yurtdışı dahil 1,494 mağazası bulunuyor. Şirket 2016 yılında 150-200 yeni mağaza ile çift haneli satış büyümesi hedefliyor.

    Son yedi yılda BC Partners'ın ortaklığı ile Migros'un pazar konumunu güçlendirdiğini ifade eden Tort, "Tesco Kipa anlaşması bu sürecin doğal bir sonucu olarak Anadolu Grubu ve BC Partners tarafından da desteklendi" dedi.

    Anadolu Grubu 2015 yılında BC Partners'ın Migros'taki hisselerinin yarısını satın almıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow