hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücrette geri sayım öncesi Fikri Işık konuştu

    Asgari ücrette geri sayım öncesi Fikri Işık konuştu
    expand

    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, asgari ücretin artışı konusunda hükümet olarak işvereni yalnız bırakmamaya çalışacaklarını yükün bir kısmını almaya gayret edeceklerini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Işık, BloombergHT'nin yayında yaptığı konuşmada asgari ücret artışının ekonomiyi nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soru üzerine şöyle konuştu:

    "Bakanlık olarak ciddi bir çalışma yaptık. 2014 sonu itibarıyla 3,453,356 kişi imalat sanayinde çalışıyor. Bunu 969,700'ü asgari ücretli. Dolayısıyla asgari ücretli çalışan toplam imalat sanayinde çalışanın yüzde 28.1'i... Asgari ücretin artışının tüm yükü işverene bırakılmış olsa dahi (şirketlerde) vergi öncesi kârlılık yüzde 4.5'ten 3.5'in altına düşmüyor. Maksimum yüzde 20 vergi öncesi kar kaybı olabilir."
    Yeni asgari ücret için geri sayım başladı
    "Özellikle emek yoğun sektörlerde dünya ile rekabette zorlanan sektörlerde hükümetin çalışması yürüyor. Yani burada hükümet olarak biz mümkün olduğu kadar işvereni yalnız bırakmamaya, özellilikle rekabette zorlanan sektörlerdeki yükün bir kısmını almaya gayret edeceğiz. Asgari ücret artışının istihdamı azaltmaması, işsizliği arttırmaması, sektörlerin rekabet gücünü olumsuz etkilememesi için elimizden gelen tedbirleri alacağız."

    AKP'nin seçim vaadi olarak açıkladığı asgari ücret artışının 1 Ocak'tan itibaren geçerli olması bekleniyor. Şu an 1,000 lira olan net asgari ücret 1 Ocak'tan itibaren net 1,300 liraya çıkacak.

    Reuters'da 20 Kasım'da yayımlanan bir analize göre asgari ücret artışının özellikle, düşük marjlarla çalışan sektörlerin yanı sıra, işçilik maliyetlerinin toplam gelirlere oranının yüksek olduğu şirketlerin finansallarını baskılayacağı öngörülüyor.

    Aracı kurumların yaptığı hesaplamalara göre, şirketlerin ek tedbirler almamaları halinde asgari ücret artışı banka dışı şirketlerin marjlarında ortalama 1-1.5 puan, net kârda ise yüzde 3 düşüş yaratabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow