hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücrette maliyetin yüzde 40'ı devletten

    Asgari ücrette maliyetin yüzde 40ı devletten
    expand

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, asgari ücrette devletin özel sektöre her bir çalışan için 110 lira destek vermeyi planladığını söyledi. Soylu, yüzde 40'lık bu desteğin sadece 2016 yılı için geçerli olduğunu vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Soylu, Hak-İş'e yaptığı ziyarette, 2016'da geçerli olacak asgari ücret rakamıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

    Net bin 300 liralık asgari ücret dolayısıyla işveren için oluşan ek maliyetin yüzde 40'ının devlet tarafından karşılanması yönünde karar alındığını belirten Soylu, bunun için 5510 sayılı kanuna geçici bir madde eklenmesi yönünde TBMM'ye öneride bulunduklarını bildirdi.

    Asgari ücrette bin 300 liralık rakamın söz konusu olmaması halinde olağan artışın memurlara yapılan artış oranında, yani yüzde 6+5 düzeyinde olacağına dikkati çeken Soylu, söz konusu artışla da asgari ücretin bin 120 ile bin 300 lira arasındaki bir seviyeye gelmesinin söz konusu olacağına işaret etti.

    Hükümet olarak bin 300 liralık asgari ücret dolayısıyla oluşacak ek maliyetin bir bölümün karşılanmasına sıcak baktıklarını her fırsatta dile getirdiklerini anımsatan Soylu, şöyle devam etti:
    Yeni yılın "yeni" milyonerleri belli oluyor
    "Brüt ve giydirilmiş asgari ücret üzerinden fark, 274 liraya geliyor. Biz, 274 liranın 110 lirasını her çalışan asgari ücretli adına destekleme konusunda bir hesaplama içerisinde olduk. Bu, şu demektir. Bugün 5 milyon 300 bin asgari ücretli var. Bin lira ile yeni açıklanacak asgari ücret arasında çalışan sayısı 8 milyon 500 bin. Bugün 5 milyon 300 bin olarak değil bunu bin 300 liraya kadar ücret alanlara göre hesapladık ve 8 milyon 500 bin asgari ücretli...



    1 Ocak 2016'dan itibaren her bir asgari ücretliye, işverene ve çalışma hayatına destek, kayıt dışını engellemek, istihdamı artırmak ve mikro işletmeleri ve küçük-orta boy işletmeleri daha fazla desteklemek açısından 110 lirayı yani yüzde 40'lık bir desteği bir teşvik olarak ortaya koyuyoruz. Bu, sadece 2016 yılı için geçerlidir.

    Bunun diğer bir şartı da şudur. Eğer işveren 2016 yılı içerinde 2015'te çalıştırdığı asgari ücretlinin yüzde 10 fazlası kadar çalıştırmaya başlarsa buradaki 110 liralık desteğimiz artı yüzde 10'luk kesim için de geçerlidir. Bu, hem büyümeyi hem istihdama teşviki hem de küçük-orta boy işletmeler ile tüm işletmelerin de bundan istifade edebilmesini sağlamaya yönelik bir adımdır."

    Bakan Soylu, aynı desteği 1 ila 9 işçi çalıştıran işletmeler için de önerdiklerini ifade ederek "Aynı şey, özel sektör maden işletmeleri için de geçerlidir çünkü onlar 5510 sayılı kanuna tabi değiller, bu ayrımı yapmak zorundayız" dedi.

    Soylu, 2016'da çalıştırılacak işçi sayısında yüzde 10'luk artış olup olmadığını, 2015'in aylarıyla kıyaslama yaparak göreceklerini kaydetti.

    Bakan Soylu, 2016 yılında geçerli olacak asgari ücrete sağlanacak devlet desteği için gerekli yasal düzenlemeye yönelik TBMM'deki muhalefet partilerinin temsilcileriyle görüştüklerini belirtti.

    Muhalefet partisi temsilcilerinin öneriyi makul karşılayıp "destekleyeceklerini" ifade ettiğini aktaran Soylu, hükümetin yapılacak desteği öneri şeklinde TBMM'ye sunmasının ardından HDP'nin farklı davranarak büyük bir sorumsuzluğa imza attığını söyledi.

    Soylu, HDP'nin bu tutarsızlığı üzerine önerilerini TBMM'den geri çekip bir yasa teklifi olarak sunduklarını vurgulayarak bu tavrıyla HDP'nin asgari ücreti de hendeğe atmak istediğini dile getirdi.

    Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün, 2016 yılında geçerli olacak asgari ücreti açıklamak üzere saat 15.00'te toplanacağını bildiren Soylu, CHP ve MHP grubuna teşekkür ederek HDP'ye rağmen hayırlı haberleri vatandaşlara vereceklerini vurguladı.

    "Yükün 9,7 milyar lirasını karşılıyoruz"

    Mevcut asgari ücretin işverene maliyetinin bin 496 lira olduğunu belirten Soylu, asgari ücretin bin 300 liraya yükselmesiyle işverenin bu alandaki maliyetinin bin 935 liraya çıkacağını söyledi.

    Buradaki temel hesaplarının, olağan artışla net bin 120 lira olacak asgari ücret ile önerdikleri net bin 300 lira arasındaki fark olduğuna dikkati çeken Soylu, "Burada bin 5 lira ile bin 300 lira arasındaki farkla işverenin karşı karşıya kaldığı yük, bizim hesabımıza göre asgari ücret üzerinden yaklaşık 30 milyar lira civarında. Oysa 1 Ocak 2016'da yüzde 6+5 olsaydı toplam fark 20 milyar lira olacaktı. Biz bu 20 milyar liranın 9,7 milyar lirasını karşılıyoruz" diye konuştu.

    Bakan Soylu, asgari ücretin iki ayrı kalemden oluştuğunu, bunlardan ilkinin brüt ücret, ikincisinin ise giydirilmiş ücret bölümü olduğunu belirterek, "Bu destek iki bölümden de değil. Yani asgari geçim indirimi, işsizlik sigortası, işçi ve işveren priminde herhangi bir oynama yapmadık. Bildirgenin altında 110 liralık maktu bir indirim gerçekleştiriyoruz" dedi.

    "Yük direkt Hazine tarafından karşılanacak"

    Asgari ücretteki artıştan kaynaklı sosyal güvenlik priminde artış olacağını, buna karşın vergi gelirindeki artışın çok daha düşük gerçekleşeceğini belirten Soylu, bunların yanında asgari ücretteki artışın bütçeye yükü de olacağını söyledi.

    Bütçeye gelecek yükün Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmayacağını, direkt Hazine tarafından karşılanacağını bildiren Soylu, şöyle konuştu:

    "Genel bütçe hesabımız içinde bu yükün değerlendirmesi de yapılmıştır. Buradan dolayı değil ama asgari ücretin bin 300 lira olmasından dolayı yapılan etki analizinde yüzde 0,5 ila 0,8 oranında enflasyona bir etkisi olabileceği düşünülüyor ancak şu çok net ki büyümeye de pozitif etkisi olacaktır.

    Bin 300 lira rakamından kaynaklı olarak yaklaşık yüzde 0,5 ile 0,9 arasında istihdam azalması olabilir. Mikro ve küçük-orta boy işletmeleri destekleyerek bunu gidermeyi hedefliyoruz. Asgari ücretin olumsuz etkilerini giderici reformlarımız hazır."

    Mali disiplinin hükümet için önemli olduğunu ifade eden Soylu, asgari ücretle ilgili rakamların mali disiplin çerçevesinde hazırlandığını vurguladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow