hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cari açık eylülde fazla verdi

    Cari açık eylülde fazla verdi
    expand
    KAYNAKAA

    Cari açık, petrol fiyatlarındaki düşüş ve ekonomik aktivitede yavaşlama nedeniyle Eylül ayında 27 milyon dolar açık beklentilerine karşılık 95 milyon dolar fazla verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Analistler cari açıkta iyileşme eğiliminin yılın kalanında da devam etmesini bekliyor.

    Merkez Bankası (TCMB) daha önce 163 milyon dolar açık olarak açıkladığı Ağustos verisini ise 27 milyon dolar fazlaya revize etti. Cari açık en son Ekim 2009'da fazla vermişti.

    TCMB verilerine göre, cari işlemler açığı, Ocak-Eylül döneminde 25.56 milyar dolar olurken, 12 aylık cari işlemler açığı Ağustos ayındaki 43.03 milyar dolardan 40.57 milyar dolara geriledi.

    Reuters anketinde cari işlemler dengesinin Eylül ayında 27 milyon dolar açık vermesi bekleniyordu.
    "Talih Kuşu"nda ihale süreci başa dönebilir!
    Cari denge Ağustos ayında 27 milyon dolar fazla, geçen yılın Eylül ayında ise 2.37 milyar dolar açık vermişti.

    Dolar/TL döviz ihtiyacının Eylül ayında geçici de olsa azaldığını gösteren ödemeler dengesi verileriyle geriledi. Bir bankanın döviz masası yöneticisi, "Cari açık piyasayı pozitif etkiledi. Çok büyük bir etkiden bahsedemeyiz ancak pozitif bir yansıma görüldü" dedi.

    Dolar/TL veri öncesi işlem gördüğü 2.9050 seviyesinden veri sonrasında 2.89'un altına kadar geriledi. Dolar/TL saat 1132 itibariyle 2.8883/2.8897 seviyesinden işlem görüyor.

    BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, "Emtia fiyatlarındaki düşüş, yavaşlayan ekonomik aktivite ve daha yüksek altın ihracatı bu gelişmenin arkasındaki ana nedenler. Cari açığın GHYS'ya oranı 2013 sonundaki yüzde 7.9'dan 2014 sonunda yüzde 5.7'ye geriledi ve iyileşme 2015 boyunca da devam ediyor. Ağustos ve Eylül aylarında iyileşme düşük turizm gelirleri ve bavul ticaretine rağmen ivme kazandı" dedi.
    240 milyar dolarlık vergi kaçakçılığı G20 gündeminde
    TCMB verilerine göre ilk dokuz aylık dönemde turizm gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11, bavul ticareti ise yüzde 34 daraldı.

    Altuğ, "Finansman tarafında Eylül'de 800 milyon dolarlık brüt doğrudan yabancı yatırım girişleri yılın ilk dokuz ayında ise net doğrudan yabancı yatırım tutarını 8.7 milyar dolara çekerek cari açığın neredeyde yüzde 35'ini karşıladı. Geçen yıl geniş doğrudan yabancı yatırım çıkışları (Türk şirketlerinin yabancı şirketlerden hisse almaları) nedeniyle net doğrudan yabancı yatırımlar yıllık cari açığın sadece yüzde 12'sini karşılamıştı. Geçen yıl yüzde 5.7 olan cari açığın GSYH'ye oranının bu yıl yüzde 4.5'e gerilemesini bekliyoruz" dedi.

    OVP'de yıl sonunda cari açığın GSYH'ye oranının yüzde 5.2 olması bekleniyor.

    ING Bank Başekonomisti Muhammet Mercan ise "Cari dengede 2015'in ilk yarısında oldukça sınırlı kalan, ancak düşük seyrini koruyan enerji fiyatlarının devam eden katkısı yanında Avrupa'daki toparlanma sürecine bağlı olarak Ağustos'ta hızlanan toparlanma eğilimi Eylül'de de sürdü. Cari açığın GSYH'ye oranının yıl sonunda yüzde 5'in altına gerileyeceği beklentimizi koruyoruz" dedi.

    TCMB verilerine göre hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirler 29 milyon dolar artarak 3.45 milyar dolara yükseldi.

    Parasal olmayan altın kaleminde, bir önceki yılın Eylül ayında 648 milyon dolar net ithalat olurken, bu yılın aynı ayında 520 milyon dolar net ihracat gerçekleşti.

    Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 439 milyon dolar azalarak 2.91 milyar dolara geriledi.

    Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 71 milyon dolar artarak 852 milyon dolar oldu.

    Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 368 milyon dolar azalarak 255 milyon dolar tutarında gerçekleşti. Bu azalışta varlıkların 348 milyon ABD doları artarak 536 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.

    TCMB verilerine göre portföy yatırımları 2.87 milyar dolar tutarında net çıkış kaydederken, yurtdışı yerleşikler hisse senedi piyasasında 233 milyon dolar, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında da 646 milyon dolar net satım yaptı. Bunun yanı sıra, yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak bankalar 648 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi.

    Resmi rezervler Eylül ayında 847 milyon dolar azaldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow