hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Bankası'ndan turizm uyarısı!

    Dünya Bankasından turizm uyarısı
    expand

    Dünya Bankası Türkiye'de geçen yıl yüzde 4 olan ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 3.5'e gerileyeceği tahmininde değişikliğe gitmedi. Banka turizm gelirlerindeki aşağı yönlü eğilimin bu yıl devam edeceğinin öngörüldüğünü belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Bankası Türkiye'nin yüzde 3.5 olan 2017 büyüme tahmininde de değişikliğe gitmedi.

    Dünya Bankası'nın tahminleri hükümetin bu yıl için yüzde 4.5, 2017 için yüzde 5 olan büyüme tahminlerinin altında kalıyor.

    Dünya Bankası tarafından yayımlanan Nisan ayı Türkiye Düzenli Ekonomi Notu'nda, net ihracatın büyümeye katkısının 2015'e kıyasla daha negatif olduğu ifade edilerek, "Dış zorluklar 2016'da ihracat artışını oldukça düşük bir oranda tutacaktır. Asgari ücretteki artış özel tüketimi artıracak ve 2016'da büyümenin ana sürükleyici etkenlerinden biri yapacaktır" denildi.

    Raporda kamu harcamalarının büyümeye katkısının azalan bir şekilde sürmesinin beklendiği ancak yapısal sorunlar nedeniyle özel yatırımların zayıf seyir izlemeyi sürdüreceği ifade edildi.



    Türkiye artan şiddet olaylarının ise büyümenin güç kaybetmesi ihtimalini yarattığı ifade edilerek, "Terör eylemlerinde yaşanan artış ve Güneydoğudaki huzursuzluklar büyüme tahminimize yönelik aşağı yönlü riskler oluşturuyor" denildi.
    Turkcell'in kârı yüzde 298 arttı
    Turizmde düşüş devam edecek

    Kurum Rusya'dan ve Avrupa'dan Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısının azalmasının beklendiğini ve turizm gelirlerindeki aşağı yönlü eğilimin bu yıl devam edeceğinin öngörüldüğünü belirtti.

    TÜİK tarafından bugün açıklanan verilere göre Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri olan turizm gelirleri Rusya ile yaşanan gerilim sonrası bu ülkeden gelen turist sayısının azalması ve iç güvenlik endişeleri ile 2016'nın ilk çeyreğinde bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 16.5 azalarak 4.07 milyar dolar oldu.

    Oynak gıda ve akaryakıt fiyatları hariç enflasyonun hâlâ yüksek seyrini sürdürdüğünü belirten Dünya Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini Ocak ayında açıkladığı yüzde 7.5 düzeyinden yüzde 8.5'e yükseltti.

    Güçlü tüketim nedeniyle yılın ikinci yarısında talebin artarak enflasyondaki düşüş sürecini yavaşlatabileceğine dikkat çeken Dünya Bankası, para politikasındaki gevşemenin de enflasyondaki düşüşü zorlaştırabileceğini belirtti.

    Raporda, "Özellikle çoklu amaçları içeren politika çerçevesi ve yüksek çekirdek enflasyona rağmen son zamanlarda yaşanan gevşeme döngüsü sebebiyle para politikasının güvenilirliği biraz tartışmalıdır ve bu durum dezenflasyonu daha da güçleştirecektir" denildi.

    Dünya Bankası petrol fiyatlarındaki düşük seyir nedeniyle cari açığın gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı tahminini yüzde 4.1'e düşürdü. Kurum Ocak ayında bu oranın yüzde 4.6 olacağını tahmin etmişti.

    Dünya Bankası'nın Nisan ayı Türkiye tahminleri:

     201620172018
    GSYH büyüme 3.53.53.6
    TÜFE (yıl sonu)8.58.07.5
    Bütçe dengesi/GSYH-1.8-1.3-1.3
    Devlet borç stoku/GSYH35.634.834.1
    Cari denge/GSYH-4.1-4.3-4.5

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow