hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hamdi Ulukaya mülteciler için Barack Obama'yla buluşacak

    Hamdi Ulukaya mülteciler için Barack Obamayla buluşacak
    expand

    ABD merkezli yoğurt devi Chobani'nin sahibi Hamdi Ulukaya, bugün Amerikan Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliği yapacağı Küresel Mülteci Krizi hakkındaki Liderler Zirvesi öncesinde düzenlenecek yuvarlak masa toplantısında Barack Obama ile bir araya gelecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hamdi Ulukaya, New York'ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 71. dönem görüşmeleri kapsamında dün Mülteci ve Göçmenler Zirvesi'nde bir konuşma yaptı.

    Zirve'de özel konuk olarak bir konuşma yapan Hamdi Ulukaya, mülteci krizine ilişkin olarak, "Bundan bir yıl önce, geri dönüp dönemeyeceklerini bile bilmeden evlerini terk etmek zorunda bırakılan insan sayısının 60 milyona ulaştığından söz ediyorduk. Bir yıl geçti ve hâlâ 2. Dünya Savaşı'ndan beri yaşanan bu en vahim insanî krizden söz ediyoruz. İnsan sayısı artık 65 milyona ulaşmış durumda. Rakamlar daha da vahim, çekilen acılar çok daha büyük. Bu, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kriz. Evet, yerinden yurdundan olan insan sayısı 65 milyon ama bu krizin sonuçlarından 7 milyar insan etkilenecek. Şu anda olan bitene nasıl tepki verdiğimiz, dünyanın ve insanlığın geleceğini belirleyecek; yalnızca bu neslin değil sonraki tüm nesillerin geleceğini." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "BM değilse kim? Şimdi değilse ne zaman?"

    İnsani duyarlılığı iş dünyasına taşımaya öncülük eden isimler arasında yer alan Ulukaya, konuşmasında Birleşmiş Milletler'e de mesaj verdi: "Ben BM'in ihyacı olan insanları koruyup kolladığına inanarak büyüdüm. Masumları koruduğuna ve hayat kurtardığına. Bunun hâlâ gerçek olduğuna inanmak istiyorum. Dünyanın dört bir tarafındaki çocukların bunun hâlâ gerçek olduğuna inanarak büyümesini istiyorum. Eğer BM bunları yapmazsa kim yapacak? Şimdi değilse ne zaman yapılacak? Onlara BM'in hâlâ güçsüzün gücü olduğunu göstermeliyiz. Ben buna yardımcı olmak için üzerime düşeni yapmaya söz veriyorum. İş dünyasından pek çok başka liderin de yardım etmek istediğine tanığım. Bizler özel sektörde daha hızlı hareket edebiliyor, daha büyük düşünebiliyoruz ve bunu şimdi yapmalıyız. Bu sorunu nasıl çözeceğimizi daha fazla yaratıcılık ve inovasyonla baştan tanımlamalıyız. Ama bu yıl daha az konuşup daha çok iş yapmak zorundayız."

    Mülteciler için İş Birliği İnisiyatifi'ni Tent yönetecek

    Bu arada Hamdi Ulukaya'nın kurucusu olduğu Tent Foundation, Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından Mülteciler için İş Birliği inisiyatifinin yönetilmesi ile görevlendirildi. Tent Foundation'un getirildiği görev, Beyaz Saray tarafından ABD Başkanı Obama'nın ortaklaşa ev sahipliği yaptığı Küresel Mülteci Krizi hakkındaki Liderler Zirvesi öncesinde açıklandı. Hamdi Ulukaya, Zirve öncesinde bugün ABD'nin önde gelen diğer bazı şirketlerinin yöneticileri ile birlikte, Obama'nın ev sahipliğinde düzenlenecek yuvarlak masa toplantısına katılacak.  

    Mülteciler için İş Birliği inisiyatifi büyüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyaz Saray'dan bugün yapılan açıklama ile, Başkan Obama'nın Eylem Çağrısı'na karşılık olarak Amerikan ekomisi içerisinde faaliyet gösteren, aralarında Facebook, Google, Citi, Coursera, IBM, HP, Microsoft, Twitter ve UBER gibi devlerin de bulunduğu 51 şirketin ABD'de ve dünyanın dört bir yanında mültecilere yardımcı olmaya talip olduğu duyuruldu. 1 Kasım'dan itibaren Tent Foundation liderliğinde yönetilecek olan Mülteciler için İş Birliği inisiyatifi ile bu 51 şirket, toplamda en az 650 milyon dolarlık  yatırım yapma, bağışta bulunma ya da bağış toplama vaadinde bulundu.

    Tent Foundation Hakkında

    Hamdi Ulukaya tarafından kurulan Tent Foundation, 2015 yılından bu yana mülteci sorununa yönelik çalışmalar yürütüyor. Tent, mülteci sorunu ile başa çıkmak için uygulanan küresel yöntemlerin tüm taraflar için daha verimli, etkili ve güvenilir hale getirilmesi için çalışıyor. Davos'ta toplanan Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısında lansmanı yapılan Tent Alliance (Çadır İttifakı), şirketlerin birbirini ve kamu sektörünü mülteci krizine son verme nihai hedefiyle desteklemesi için gereken beceri ve dinamizmi artırma amaçlı bir platform. Tent Alliance içerisinde aralarında Airbnb, Cisco, Johnson & Johnson, İkea, LinkedIn, UPS ve MasterCard'ın da bulunduğu 30 şirket yer alıyor.  Bu şirketler, doğrudan mal ya da hizmet sunmanın yanında istihdam fırsatı yaratıyor ya da tedarik zincirlerini mültecileri istihdam eden ya da mülteci örgütlerine destek veren tedarikçilerden alım yaparak şekillendiriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow