hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İmalat sektöründe büyüme yavaşlayarak sürdü

    İmalat sektöründe büyüme yavaşlayarak sürdü
    expand

    İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Şubat ayında 50.3'e gerileyerek büyümenin devam ettiğini ancak güç kaybettiğini gösterirken, sektörün üretim ve yeni siparişleri zayıf artış kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Ocak ayında bulunduğu 50.9 düzeyinden 50.3'e gerilerken, dört aydır büyümeye işaret eden 50 seviyesinin üzerinde bulunuyor.

    Yeni siparişler alt endeksi, Aralık ayında 22 ayın zirvesini görmesinin ardından düşünü sürdürerek Ocak ayındaki 50.5 düzeyinden 50.3'e geriledi.

    Yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise bölgesel jeopolitik gelişmelere bağlı olarak art arda ikinci ayda da daralmaya işaret etti. Endeks Ocak ayındaki 47.8 düzeyinden 49.6'ya yükselmesine karşılık 50 düzeyinin altında yer aldı.
    İhracat şubat ayında arttı
    Yeni siparişlerdeki görünümü yansıtan üretim alt endeksi de Ocak'taki 51.5 düzeyinden 50.4'e gerileyerek büyümenin yavaşlayarak da olsa sürdüğünü gösterdi.

    Üretim artışındaki yavaşlama şirketlerin kapasite sıkıntısı çekmediğini ortaya koyarken, bekleyen iş stokları Ekim ayından bu yana en hızlı düşüşü kaydetti. Şirketlerin mamul mal stokları ise daralma kaydetti.

    İmalat sektöründe girdi maliyetleri TL'nin değer kaybına bağlı olarak keskin artış kaydetti. Girdi fiyatlarındaki artış dört ayın zirvesine çıkarken, imalatçılar mamul mal fiyatlarını da buna paralel yükseltti.

    İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow