hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İmalatta daralma devam ediyor

    İmalatta daralma devam ediyor
    expand

    İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Mayıs'ta 49.4'e yükselerek imalat sektöründe üç aydır devam eden daralmanın hız kaybettiğine işaret etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sektörde üretim, yeni siparişler ve yeni ihracat siparişleri daralırken, şirketler istihdam artırmaya devam etti.

    Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Nisan ayında bulunduğu 48.9 düzeyinden 49.4'e yükseldi. Endekste 50'nin altı seviyeler daralmaya, üzeri ise büyümeye karşılık geliyor.

    Endeksteki gerileme temel olarak yeni siparişlerde devam eden daralmadan kaynaklandı. Yeni siparişler alt endeksi Nisan ayındaki 48.5'ten 49.4'e yükselerek üç aydır süren daralmanın hız kaybettiğine işaret etti.

    İmalatçılar yeni siparişlerdeki gerilemeyi iç ve uluslararası siyasi faktörlere bağlı olarak piyasadaki zayıflığa bağladı.
    Mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı
    Yeni ihracat siparişleri alt endeksi de 47.9'dan 48.2'ye yükselmesine karşılık art arda beşinci defa daralmaya işaret etti. Ankete katılan ihracatçılar uluslararası siparişlerdeki daralmanın durağan küresel pazarlardan ve siyasi faktörlerden kaynaklandığını belirtti.

    Yeni siparişlerdeki daralmayı yansıtan üretim alt endeksi 47.9'dan 49.2'ye yükseldi. Kısmen mevcut işlerin tüketilmesinden destek alan üretim 2015 başından bu yana süregelen trende uyumlu bir değer aldı.

    İmalat sektöründe girdi fiyatları TL'nin değer kaybına paralel olarak üç ayın en keskin artışını gösterdi. İmalatçıların mamul mal fiyatları ise Eylül 2015'ten bu yana en sert artışı kaydetti.

    İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow