hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'a 3. havalimanı için 6 bankadan 4.5 milyar euro kredi

    İstanbula 3. havalimanı için 6 bankadan 4.5 milyar euro kredi
    expand

    İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı olan İstanbul Yeni Havalimanı'nın 6 milyar euroya mal olacak ilk etabı için toplam altı bankadan sağlanan 4.5 milyar euroluk kredi anlaşması bugün imzalanırken, ilk etabın 2018 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplam 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey-güney pistini kapsayan birinci etap yatırımlarının finansmanı için Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu'nca kurulan İGA ile Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, Denizbank, Garanti Bankası ve Finansbank arasında 16 yıl vadeli toplam 4.5 milyar euroluk kredi anlaşması imzalandı.

    Bu kapsamda Ziraat Bankası yaklaşık 1.5 milyar euro, Halkbank ve Vakıfbank yaklaşık 1'er milyar euro, Denizbank 500 milyon euro ve Garanti Bankası ile Finansbank da 300'er milyon euro kredi verdi.

    Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu, İstanbul üçüncü havalimanının 25 yıllık işletme hakkı için Mayıs 2013'te yapılan yap-işlet-devret ihalesini kira bedeli olarak 22.152 milyar euro artı KDV teklif ederek kazanmış ve İGA Havalimanı İşlemesi A.Ş'yi kurmuştu.



    Proje bittiğinde 150 milyon yolcu hedefleniyor

    Toplam alanı 76 milyon metrekare olan ve dört etaptan oluşacak projenin tüm etapların tamamlanmasının ardından yıllık yolcu kapasitesinin 150 milyon olması hedefleniyor.

    Şimşek AB'nin "mülteci" desteğini değerlendirdi

    İmza töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek projenin tüm etaplarıyla tamamlanması halinde İstanbul'un artık dünya hava trafiğinde küresel bir merkeze dönüşeceğini söyledi.

    İstanbul'un yeni havalimanının, Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında, Karadeniz sahil şeridinde bir alana yapıldığını belirten Erdoğan, bu alanın tesadüfen seçilmediğini, havalimanı projesinin uygulama alanının, bölgenin ekolojik dengesi, rüzgar verileri, doğal-yapay mania durum tespitleri yapılarak belirlendiğini söyledi.

    Erdoğan, "10.25 milyar euro yatırım maliyeti, 22.15 milyar euro artı KDV kira bedeliyle toplamda 32.4 milyar euroya ulaşacak bu proje, ülkemizin bu alandaki en büyük yatırımıdır... Bu projenin yatırım bedeli, geçtiğimiz on yılın yaklaşık 10 katı bir büyüklüğe tekabül ediyor. Yap-işlet-devret modeliyle, devletin kasasından bir kuruş bile çıkmadan hayata geçirilecek bu projeyle devlet, kira bedeli ve KDV olarak 26 milyar euronun üzerinde bir kazanç sağlayacaktır" dedi.

    Havalimanının tamamen hizmete girmesiyle yıllık ortalama 120,000 kişiye istihdam sağlanacağını kaydeden Erdoğan, "Bu havalimanı kendi enerjisini üreten, çevreci, doğa dostu ve engelsiz olacak şekilde tasarlanmıştır" dedi.

    Bağlantı yolları 2016 Mayıs'ta açılacak

    Toplantıda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu da Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantısı olan otoyolunun 2016 Mayıs ayında açılmasıyla yeni havalimanının Avrasya bağlantılarının sağlanmış olacağını belirterek, havalimanını Gayrettepe'ye bağlayacak olan hızlı metro hattının yapım ihalesini de önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yapacaklarını söyledi.

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin de, havalimanını şehir merkezine bağlayacak önemli karayolu ve raylı sistem projelerinin de eş zamanlı yürütüldüğünü belirterek, havalimanından geçecek Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantısı olan otoyolun 2016 yılı Mayıs'ta hizmete alınacağını kaydetti.

    Bilgin, havalimanını Gayrettepe'ye bağlayacak hızlı metro hattının yapım ihalesini de gelecek yılın ilk çeyreğinde yapacaklarını, 80 milyon yolcu kapasitesiyle ilk etabını 2018 yılının ilk çeyreğinde hizmete almayı hedefledikleri belirtti.

    Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de yaptığı konuşmada, kredinin Hazine garantisi olmadan sağlandığını ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow