hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Et fiyatlarında tavan fiyatlar belli oldu!

    Et fiyatlarında tavan fiyatlar belli oldu
    expand

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldığımız karar gereği karkas yağsız et tavan fiyatının 23,3 lira, yağlı et tavan fiyatının 21,8 lira, kıymanın tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı etin tavan fiyatının ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine vardık" dedi. Kasaplar bu fiyattan daha yüksek bir tutar talep edemeyecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin çift haneli gıda enflasyonunda etkili olan et fiyatlarını kontrol altına alabilmek için kıymada 32 TL, kuşbaşı ette ise 34 TL tavan fiyat uygulanması konusunda sektör temsilcileriyle mutabakata vardıklarını söyledi.

    Çelik yaptığı açıklamada et fiyatlarındaki spekülatif hareketlere karşı ithalat yapılmasına imkan sağlayan Bakanlar Kurulu kararının alındığını, bu kararla birlikte ihtiyaç olduğunda onbinlerce ton et ithal edebileceklerini hatırlatarak önceliklerinin ya da arzu ettiklerinin ithalat olmadığı yönündeki görüşünü de yineledi.

    Çelik, orta ve uzun vadede hayvancılığı destekleyerek et fiyatlarının aşağı çekilmesini hedeflediklerini belirtti.

    Çelik, kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldıkları karar gereği karkas yağsız et tavan fiyatının 23.3 lira, yağlı karkas etin tavan fiyatının 21.8 lira olmasına ilişkin de sektör yetkilileriyle fikir birliğine varıldığını da söyledi.



    TCMB verilerine göre kırmızı ette fiyat artışı 2015 yılında yüzde 21'e ulaştı. Et fiyatlarındaki artış 2015 yılını yüzde 8.81 seviyesinde tamamlayan manşet enflasyon üzerinde de bir baskı oluşturuyor.

    Yıllık enflasyon Ocak ayında yüzde 9.58 ile 2014 ortasından beri en yüksek seviyeyi test ederken, en büyük etki yine gıda fiyatlarından geldi.

    Ocak ayında enflasyonda yaşanan aylık yüzde 1.82'lik artışın 1 puanı gıda fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı.

    Gıda fiyatlarında yıllık yükseliş yüzde 11.69'a ulaşırken, sadece gıda fiyatlarının manşet enflasyon üzerindeki etkisi neredeyse 3 puana ulaşmak üzere.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow