hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kredilere terör ve afet ertelemesine yeşil ışık

    Kredilere terör ve afet ertelemesine yeşil ışık
    expand

    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), terör olaylarından zarar görenlerin kredi borçlarının yapılandırılmasına yeşil ışık yaktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, BDDK terör olaylarından zarar görenlerin kredi borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda bankaları serbest bıraktı. Kurul, yeniden yapılandırılan krediler için ayrılacak karşılıklar konusunda bankaların elini rahatlatacak düzenleme yaptı.

    BDDK'nın kredilere ilişkin ayrılacak karşılıkları düzenleyen kararları  Resmi Gazete'de yayınlandı.

    BDDK'nın ilk kararına göre, Birinci Grup ile İkinci Grup Krediler ve Diğer Alacaklar arasında izlenen kredilerden terörden zarar görenlerin,  sözleşmelerinde öngörülen ilk ödeme planının uzatılmasına yönelik olarak değişiklik yapılması halinde, bankaların ayıracakları karşılıklara ilişkin elleri rahatlatıldı.
    Dünya Bankası Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti
    Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde öngörülen ilave genel karşılıklarının ayrılması konusunda bankalar serbest bırakıldı. Başka bir ifade ile terörden zarar görenlerin kredisini yeniden yapılandıran bankalar, isterlerse bunlar için fazla karşılık ayırmayacak.

    4'üncü maddenin 1 numaralı fıkrasının a ve b bendi uyarınca sözkonusu krediler için bankaların yüzde 1-yüzde 2 yerine en az yüzde 5 karşılık ayrılması hükme bağlanıyordu.

    Üçüncü, Dördüncü ve Beşinci Grup Krediler ve Diğer Alacaklar arasında izlenenlerden yeniden yapılandırılanların tekrar yeniden yapılandırılması halinde ise her yıl kalan anapara borcunun yüzde yirmisinin tahsil edilmiş olması şartının aranması konusunda da bankalar serbest bırakıldı.
    Volkswagen yatırımları için kararını verdi!
    Ancak bu uygulama için bankaların terör olayının gerçekleştirildiği tarihten itibaren 6 ay süre içinde banka tarafından işlem tesis edilmesi şartına bulunuyor.

    Kararın uygulanmasında, terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle zarara uğrayan kişilerin ve zararların bankalarca belirlenmesinde 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanunda belirtilen zarar tespit komisyonlarına yapılan başvuru belgeleri ve bankaların kendi tespitleri esas alınacak.

    BDDK'nın Resmi Gazete'de yayınlanan bir diğer kararı ile doğal afetlerden zarar görenlerin kredilerinin yeniden yapılandırılması halinde de bankalara aynı kolaylığın sağlanması hükme bağlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow