hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kur balonu 1 haftaya ortadan kalkacak"

    Kur balonu 1 haftaya ortadan kalkacak
    expand

    Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Kur, enflasyon ve faizin üzerinde bir balon oluştu. İnşallah bunun da önümüzdeki 1 hafta, 10 gün içinde kendiliğinden ortadan kalktığını göreceğiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Anadolu Ajansı Editör Masasına konuk olan Zeybekci, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

    Piyasaların seçimleri sevmediğini, dolayısıyla ekonominin özellikle de üst üste yapılan seçimlerden etkilenmesinin normal olduğunu söyleyen Zeybekci, şunları kaydetti:

    "Mart ayının ikinci yarısından itibaren bu spekülatif köpük geldi bizim Türk Lirası'nın üzerine oturdu. Bu da yaklaşık olarak 5-6 puan civarında oraya oturdu. Önümüzdeki haftadan itibaren seçim sonuçları öngörülmeye başladığında bu köpüğün gittiğini göreceğiz hep beraber.

    Gazprom indirim yapacak!

    Piyasalar seçimleri sevmez ama birileri de bunu fırsata dönüştürmeye çalışır. Spekülatörler, manipülatörler, stokçular aradaki dalgalanmaları kendilerine rant olarak toplamaya çalışırlar.

    Bundan dolayı da piyasalarda, 'Bir dur bakalım' havası var. Bunun para piyasalarında da üretimde de tüketimde de her alanda etkisi var. Hele hele özellikle kur, enflasyon ve faizin üzerinde bir balon oluştu. İnşallah bunun da önümüzdeki 1 hafta, 10 gün içinde kendiliğinden ortadan kalktığını göreceğiz."

    "Merkez Bankamızın faiz indirimine gidebileceğini zannetmiyorum"

    Türk ekonomisinin yüksek faize katlanmasının "haksızlık" olduğunu belirten Zeybekci, "Merkez Bankası'nın en son faiz indirimi yaptığında söylediğimiz sözü tekrar ediyorum. Bugüne kadar faizi en az 2 veya 3 defa daha indirmiş olmamız gerekiyordu. Şu an itibarıyla Merkez Bankamızın yapacağı bu ayki toplantılarda faiz indirimine gidebileceğini zannetmiyorum ama faizle ilgili yukarı yönlü bir beklentim de yok. Türkiye'nin de piyasaların da böyle bir beklentisi yok" diye konuştu.

    "Haziran ve temmuzda düşük enflasyon görülecek"

    Beklentilerin üzerinde gerçekleşen nisan ayı enflasyon rakamlarına ilişkin soru üzerine Zeybekci, enflasyonun üzerinde, üretimin dışında seçimden de kaynaklanan etkilerin bulunduğunu söyledi.

    Nihat Zeybekci, mayıstan başlayarak haziran ve temmuz aylarında düşük enflasyonun görüleceğini belirterek, "Enflasyonun 2015'te istediğimiz noktaya gelmesi için pozitif sebeplerimizin olduğunu düşünüyorum" dedi.

    Patates fiyatlarındaki artış

    Zeybekci, patates fiyatlarındaki artışla ilgili olarak da "Üreticinin elinden 1 liraya çıkıp, tüketicinin eline 5 liraya varan patatesi, eline alanların elinde patlatacak, onlara dünyanın kaç bucak olduğunu öğretecek noktaya gelmiş bulunuyoruz" dedi.

    Zeybekci konuşmasını şöyle sürdürdü:

    "Önümüzdeki dönemde enflasyonu oynatan diğer ürünlere de bu şekilde müdahalelerimiz olacak. Müdahale etmemiz gereken neresi varsa ona müdahale etmekten çekinmeyiz."

    Bakan Zeybekci, Fed'in faiz kararına ilişkin olarak ise, "Faiz artıracaktım da sabırlı davranacaktım da sabırdan vazgeçtim filan... Artıramaz" ifadelerini kullandı.

    "HDP barajı aşamayacak"

    Çeşitli basın-yayın organlarındaki, AK Parti'nin tek başına iktidar olamama olasılığına ilişkin değerlendirmeler ile koalisyon olasılığının Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceğine dair görüşlerini paylaşan Zeybekci, "HDP barajı aşamayacak. Bu, Tükiye'nin önüne çok büyük bir şans getirecek, önemli bir fırsat getirecek" dedi.

    CHP'nin seçim vaatleri

    Zeybekci, CHP'nin seçim vaatleri ile ilgili olarak da "Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu tür, bol keseden attığı şeylerle alakalı, ne diyorsa biz onların hiçbirisini yapmayacağız. Gelecek nesillerimiz ne diyorsa biz onu yapacağız. 'Önce Türkiye' diye çıktığımız bu yolculukta Türkiye'nin menfaati neyi gerektiriyorsa biz onları yapacağız" dedi.

    Halkın seçim vaatlerine inanıp inanmadığına yönelik bir soruyu da yanıtlayan Zeybekci, bugün rastladığı bir araştırmaya göre CHP'nin kendi içinde bile yüzde 40'a yakın bir kesimin vaatleri inandırıcı bulmadığını belirtti.

    "En büyük kazanç ekonomik olacak"

    Türkiye'de başkanlık sistemine geçilmesi halinde, ekonomi ve siyasetin bundan nasıl etkileneceğine yönelik soru üzerine ise Zeybekci, 7 Haziran'da yapılacak seçimlerin, Türkiye'nin demokrasi tarihindeki en önemli seçimlerden biri olacağını söyledi. Zeybekci, Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmeyi başarması halinde en büyük kazancının da ekonomik olacağını belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow