hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mart ayında işsizlik yüzde 11'i geçti

    Mart ayında işsizlik yüzde 11i geçti
    expand

    Yılın ilk 3 aylık döneminde işsizlik oranı yüzde 11,1 olarak gerçekleşti. Böylece işsizlik rakamları 2015 yılı Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşsizlik Ocak döneminde hem arındırılmış, hem de arındırılmamış bazda gerilerken; analistler işgücüne katılımda artış, Suriyeli mülteciler, jeopolitik riskler ve turizm sektöründeki sıkıntıların önümüzdeki dönemde işsizlik üzerindeki baskıyı sürdürebileceğini belirtiyor.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; işsizlik oranı Aralık 2015 ve Ocak, Şubat 2016 aylarını kapsayan Ocak döneminde yüzde 11.1, mevsimsellikten arındırılmış bazda ise yüzde 10.1 olarak gerçekleşti.

    İşsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.2 puan, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik ise bir önceki döneme göre 0.2 puanlık azalış kaydetti.
    John Hardy: Türkiye kırılganlaşıyor
    Odeabank ekonomisti Şakir Turan, tarım ve sanayide istihdam bir miktar azalırken, hizmet sektöründeki güçlü istihdam artışının işsizlik oranındaki düşüşün nedeni olduğunu söyleyerek, "Ancak turizm sektöründeki sıkıntılar nedeniyle bu artışlar önümüzdeki aylarda devam etmeyebilir. Bu nedenle 2015 ortalamasında yüzde 10.3 olan işsizlik oranının 2016'da hafif yükselişle yüzde 10.5'e çıkacağını tahmin ediyoruz" dedi.


    TÜİK verilerine göre istihdam edilenlerin sayısı 2016 yılı Ocak döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 821,000 kişi artarak 26.28 milyon kişi, istihdam oranı ise 0.7 puanlık artış ile yüzde 45 oldu.

    Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam ise bir önceki döneme göre 94,000 kişi artarak 27.08 milyon kişi olarak gerçekleşirken, istihdam oranı 0.1 puanlık artış ile yüzde 46.4 oldu.

    Asgari ücret artışın yansıması var mı?

    TÜİK'in hem arındırılmış hem de arındırılmamış verileri işsizlik oranında iyileşmeye işaret etse de, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından dün yayınlanan bir rapora göre; son bir yıllık süreçte reel sektörde yaşanan nakit ve tahsilat sıkıntıları ile iflas ertelemelerdeki artışın yanı sıra Ocak ayı itibariyle hayata geçen asgari ücretteki artışın da etkisiyle sigortalı çalışan sayısında azalma söz konusu.

    TEPAV İstihdam İzleme Bülteni'ne göre sigortalı çalışan sayısı Ocak ayında bir önceki aya göre 379,000 azalarak 13.62 milyona geriledi.

    TEPAV'ın Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu verilerini kullanarak hazırladığı bültene göre, kayıtlı istihdam sayısı 2015 Nisan düzeyine inerken, sigortalı ücretli çalışan sayısı yılın ilk ayında yüzde 2.7 geriledi.

    Rapora göre sigortalı çalışan sayısındaki azalmanın yüzde 78'i KOBİ'lerden kaynaklandı.

    Ekonomistler TÜİK ile TEPAV verileri arasındaki farkın kayıtdışı istihdam ve mevsimsellikten kaynaklandığı görüşünde.

    Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, "İstihdam verilerinin sanayi üretiminin de işaret ettiği güçlü büyüme trendi ile tutarlı olduğunu söyleyerek, "Ocak'ta hayata geçen asgari ücret artışının etkilerini, tam olarak görülmesi için bir süre geçmesi gerektiğinden değerlendirmek için erken. Ancak Ocak verileri artan işgücü maliyetlerine bağlı bir bozulmaya işaret etmiyor" dedi ve şöyle devam etti:

    "TEPAV verileri sadece sigortalı çalışan sayısını gösterirken, anket yöntemiyle yapılan TÜİK verileri tüm çalışanları içeriyor. Dolayısıyla aradaki fark kayıtdışı çalışanlar ile mevsim etkisinden kaynaklanıyor olabilir."

    TÜİK verileri Ocak 2016 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranının, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.6 puan azalarak yüzde 31.8 olarak gerçekleştiğini gösterirken; bu rakam toplam istihdamda 8.4 milyon kişiye tekabül ediyor.

    İşgücüne katılım daha hızlı artıyor

    Maliye Bakanı Naci Ağbal bugün yaptığı açıklamada, büyümede yakalanan ivmenin işsizlik rakamlarını aşağı çeken önemli bir faktör olduğunu, TÜİK verilerinin de bunu teyit ettiğini söyledi.

    Asgari ücret artışının işsizliği artırıp artırmadığına ilişkin bir soruya ise Ağbal, "Asgari ücret artışına bağlı istihdamda birtakım azalmalar ifade ediliyor; bunu destekleyen veriler var mı emin değilim" dedi.

    TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 31,000 kişi artarak 3.29 milyon kişi oldu.

    Hükümet 2008 yılındaki krizden bugüne 6.4 milyon yeni iş yaratıldığına dikkat çekse de işgücüne katılım daha hızlı artıyor, bu da işsizlik oranına yükseliş olarak yansıyor.

    TİSK ve üniversitelerin ortaklaşa yaptığı bir araştırmaya göre ise, Türkiye'de çalışan mültecilerin sayısı 300,000'e ulaştı.

    Bu rakam toplam işsiz sayısının yaklaşık yüzde 10'una denk gelirken ekonomistler, kaçak çalışmanın halihazırda çift hanede olan işsizlik oranını 1 puan kadar yukarı çektiğini belirtiyor.

    TÜİK verilerine göre işgücü 2016 yılı Ocak döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 852,000 kişi artarak 29.57 milyon kişi olurken, işgücüne katılma oranı ise 0.7 puan artarak yüzde 50.7 olarak gerçekleşti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow