hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası'ndan döviz piyasalarına müdahale

    Merkez Bankasından döviz piyasalarına müdahale
    expand
    KAYNAKCNN TÜRK

    Dolar 3.12 seviyesini aştı, yeni tarihi zirvesini gördü. Rekor seviyelerden gerileyen kur haftaya 3.10 liranın üzerinde başladı. Merkez Bankası'ndan da yeni adımlar geldi. Banka piyasaya 3.5 milyar dolarlık destek açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ehliyet ve pasaportta önemli değişiklik

    Bankaların ellerindeki döviz için Merkez Bankası'na yatırması gereken zorunlu karşılıklar azaltıldı. Böylece bankaların elinde daha çok döviz kalacak. Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 2.9 milyar dolar bankaların serbest kullanımına açılmış olacak.

    620 milyon dolarlık ek likidite sağlanacak

    Ayrıca rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklik yapıldı. Rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkânının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimlerinde katsayılar 0.2 puan azaltıldı. Bu yolla 620 milyon dolar ilave likidite sağlanacak.

    Her iki yöntemin toplamında piyasa 3.5 milyar dolarlık destek sağlanmış olacak.

    Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamaya uzmanlar, "Merkez Bankası dünya piyasalarındaki dalgalanma nedeniyle faiz oranlarında indirim yapamayınca ilave nakit önlemlerine yöneldi" yorumunu yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aynı uzmanlar bu adımların uzun kalıcı etkisinin olmayacağını, üstelik Merkez Bankası rezervlerinde düşüş yaratacağını söylüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow